Rezultatul alegerilor din UTA Găgăuzia demonstrează că cetățenii de acolo nu-și doresc ruperea legăturilor cu Federația Rusă. Cel puțin asta consideră purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, potrivit căreia autoritățile de la Chișinău ar trebui să respecte alegerea locuitorilor din regiune.
„Autoritățile moldovenești sunt obligate să respecte alegerea locuitorilor autonomiei, care au spus un „nu” univoc cursului ruperii legăturilor cu Rusia.
Respingerea agendei rusofobe și neoliberale, care le este străină, demonstrată de locuitorii din Găgăuzia, a provocat dezamăgiri nedisimulate în Chișinău. Sunt solicitări pentru anularea rezultatelor alegerilor, derusificare, românizare a autonomiei”, a declarat Zaharova, în cadrul unui briefing de presă.
Aceasta a adăugat că Federația Rusă respectă „rezultatele exprimării voinței locuitorilor autonomiei” și și-a exprimat speranța că Găgăuzia va continua să coopereze cu Rusia.
„Rusia este legată de Găgăuzia printr-o strânsă cooperare în domeniile cultural, umanitar, comercial și economic. Sperăm ca nou-aleasa conducere a autonomiei va continua politica de consolidare a cooperării cu țara noastră, cu regiunile rusești și, la rândul nostru, vom confirma disponibilitatea de a dezvolta în continuare legăturile cu Găgăuzia, tradițional prietenoasă cu Rusia”, a conchis reprezentanta ministerului rus de externe.
TV8.md reamintește că în cadrul perchezițiilor în UTA Găgăuzia, efectuate pe 17 mai, ofițerii CNA au ridicat documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.
Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.
Ulterior, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au votat unanim o rezoluție prin care sprijină decizia CEC a Găgăuziei de a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii.
Fostul deputat al Adunării Naţionale, Serghei Burgudji, a spus că hotărârea de a susține decizia CEC a Găgăuziei nu are forță juridică.
Iar candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, care a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, a salutat hotărârea, menționând că este un legală.
„Referitor la ședința excepțională, eu cred că ei au dreptul să facă acest lucru, deoarece la moment ei acționează în temeiul legii Găgăuziei, în comparație cu actuala guvernare”, a spus Guțul.
Legile Republicii Moldova trebuie respectate și aplicate, iar alegerile trebuie să fie libere și corecte, a spus deputatul PAS, Dorian Istratii, în urma perchezițiilor efectuate de CNA la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei. „Nu te poți autoproclama bașcan călcând în picioare legile țării”, a subliniat acesta.
Curtea de Apel Comrat va examina luni, 22 mai, legalitatea alegerilor din UTA Găgăuzia și validarea mandatului de bașcan al Evghenia Guțul. Despre aceasta scrie presa din regiune.
Judecătorul Andrei Mironov va judeca cauza.
În turul doi al alegerilor din Găgăuzia, Evghenia Guțul a obţinut 27.376 de voturi - 52,39%, devansându-l pe candidatul susținut de PSRM, Grigorii Uzun, care a fost votat de 24.913 de alegători, adică 47,61% din electorat.