Rusia a atacat portul Ismail, aflat lângă Republica Moldova, cu câteva ore înainte ca Putin și Erdogan să se întâlnească pentru a vorbi despre relansarea acordului pentru exportul de cereale. Pe de altă parte, noi atacuri cu drone au fost în Crimeea ocupată și în vestul Rusiei, într-o regiune de la granița cu Ucraina. Totodată, Ministerul rus al Apărării susține că a distrus patru ambarcațiuni militare ucrainene "de fabricație americană" care transportau trupe ale Kievului pe Marea Neagră.
Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski îl demite pe ministrul Apărării, Oleksii Reznikov. Anunțul a fost făcut de liderul de la Kiev în cadrul mesajului seral tradițional către popor. Totodată, Zelenski a menționat că mizează pe susținerea Parlamentului pentru votarea candidaturii lui Rustem Umerov, cum a scris presa recent. Întâlnire importantă la Soci. Președintele Turciei, Recep Erdogan, a mers în Rusia să-l convingă pe Vladimir Putin să revină la Acordul privind exportul cerealelor pe Marea Neagră.
UPDATE Oleksii Reznikov, ministrul demisionar al Apărării, a declarat că o zi de război costă Ucraina 100 de milioane de dolari americani, iar acestea sunt în mare parte fonduri publice, nu taxe de voluntariat. Printre altele, Reznikov a fost întrebat de ce există atât de puține drone în zona de luptă și de ce aceste arme sunt achiziționate din fondurile pe care cetățenii le donează voluntarilor, nu din fonduri bugetare.
UPDATE Papa Francisc a declarat luni că atunci când a evocat „marea Rusie” într-un discurs pronunţat luna trecută, care a stârnit indignare în Ucraina, s-a referit la bogata tradiţie culturală a Rusiei, relatează Agerpres.
UPDATE Discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan nu au ajuns la niciun acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene.
UPDATE Putin a dat vina pe Occident pentru colapsul acordului ce asigura transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră şi a negat că retragerea Moscovei ar genera o criză alimentară globală. Comentariile sale vin după mai multe ore de discuţii purtate la Soci cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care însă continuă să fie optimist şi crede că acordul ar putea fi restabilit în curând, relatează CNN şi Reuters.
UPDATE Kievul are dovezi fotografice că dronele rusești au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian desfășurat peste noapte la Ismail, a declarat șeful diplomației ucrainene, citat de Sky News. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a făcut acest comentariu în fața reporterilor, după o conferință de presă la Kiev. "Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române - n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo", a declarat Kuleba, citat de agenţia Ukrinform, potrivit News.ro.
UPDATE „În partea de nord-vest a Mării Negre, în timpul unei încercări de debarcare a militarilor ruși în Herson, Marina ucraineană a distrus ambarcațiunea de tip KC-701 Tuna. Rușii au suferit pierderi: șase soldați uciși și doi răniți”, a comunicat Marina Ucraineană, potrivit pravda.com.ua.
UPDATE Teritoriul României nu a fost lovit de drone ruse în atacul aerian din cursul nopţii asupra unui port ucrainean de pe malul celălalt al Dunării, a afirmat luni, la Berlin, ministra de externe român Luminiţa Odobescu, transmite Reuters.
UPDATE Ucraina amenință statele membre ale UE cu acţiuni în justiţie la Organizația Mondială a Comerțului dacă UE nu va ridica în această lună restricțiile cu privire la exporturile sale de cereale şi produse agricole, potrivit NewsWeek.
UPDATE Un propagandist al Kremlinului a lansat cea mai recentă amenințare nucleară la adresa Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, avertizând că SUA ar putea fi vizate direct de un atac cu rachete rusești, scrie publicația americană Newsweek.
UPDATE „Contraofensiva ucraineană este un eșec total. Cel puțin așa arată astăzi și sperăm că așa va fi și de acum încolo. Rusia nu a refuzat negocierile și nici acum nu suntem contra”, a declarat liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în cadrul conferinței comune cu liderul turc Recep Erdogan.
