/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”

05 iunie 2023, ora 23:03

Forțele ucrainene au lansat atacuri terestre și au obținut mici câștiguri tactice în vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie, transmite Institutul pentru Studiul Războiului. Rusia însă afirmă că forțele sale au împiedicat o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului. Între timp, grupul de partizani pro-ucraineni care au înaintat 3,5 km în regiunea Belgorod, rămâne în localitate. Un discurs fals, atribuit lui Vladimir Putin, în care președintele rus declara legea marțială, a fost difuzat pe posturile de radio din regiunile ruse de la graniţa cu Ucraina.

Ucraina spune că „nu deține informații” despre „ofensiva de mare amploare” pe care rușii spun că au respins-o în regiunea Donețk, dar pe rețelele de socializare sunt confirmate lupte în zona respectivă, la granița dintre regiunile Zaporojie și Donețk. Analizând informațiile din spațiul informațional rus, ISW arată că ucrainenii au atacat într-adevăr și au capturat două localități, dar vorbește de o ofensivă localizată, nu de una “la scară largă”, cum spune Ministerul rus al Apărării, scrie Biziday. Totodată, mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin au luat prizonier un comandant al armatei ruse regulate, pe care îl acuză că, beat fiind, a tras într-o mașină aparținând PMC Wagner.

UPDATE Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei a susținut că rapoartele rusești conform cărora Ucraina a început o contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut, relatează The Guardian.

UPDATE O presupusă alocuţiune radiofonică a preşedintelui rus Vladimir Putin, ascultată luni la posturile ruseşti din regiunile de la graniţa cu Ucraina, a fost falsă şi a fost rezultatul unui hacking, a declarat Kremlinul, relatează The Guardian, potrivit news.ro. „Toate aceste mesaje sunt un fals absolut. Într-adevăr, a existat un atac cibernetic în unele regiuni. În special, știu că a existat la radioul Mir și în alte rețele. Acum totul a fost eliminat, totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

UPDATE Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Sky News. Vehiculele aeriene fără echipaj de atac produse în Iran sunt „cele mai utilizate arme de către Rusia până în prezent", susţin ucrainenii. „Probabil că Rusia lansează atât de multe OWA-UAV-uri în încercarea de a forţa Ucraina să-şi epuizeze stocurile de rachete de apărare aeriană avansate şi valoroase", a declarat Ministerul Apărării. Totuşi, experţii susţin că este puţin probabil ca Rusia să reuşească să epuizeze armele ucrainene. Ucraina a neutralizat cel puţin 90% din rachetele ruseşti folosind arme de apărare aeriană vechi şi ieftine, dar şi bruiajul electronic, notează ZF.

UPDATE Liderul mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin a declarat luni că forţele ucrainene au recucerit o parte din aşezarea Berhivka, aflată la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, calificând această pierdere teritorială rusă drept o "ruşine", relatează Reuters. "Acum, o parte din așezarea Berkhivka a fost deja pierdută, trupele fug în liniște. Rușine!" a declarat Prigojin într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

UPDATE Ministrul Agriculturii din Polonia a anunţat luni că a primit un draft de reglementare de la Comisia Europeană, prin care este prelungit embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina până la data de 15 septembrie, transmit Reuters și Agerpres.

UPDATE Ucraina a format o rețea de agenți și simpatizanți proucraineni în interiorul Rusiei care sunt aprovizionați de Kiev cu drone și conduc acte de sabotaj și atacuri împotriva Kremlinului, potrivit unor surse din serviciile de informații americane citate de CNN.

UPDATE Ministrul chinez al Apărării spune că un război cu SUA ar fi un „dezastru incomensurabil” pentru omenire, în primul său discurs de la preluarea mandatului, potrivit BBC.

UPDATE „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de falsuri", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters. Reacția a venit după ce ministerul rus al Apărării a anunțat în noaptea de duminică spre luni că forțele sale au respins duminică „o ofensivă de mare anvergură” a armatei ucrainene în Donbas, potrivit AFP.

