Consiliul European a adoptat joi, 4 mai, două măsuri de asistență în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei pentru a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul de apărare al ambelor țări.
Măsura de asistență în valoare de 40 de milioane de euro și care va acoperi o perioadă de 36 de luni va finanța echipamente, provizii și servicii neletale, pentru unitățile Forțelor Armate ale Republicii Moldova inclusiv pregătirea tehnică, acolo unde este solicitată.
Asistența include echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.
„Cu aceste noi asistențe, susținem în continuare modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și Forțelor de Apărare ale Georgiei. Într-un context geopolitic provocator și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la sporirea capacității acestora de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE.
Acesta este al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul EPF, subliniind în mod clar angajamentul neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii” a menționat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell.
Potrivit Consiliului European, cele mai recente măsuri de asistență vor contribui la creșterea eficienței operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Moldova și a Forțelor de Apărare ale Georgiei și vor accelera conformitatea acestora cu standardele UE și interoperabilitatea, permițând astfel o mai bună protecție a civililor în timpul crizelor și urgențelor.
Măsurile vizează, de asemenea, consolidarea capacităților moldovenești și georgiene în ceea ce privește participarea acestora la misiunile și operațiunile militare ale UE în țări terțe.
Măsura de asistență a fost solicitată de Republica Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență de 40 de milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.
Pentru Georgia a fost adoptată măsura de asistență în valoare de 30 de milioane de euro și va acoperi la fel o perioadă de 36 de luni.
Facilitatea europeană pentru pace a fost înființată în martie 2021 pentru a finanța acțiunile politicii externe și de securitate comune (PESC) în domeniile militar și apărării, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.
În special, Facilitatea europeană pentru pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile țărilor din afara UE și ale organizațiilor regionale și internaționale legate de chestiuni militare și de apărare. Alți beneficiari au fost, printre altele, Ucraina, Uniunea Africană, Niger, Mozambic, Bosnia și Herțegovina și Mali.