UPDATE Prima unitate a centralei nucleare „Akkuyu” din Turcia este planificată să fie lansată anul viitor. De asemenea, există perspective de dezvoltare a cooperării între țări în acest domeniu, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, în deschiderea convorbirilor cu liderul Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, notează Rador.
UPDATE Autoritățile Poloniei au început să extrădeze autorităților ucrainene bărbații de vârstă militară, care au părăsit ilegal Ucraina după 24 februarie 2022, informează ziarul polonez „Rzeczpospolita”, scrie Rador.
UPDATE 6.594 cetățeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii. De asemenea, 500 de angajatori români și-au arătat disponibilitatea, notează HotNews.
UPDATE Generalul-locotenent Viktor Voronov, 61 de ani, adjunct al Districtului Militar de Sud și unul dintre militarii de top ai Kremlinului, a fost condamnat de Tribunalul garnizoanei Rostov la 5 ani de închisoare, după ce a cheltuit aproximativ două milioane de ruble, circa 19.000 de euro, din bugetul armatei pentru renovarea vilei sale, relatează publicația rusă Kommersant. După cum a stabilit instanța, în mai 2021, Voronov și-a reparat vila și a amenajat zona adiacentă cu ajutorul angajaților Administrației Centrale pentru Locuințe a Ministerului Apărării, scrie Libertatea.
UPDATE Vladimir Putin l-a primit luni după-amiază, la reședința sa din Soci, pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și a confirmat că temele de discuție includ Ucraina. Întâlnirea dintre cei doi lideri are loc luni, 4 septembrie, în stațiunea rusă Soci, de la malul Mării Negre, conform unui anunț făcut săptămâna trecută de Kremlin. Mai în glumă mai în serios, înainte de discuții Putin l-a invitat pe Erdogan să se odihnească în stațiunea Soci.
UPDATE La finalul întâlnirii dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de la Soci va fi un anunţ „foarte important” privind acordul de export de cereale prin Marea Neagră. Erdogan însuşi a spus, după cum a raportat agenţia de presă Anadolu. Preşedintele turc anticipează, de asemenea, că vor fi exprimate mesaje „foarte importante”, în special pentru ţările africane. „Cel mai semnificativ pas se referă la problema coridorului (de export) de cereale, cred că după discuţiile noastre, mesajele pe care le vom exprima vor fi foarte importante, mai ales pentru ţările africane”, a spus Erdogan la televiziune de stat turcă Trt, scrie Mediafax.
UPDATE Elevii din ultimii doi ani de gimnaziu (16-18 ani) vor trebui să învețe capitolul intitulat "Rusia de azi. Operațiune militară specială" o inițiativă a președintelui Vladimir Putin, mare pasionat de a le da lecții de istorie rușilor, relatează La Razon citat de Rador.
UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un ca ţările lor să organizeze un exerciţiu naval, împreună cu China, a informat luni agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap, citând serviciile de informaţii sud-coreene, potrivit Reuters.
UPDATE O glumă făcută de premierul albanez Edi Rama la adresa lui Vladimir Putin în legătură cu moartea lui Evgheni Prigojin s-a viralizat pe rețelele de socializare. „Nu știu dacă ați auzit că Rusia are această negociere de a unifica fusurile orare fiindcă ei au o diferență de nouă ore între o parte a țării și cealaltă”, și-a început gluma premierul albanez la Forumul Strategic Bled din Slovenia, la care au asistat sute de persoane, inclusiv premierii din Croația, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Bosnia și Kosovo. „Iar prim-ministrul [rus Mihail Mișustin] a mers la Putin și i-a spus: 'Domnule președinte, avem o problemă. Mi-am trimis familia în vacanță și i-am sunat să le spun noapte bună. Iar acolo e deja dimineață, ei sunt pe plajă. L-am sunat pe Olaf Scholz pentru a-l felicita de ziua de naștere iar el mi-a spus că a fost ieri. L-am sunat pe Xi Jinping de Anul Nou și el mi-a zis că încă e anul vechi'. Iar Putin a răspuns: 'Da, mi s-a întâmplat și mie. Am sunat familia lui Prigojin să le spun că îmi pare rău pentru pierderea lor, dar avionul nu decolase încă'”, a glumit Edi Rama, potrivit HotNews.
UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat luni ‘succese’ în contraofensiva sa dificilă de săptămâna trecută pe frontul sudic şi recucerirea a 3 km2 în apropiere de Bahmut (est), transmite AFP, citată de Agerpres.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele Moscovei şi-au „îmbunătăţit poziţiile” lângă satul Robotine din provincia Zaporojie - Ucraina. Armata rusă şi-a întărit poziţiile în satul Vierbovoie, la est de Robotyne. În ultimele săptămâni, ucrainenii au spus că au cucerit Robotine, pentru a merge spre sud, spre Marea Azov, dar ruşii nu au confirmat niciodată vestea, potrivit Mediafax.
UPDATE Operatorul național de transport al gazelor din România, Transgaz, prin filiala sa de peste Prut, va prelua azi, în mod oficial, sistemul omolog din Republica Moldova, inclusiv în regiunea separatistă Transnistria, conform directorului general al Transgaz, Ion Sterian, pentru Gândul.
UPDATE Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal din Republica Moldova informează că, din motive de securitate, de la ora 13:35 și-au întrerupt programul de lucru PTF Unguri-Bronița și PTF Otaci-Moghileov Podolsk. „Autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei”, se arată în mesaj. După aproximativ o oră, circulația a fost reluată în regim obișnuit.
UPDATE Alertele de raid aerian au început să sune în toată Ucraina, luni, aproape de ora 14:00, din cauza decolării unui avion de luptă MiG-31K de pe aerodromul Savasleika, regiunea rusă Nijni Novgorod. Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat o amenințare cu rachete care vizează întreg teritoriul ţării, potrivit Rador.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a afirmat luni, într-un mesaj publicat pe Facebook, că drone lansate de Rusia noaptea trecută în zona portului Ismail de la Dunăre au căzut și au explodat pe teritoriul României. Ministerul român al Apărării a infirmat „în mod categoric informațiile”, notează Libertatea.
UPDATE Rusia a impus costuri tot mai mari pentru companiile străine care au decis să părăsească țara însă acum le cere băncilor străine ce se pregătesc să plece o condiție pe care ele nu o pot îndeplini, nici dacă ar dori acest lucru, relatează Business Insider. „Ne-am exprimat poziția, așa cum este ea: vom fi duri în ceea ce privește lăsarea băncilor străine să plece, va depinde de decizia lor de a dezgheța activele rusești”, a declarat Alexei Moiseev, ministrul adjunct de finanțe al Rusiei, la un forum. Agenția Reuters amintește că statele occidentale și aliații lor din alte părți ale lumii au pus sechestru pe active ale Băncii Centrale a Rusiei în valoare de peste 300 de miliarde de dolari după declanșarea invaziei în Ucraina anul trecut, notează HotNews.
UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat luni ‘succese’ în contraofensiva sa dificilă de săptămâna trecută pe frontul sudic şi recucerirea a 3 km2 în apropiere de Bahmut (est), transmite AFP, citată de Agerpres.
UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat luni că şi-a prezentat demisia în Rada Supremă, la o zi după ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat înlocuirea sa după mai multe scandaluri de corupţie, potrivit Adevărul.
UPDATE Imaginile surprinse de sateliții civili și devenite virale pe rețelele sociale arată cum rușii și-au „anvelopat” pur și simplu bombardierele strategice de la baza aeriană Engels, din regiunea Saratov, aflată la peste 700 de kilometri de granița cu Ucraina. Mai exact, rușii au pus anvelope de mașină pe aripile și fuzelajul a cel puțin două bombardiere Tu-95 „Ursul”, după cum se observă din fotografiile făcute din satelit, scrie Mediafax.