UPDATE Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat în weekend că este posibil ca forțele ucrainene să fi recâștigat poziții în sud-vestul Bahmutului, transmite Sky News. Potrivit informațiilor citate de acesta, trupele ucrainene au stabilit poziții de observare în oraș și a îndemnat forțele rusești să acționeze, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că, în timpul contraofensivei din această vară, Ucraina nu va folosi avioane de vânătoare F-16, însă va implica în lupte toate armele terestre, scrie Rador.

UPDATE În ultimul său raport despre situația din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului susține că în urma atacurilor la sol de ieri, Armata Ucraineană a obținut câștiguri mici, dar tactice pe frontul din vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie. Instituția citează bloggerii ruși care susțin că forțele ucrainene au spart prima linie de apărare rusă și au avansat pe 4 iunie cu 500 de metri până la trei kilometri în zona respectivă. Pe de altă parte însă autoritățile de la Moscova susțin că pe 4 iunie, forțele militare ruse au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în regiunea Donețk, din sudul Ucrainei, și au ucis sute de militari pro-Kiev.

UPDATE „Peste 60 de nave de război şi nave de sprijin, aproximativ 35 de aeronave din cadrul aviaţiei navale, trupe de coastă şi mai mult de 11.000 de cadre militare sunt implicate în exerciţiul forţelor Flotei din Pacific”, a anunțat, pe Telegram, Ministerul rus al Apărării, scrie B1.

UPDATE Cardinalul italian Matteo Zuppi, căruia Papa Francisc i-a încredințat o misiune de menținere a păcii în Ucraina, va vizita Kievul în perioada 5-6 iunie – potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al Sfântului Scaun. Vaticanul transmite că scopul principal al vizitei cardinalului la Kiev este acela de a „asculta cu atenție autoritățile ucrainene cu privire la posibilele modalități de a obţine o pace justă și de a sprijini gesturile de umanitate, care vor ajuta la atenuarea tensiunilor”, notează Rador.

UPDATE Guvernatorul regiunii Kaluga, care se află la sud de Moscova, a declarat că două drone au căzut pe autostrada M3, în apropierea orașelor Jizdra și Duminichi. Nu a avut loc nicio explozie, iar zona a fost izolată de anchetatori.

UPDATE Statul Major al Ucrainei nu menționează în actualizarea sa zilnică nimic despre ofensiva anunţată ca respinsă de ruşi, dar spune că au avut loc 29 de ciocniri în regiunile Donețk și Lugansk. În toată țara, Ucraina a lansat 15 lovituri aeriene asupra trupelor inamice, a interceptat șase drone inamice, a atacat mai multe posturi de comandă, depozite de arme și sisteme antiaeriene, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un discurs, că va veni vremea când copiii din lume vor fi protejaţi de “un asemenea rău precum răul rusesc” şi de agresiuni, scrie Știripesurse.

UPDATE Armata ucraineană ar fi efectuat această ofensivă cu şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri. Iar un video postat pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse. Ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate. Imaginile nu au fost verificate.

UPDATE Autoritățile belgiene intenționează să ceară explicații Kievului cu privire la utilizarea de arme de fabricație belgiană de către luptătorii anti-Kremlin din regiunea Belgorod, relatează ziarul Le Soir, citat de serviciul rusesc al BBC.

UPDATE După ce a dat lovituri importante cu dronele pe câmpul de luptă, Ucraina a lansat un program special de înzestrare cu astfel de aparate. Producătorii autohtoni își testează dronele într-un concurs organizat de guvern, iar câștigătorii primesc contractele și livrează aparatele armatei, notează Spotmedia.

UPDATE Letonia a pus gratuit la dispoziția Ucrainei 66 de mașini confiscate de la șoferi în stare de ebrietate, au anunțat autoritățile letone, citate de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE Din perspectiva Kremlinului, zona din jurul Bahmut este doar o parte din linia frontului pe care armata rusă trebuie să o țină. Soldații ucraineni mențin presiunea și continuă lupta de pe pozițiile de la periferia vestică a Bahmutului. „Lupta evoluează spre o nouă fază”, a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, potrivit AlephNews.

UPDATE Rusia a afirmat că forțele sale au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea Donetsk, în sudul Ucrainei, și au ucis sute de soldați ucraineni, relatează SkyNews. La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat ministerul rus. O înregistrare video postată de minister pe Telegram arată ceea ce este prezentat ca fiind vehicule blindate ucrainene filmate din aer pe cale de a fi distruse de forţele ruseşti, notează Digi24. Totodată, oficialii ruși au raportat drone pe o autostradă la sud de Moscova.

UPDATE Rusia are suficiente drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei în fiecare zi, a declarat un oficial de la Kiev, în ceea ce experții consideră a fi o veste proastă pentru guvernul ucrainean în contextul în care forțele sale armate se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva pozițiilor deținute de trupele lui Vladimir Putin, scrie G4media.

UPDATE Ucraina interzice exportul de zahăr pentru a-și asigura consumul. Iar România suferă cel mai mult din cauza acestei decizii. Din octombrie 2022 până în aprilie 2023, a importat aproape 85.000 de tone de zahăr din țara vecină, de 26 de ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, notează Cotidianul.

UPDATE Poliţia rusă a arestat, duminică, peste 100 de persoane care a au ieşit în stradă pentru a marca ziua de naştere a lui Alexei Navalnîi, a anunţat un grup care monitorizează protestele, potrivit Reuters, informează News.ro.

UPDATE Forțele ruse au vizat din nou Ucraina cu drone și rachete de croazieră de fabricație iraniană pe 4 iunie, marcând a patra zi consecutivă de atacuri în toată Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat cinci drone Shahed-136/131 din regiunea Briansk și șase rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe șase bombardiere strategice Tu-95 care au zburat deasupra Mării Caspice în dimineața zilei de 4 iunie. Forțele ucrainene au doborât trei drone Shahed și patru rachete de croazieră. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că două rachete rusești au lovit un aerodrom activ ucrainean în apropiere de Kropyvnytskyi din regiunea Kirovohrad. Ihnat a adăugat că două drone Shahed au lovit o infrastructură nespecificată din regiunea Sumy. Oficialii ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele și rachetele care au vizat Kievul, scrie Adevărul.

Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"
Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024
/METEO/ Soare și ploi în unele zone ale țării: Cum va fi vremea astăzi, 25 aprilie 2024
/UPDATE/ Alerta cu bombă la Aeroportul de la Chișinău - falsă
/UPDATE/ Alerta cu bombă la Aeroportul de la Chișinău - falsă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

25 aprilie 2024, ora 21:40

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, că are informaţii potrivit cărora Rusia plănuieşte să saboteze summitul de pace din Elveţia, care ar urma să aibă loc pe 15 și 16 iunie. Liderul de la Kiev a făcut apel la contracararea acestor planuri ale Moscovei prin unirea aliaţilor pentru o pace durabilă. Între timp, pentru prima oară după invazia Rusiei, Ucraina a folosit rachete balistice cu rază mai lungă de acţiune, care au fost furnizate în secret de SUA. „Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă” în războiul împotriva Rusiei, cu condiția ca Occidentul să își respecte promisiunile de a furniza mai multe arme, a declarat joi șeful NATO, potrivit AFP.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că plănuieşte să efectueze o vizită în China în cursul lunii mai, o călătorie care va avea loc cel mai probabil după ceremonia de învestitură programată pentru 7 mai, relatează AFP şi EFE  citate de Agerpres. Totodată, Rusia a amenințat că va ataca Polonia dacă vor fi instalate arme nucleare NATO pe teritoriul acestei țări, într-o nouă declarație agresivă a regimului de la Kremlin, făcută de această dată de adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov, scrie Digi24. În mod paradoxal, consideră un înalt responsabil britanic pentru apărare, după ce Putin a a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, „lumea a devenit un loc mai sigur”.

UPDATE Un atac al Rusiei asupra NATO s-ar încheia cu o înfrângere pentru Moscova, dar NATO trebuie să-şi sporească apărarea, a declarat joi ministrul polonez de externe, Radek Sikorski, într-un discurs ţinut în Parlament, relatează Associated Press, informează News.ro.

UPDATE Moscova și Kievul au anunțat condamnarea sau arestarea unor persoane care au ajutat sau intenționau să ajute tabăra inamică țării lor, informează AFP. Astfel, un fost militar ucrainean ghida atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului, iar un siberian se îndrepta către Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse. Acestea sunt doar câteva cazuri în care persoane au fost acuzate de trădare fie de ruși, fie de ucraineni.