UPDATE Imaginile surprinse de sateliții civili și devenite virale pe rețelele sociale arată cum rușii și-au „anvelopat” pur și simplu bombardierele strategice de la baza aeriană Engels, din regiunea Saratov, aflată la peste 700 de kilometri de granița cu Ucraina. Mai exact, rușii au pus anvelope de mașină pe aripile și fuzelajul a cel puțin două bombardiere Tu-95 „Ursul”, după cum se observă din fotografiile făcute din satelit, notează Digi24.
UPDATE Un atac cu drone al Rusiei la primele ore ale diminețiis de luni asupra portului fluvial Ismail din regiunea ucraineană Odesa a produs daune extinse infrastructurii, resturi ale dronelor dând foc mai multor clădiri, a anunţat guvernatorul regiunii, Oleh Kiper. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 17 drone care vizau regiunea Odesa, a declarat guvernatorul într-o postare pe Telegram, dar a adăugat că „din păcate au existat și lovituri”. Într-o actualizare a postărilor anterioare, el a spus că atacul asupra Ismailului a durat în total trei ore și jumătate. Mai multe clădiri, inclusiv depozite, au fost lovite, iar utilaje agricole și echipamente industriale au fost avariate, a precizat el.
UPDATE Olanda, România și partenerul industrial american Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenție pentru deschiderea unui centru european de pregătire a avioanelor de luptă F-16 în România.
UPDATE Cele mai mari bănci din China împrumută miliarde de dolari Rusiei, pe măsură ce sancțiunile presează creditorii occidentali să părăsească țara, potrivit Financial Times.
UPDATE Lupte grele între trupele ruse și ucrainene continuă în unele părți din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, a declarat duminică Ilia Evlaş, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, anunță Rador. Zona unde au loc luptele se numește sectorul Kupiansk/Liman, după numele a două orașe importante din zonă. Rusia a angajat mii de trupe suplimentare în această zonă pentru a respinge contraofensiva Ucrainei. Luptele din apropierea orașului Kupiansk au devenit atât de intense încât au forțat civilii să se evacueze în ultimele săptămâni. Ilia Evlaş a declarat că Rusia a bombardat sâmbătă pozițiile ucrainene de 570 de ori, lansând inclusiv atacuri aeriene.
UPDATE Rusia a anunţat că a doborât luni o dronă ucraineană în largul Peninsulei Crimeea, precum şi o a doua în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, transmite AFP, informează Agerpres.
UPDATE Rusia a atacat aseară, timp de aproape două ore, districtul Izmail din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei. Guvernatorul Oleh Kiper a informat pe Telegram, cerând locuitorilor să se refugieze şi să stea acasă. Deocamdată, nu au fost raportate informaţii despre victime sau deste daune structurale, scrie Mediafax.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că în cursul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu preşedintele Emmanuel Macron duminică, a încheiat un "acord foarte important" privind instruirea piloţilor ucraineni în Franţa, informează Reuters.
UPDATE Moscova susţine că a distrus patru bărci cu motor militare care transportau soldaţi ucraineni în Marea Neagră în această seară, Ministerul rus al Apărării a raportat pe Telegram că în noaptea dintre duminică şi luni „în partea de nord-vest a Mării Negre, aviaţia navală a distrus patru bărci cu motor militare de fabricaţie americană. Aeronave Willard Sea Force care transportau echipe de aterizare ale Forţelor Armate ucrainene, care se aflau în drum spre Capul Tarhankut, în partea de vest a peninsulei anexate Crimeea, scrie Mediafax.
UPDATE O clădire nerezidenţială din oraşul Kurceatov, în vestul Rusiei, a luat foc duminică în urma unui atac al unei drone ucrainene, dar nu au existat victime, a declarat guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, informează Reuters, citat de Agerpres.