UPDATE La trei luni după ce generalul Oleksandr Sîrski a preluat comanda Forțelor Armate ale Ucrainei, soldații ucraineni luptă din greu, făcând Rusia să sângereze, dar pierzând încă teren.Strategia ucraineană de contracarare militară și de a face Kremlinul să plătească cu sânge pentru fiecare metru câștigat pare să fi devenit mai puțin o gestionare a crizei și mai mult structura de bază a planului Sîrski. 

UPDATE Șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit și consilier militar șef al prim-ministrului, amiralul Tony Radakin a declarat pentru Financial Times că numărul loviturilor militare ucrainene împotriva Rusiei va crește după ce va primi un nou pachet de asistență militară, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, scrie Newsweek.

UPDATE Lumea „a devenit un loc mai sigur”, în mod paradoxal, după ce Putin a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, consideră un înalt responsabil britanic pentru apărare. Declaraţia sa a venit la scurtă vreme după ce ţara sa tocmai a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev şi a crescut bugetul alocat apărării. Vicemareșalul Sean Bell a declarat că Moscova nu mai este amenințarea de odinioară. El crede că mașinăria de război a Rusiei nu va mai reprezenta o amenințare pentru Occident timp de cel puțin un deceniu, după ce a fost măcinată de doi ani de conflict. Fostul șef al apărării a adăugat că invazia barbară a lui Putin în Ucraina a epuizat forțele Kremlinului într-o asemenea măsură încât acesta „nu mai este în stare” să reprezinte o amenințare la adresa Europei pentru cel puțin un deceniu.

UPDATE Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a avertizat cu privire la o apocalipsă nucleară dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, într-un discurs rostit joi, 25 aprilie, la Minsk, scrie Agerpres, preluând agenția germană de presă DPA. „O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat, până la utilizarea armelor nucleare", a declarat Lukaşenko, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, la Congresul Adunării Populare a întregului Belarus.

UPDATE Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat, joi, pentru avansarea autonomiei strategice a Uniunii Europene, avertizând că, în contextul conflictelor geopolitice, ”Europa poate muri”, astfel că are nevoie de capacități proprii de apărare, întrucât Statele Unite se concentrează pe contracararea riscurilor generate de China, scrie Gândul.

UPDATE Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană grecesc pe durata Jocurilor Olimpice care se vor desfășura la Paris, scrie cotidianul elen Kathimerini, potrivit Politico. Autoritățile franceze au înaintat o cerere privind transferul unui sistem Crotale - de rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune - al forțelor aeriene grecești, relatează ziarul. Discuțiile au început la nivel diplomatic în noiembrie anul trecut, aparent fără să evolueze până în prezent. Franța afirmă că, în timp ce intenționează să furnizeze sisteme antiaeriene Ucrainei, are nevoie de asistența aliaților pentru a asigura apărarea aeriană a infrastructurii critice din Paris atunci când orașul va găzdui Jocurile Olimpice, precizează Kathimerini citând mai multe surse.

UPDATE Soldații ruși care s-au întors din Ucraina au ucis 107 persoane în perioada scursă de la începerea invaziei pe scară largă a Moscovei din țara vecină, în februarie 2022, și până în prezent, scrie joi, 25 aprilie, publicația independentă rusă de investigație Vyorstka, citând informații prezentate în presă și dosare judiciare, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire la transbordările de gaze lichefiate în UE şi măsuri cu privire la trei proiecte de gaze lichefiate din Rusia, au dezvăluit pentru Reuters mai mult surse comunitare, scrie Adevărul.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris joi, pe platforma X, că a zburat cu un avion de luptă german deasupra Mării Baltice. El susține că astfel a fost „martor direct la modul în care forțele aeriene germane ajută la protejarea spațiului aerian al Alianţei Nord-Atlantice”, potrivit Digi24.

UPDATE Șeful celei mai importante agenții de securitate din Belarus a susținut joi că țara a împiedicat tentative de atacuri cu drone din Lituania care au vizat capitala Minsk și zonele din jur, relatează Associated Press (AP). Armata lituaniană și Centrul Național de Gestionare a Crizelor din Lituania au negat cu tărie afirmația lui Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru Securitatea Statului (KGB) din Belarus.

UPDATE Rusia ia în considerare reducerea nivelului relaţiilor sale diplomatice cu Statele Unite dacă guvernele occidentale vor continua cu propunerile de confiscare a activelor ei îngheţate, a declarat joi viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia de presă de stat RIA, preluată de Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE Iahtul lui Viktor Medvedciuk, finul președintelui rus Vladimir Putin, urmează să fie scos la licitație, iar banii obținuți din vânzare vor fi transferați poporului ucrainean, relatează Business Insider. Ar fi pentru prima dată când un bun pus sub sechestru în baza sancţiunilor internaţionale este vândut în beneficiul poporului ucrainean, notează sursa citată. Potrivit Agenției ucrainene de administrare și recupere a activelor (ARMA), iahtul Royal Romance va fi scos la licitație de compania olandeză Troostwijk Auctions. Sechestrat în portul croat Rijeka, în martie 2022, acest iaht evaluat la 200 de milioane de dolari a fost predat ARMA pentru a fi valorificat.

UPDATE Suedia va trimite trupe în Letonia ca parte a dislocării de trupe NATO în țările baltice, care au graniță comună cu Rusia și aliatul său Belarus, a anunțat, miercuri, premierul suedez Ulf Kristersson, citat de agenția Reuters.

UPDATE Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, care a cerut poporului rus să impulsioneze o schimbare de putere la Moscova.

UPDATE Într-un interviu acordat canalului ARD TV, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că depozitele militare rusești sunt acum pline cu arme și muniții, iar Moscova produce mai multe arme și muniție decât are nevoie pentru războiul din Ucraina.

UPDATE Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de rachete cu rază lungă de acţiune, primele fiind deja livrate în secret şi folosite de armata ucraineană mai devreme luna aceasta, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Pe frontul din estul Ucrainei, trupele Kievului se află sub focul intens al artileriei rusești, la care cu greu pot replica pe măsură, din cauza lipsei de muniție. ”Cred că Departamentul Apărării a muncit din greu în ultimele săptămâni pentru a fi pregătit”, a declarat fostul comandant al forțelor terestre americane pentru Europa, Ben Hodges, într-un interviu pentru DW. ”Asta înseamnă că Pentagonul a împachetat deja lucrurile și le-a depozitat în direcțiile potrivite, că sunt gata de plecare, astfel încât acum să se poată foarte repede trece frontiera”, spune și expertul german în securitate Nico Lange, într-un interviu pentru DW, scrie Ziare.com.

UPDATE Trei capete de mort şi un ”Z” - simbolul intervenţiei ruse în Ucraina -, o ”frescă” de un gust îndoielnic, au fost desenate de anonimi pe zidurile sediului Ambasadei Franţei, în centrul Moscovei, relatează joi, 25 aprilie, Le Figaro.

UPDATE Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, acuzat că și-a însușit terenuri aflate în proprietatea statului înainte de a se alătura guvernului, și-a prezentat demisia într-o scrisoare făcută publică joi de președintele parlamentului, potrivit AFP.

UPDATE Polonia este pregătită să ajute Kievul să aducă înapoi în Ucraina bărbaţi care se află la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război, în urma deciziei diplomaţiei ucrainene de a nu le mai oferi servicii consulare, anunţă ministrul polonez al Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, relatează AFP, preluată de News.ro.

UPDATE Un tribunal militar rus l-a condamnat la zece ani de închisoare cu privire la ”înaltă trădare” şi ”terorism” pe un bărbat acuzat de faptul că a vrut să intre în armata ucraineană pentru a lupta împotriva Rusiei, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, relatează AFP, transmite News.ro.