UPDATE Maksim Kuzminov, un pilot rus în vârstă de 28 de ani al elicopterului Mi-8 care s-a predat Ucrainei după ce a aterizat pe un aerodrom ucrainean pe 23 august, a chemat alți piloți ruşi să-i urmeze exemplul, notează Mediafax.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că a discutat cu omologul său francez Emmanuel Macron despre modalităţi de a asigura funcţionarea coridorului instituit de Kiev în Marea Neagră, care să permită siguranţa navigaţiei, după retragerea Moscovei din acordul privind exportul de cereale, informează AFP, citat de Agerpres. "Am discutat, de asemenea, despre modalităţi de asigurare a funcţionării coridorului de cereale şi de consolidare a securităţii regiunii Odesa" din sud-vestul Ucrainei, a spus preşedintele Zelenski pe X, după conversaţia telefonică cu omologul francez.
UPDATE Rustem Umerov, un fost deputat în vârstă de 41 de ani, care este tătar din Crimeea, conduce Fondul de proprietate de stat al Ucrainei din septembrie 2022 și a jucat un rol în negocierile sensibile din timpul războiului privind, de exemplu, acordul cu cereale la Marea Neagră. Primul adjunct al ministrului apărării, generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk, ar urma să fie ministru interimar, notează HotNews.
UPDATE Imagini distribuite de Marina ucraineană arată cum forțele ucrainene distrug cu o dronă Bayraktar o barcă rusă cu motor în partea de nord-vest a Mării Negre, fix în timp ce forțele Rusiei încercau să debarcheze. Șase ruși au fost uciși, iar alți doi au fost răniți, potrivit Marinei Ucrainene, citată de Ukrainska Pravda, scrie HotNews.
UPDATE O grupare de hackerii care au legături cu Rusia au atacat baza de date a Ministerului Apărării al Marii Britanii. Infractorii cibernetici au obținut informații despre companiile care asigură securitatea celor mai secrete instalații — submarine nucleare și laboratoare de arme chimice, scrie The Daily Mirror.
UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un interviu publicat duminică de agenţia Ukrinform că se aşteaptă ca până în primăvara viitoare forţele aeriene ucrainene să poată folosi în război împotriva Rusiei avioane de vânătoare F-16 care i-au fost deja promise de state europene, consemnează agenţia DPA.
UPDATE În încercarea de a salva inițiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră, președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni luni cu președintele rus Vladimir Putin în stațiunea Soci. Această întâlnire crucială are loc după ce Rusia a părăsit brusc acordul, în luna iulie, notează Adevărul.
UPDATE Președintele american Joe Biden este dezamăgit de posibila absență a președintelui chinez Xi Jinping de la summitul Grupului celor Douăzeci (G20), care va avea loc luna aceasta la New Delhi, a anunțat duminică grupul de presă de la Casa Albă. „Sunt dezamăgit, dar intenționez să mă întâlnesc cu el (cu Xi Jinping)”, citează grupul de presă comentariul liderului american în legătură cu posibila absență a președintelui chinez la următorul summit, notează Adevărul.
UPDATE "Săptămâna aceasta, Parlamentul va trebui să ia o decizie privind personalul. Vreau să o prezint acum. Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării din Ucraina. Oleksiy Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă. Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și de alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea în ansamblu. Rustem Umerov ar trebui să conducă acum ministerul. Rada Supremă a Ucrainei cunoaște bine această persoană, iar domnul Umerov nu are nevoie de prezentări suplimentare. Mă aștept ca Parlamentul să susțină acest candidat. Toamna este timpul pentru consolidare", a declarat Zelenski.
UPDATE Apărut în 1982, din 2020 doar în format digital, săptămânalul socio-politic polonez Wprost de luni, 4 septembrie, l-a plasat pe Papa Francisc pe copertă, „călare” pe un tanc inscripționat cu litera Z, simbolul invaziei ruse în Ucraina, aluzie la „declarațiile scandaloase” de la reuniunea tinerilor catolici de la Sankt Petersburg. Potrivit editorilor, este amendat astfel discursul Papei Francisc adresat participanților de la întâlnirea tinerilor catolici ruși de la Sankt Petersburg.