UPDATE Arestarea ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, reflectă lupta pentru resurse și influență în cadrul elitei ruse, pe măsură ce începe noul mandat prezidențial al lui Putin, scrie Moscow Times.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat joi că plănuieşte să efectueze o vizită în China în cursul lunii mai, o călătorie care va avea loc cel mai probabil după ceremonia de învestitură programată pentru 7 mai.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că orice discuție privind încheierea conflictului din Ucraina este inutilă fără participarea Rusiei, făcând referire la conferința pe care Elveția intenționează să o găzduiască în iunie. De asemenea, Zaharova a susținut că formula de pace a lui Zelenski - care cere retragerea completă a forțelor rusești de pe tot teritoriul pe care l-au capturat - nu aduce pacea mai aproape, ci prelungește conflictul. Elveția a anunțat la începutul acestei luni că va găzdui o conferință la nivel înalt de două zile, pe 15-16 iunie, pe tema realizării păcii în Ucraina. Rusia a spus că nu va participa, iar Kremlinul a declarat că ideea de a organiza discuții de pace fără ea este ridicolă.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat joi că există un impas pe linia frontului ucrainean și că sunt premisele necesare pentru începerea negocierilor de pace. Lukașenko a spus că textele preliminare discutate între oficialii ruși și ucraineni în Turcia în primele săptămâni ale războiului ar putea servi drept punct de plecare pentru negocieri.

UPDATE Kremlinul a afirmat joi că livrările de sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei americane (ATACMS) către Ucraina nu vor schimba rezultatul războiului, ci vor crea mai multe probleme pentru Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „Statele Unite sunt implicate direct în acest conflict. Merg pe drumul creșterii razei de acțiune a sistemelor de armament pe care le furnizează”. „Acest lucru nu va schimba în mod fundamental rezultatul operațiunii militare speciale. Ne vom atinge obiectivul. Dar acest lucru va cauza mai multe probleme pentru Ucraina însăși”, a adăugat el.

UPDATE Alexander Lukașenko a susținut joi că „zeci” de arme nucleare tactice rusești au fost desfășurate în Belarus, conform înțelegerii cu Vladimir Putin de anul trecut, a transmis agenția rusă de știri TASS. Belarusul a afirmat în iunie anul trecut că a început să primească armamentul, aceasta fiind prima dată când Rusia a desfășurat rachete nucleare într-o țară străină după epoca sovietică.

UPDATE Președintele Emmanuel Macron a făcut apel joi la construirea unei apărări europene mai puternice și mai integrate, în contextul amenințării Rusiei, și a avertizat că bătrânul continent nu trebuie să fie un vasal al Statelor Unite.

UPDATE Un atac aerian rusesc a avariat joi infrastructuri esențiale și a rănit șase persoane în regiunea centrală ucraineană Cerkasî, a declarat guvernatorul regional. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât unele ținte aeriene, a declarat guvernatorul din Cerkasî, Ihor Tabureț, pe Telegram, adăugând că serviciile de urgență acționează la fața locului.

UPDATE Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că riscul unor incidente militare de-a lungul graniţei ţării sale cu Ucraina este ridicat. El spune că Ucraina a strâns peste 100.000 de oameni în apropierea frontierei cu Belarus.

UPDATE În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACAMS, a declarat miercuri un oficial american, iar consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că a fost livrat „număr semnificativ” de rachete „vom trimite mai multe”. Potrivit Reuters, oficialul a spus că Statele Unite și-au schimbat poziția în privința ATACAMS din cauză că rușii au folosit rachete balistice primite din Coreea de Nord și pentru că a atacat infrastructura esențială din Ucraina. „Am avertizat Rusia să nu facă lucrurile acestea”, a spus oficialul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni ce au fost „transferaţi forţat în Rusia” și care, în urma unei medieri a Qatarului, „au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile”. „Un grup de 16 copii ucraineni şi rudele acestora se află în prezent în Qatar pentru îngrijiri medicale, mentale şi sociale. Toţi au fost transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, ţară prietenă, au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile”, a scris Zelenski într-o postare. Rusia a anunțat anterior un schimb ce va fi efectuat între Moscova şi Kiev, dar a evocat un număr mai mare de minori.

UPDATE Guvernul ucrainean, care a înăsprit și mai mult reglementările în încercarea de a face față unui deficit de soldați, a aprobat norme care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate. Prevederile, precum și o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe, au fost anunțate miercuri, la o zi după ce ministrul Dmytro Kuleba a suspendat serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani până la 18 mai. El i-a criticat pe cei din străinătate pentru că nu au luptat în războiul împotriva Rusiei. Ministerul de Externe a precizat că solicitanții care vor să obțină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obține ajutor la ambasade și consulate.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram