Compozitorul şi marele interpret Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 69 de ani. Acesta s-a născut de sărbătoarea Buna-Vestire, în orașul Leova. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinți. La îndemnul tatălui, la vârsta de cinci ani, a început să studieze vioara și pianul.
Ca și fiul său Cristi, la numai zece ani, Ion Teodorovici a rămas fără tată. Mama sa îl aduce la Chișinău, la Școala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde Ion studiază clarinetul. În 1969 se înscrie la „Școala medie de muzică” din Tiraspol, unde studiază saxofonul și pe care o absolvă în 1973. Este înrolat în armata sovietică în orașul Zaporojie, aici, tânărul artist devine artilerist.
Din 1975 și până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziție și pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chișinău, activează în cadrul formației de muzică ușoară „Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan.
Ion își duce steaua și crucea mai departe, în seri albastre, împreună cu Doina Marin. Se căsătoresc în 1981. Tot atunci, duetul Doina și Ion este lansat la o seară de creație a poetului Grigore Vieru.
Fiind respins la Radio și Televiziune, Ion i-a chitara în brațe și pornește împreună cu Doina să cutreiere satele Moldovei. A scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice.
Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru suveranitate și independență, au luptat pentru unirea Basarabiei cu România. „Suveranitate”, „Sfântă ni-i casa”, „Mănăstirea Căpriana” sunt doar câteva dintre piesele care au devenit, în scurt timp, simbolul Moldovei.
Topul celor mai vestite melodii din repertoriul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici:
„Focul din vatră”
„Pentru ea”
„Suveranitate”
„Răsai”
„Lăsați-ne în legea noastră”
„Te iubesc”
„Trei culori”
„Iartă-mă”
„Floare dulce de tei”
„Eminescu”
„Noaptea marii beții”
„O, rămâi...”
TV8.md reamintește că în data de 30 octombrie, 2022, s-au împlinit 30 de ani de la moartea artiștilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Aceștia s-au pierdut viața în urma unui accident rutier în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina în care se deplasau spre Chișinău a intrat într-un copac.
La volanul mașinii Opel, care s-a izbit violent de un copac, se afla un cetățean ucrainean, care a scăpat cu viață, la fel ca un alt pasager. Ion Teodorovici a murit pe loc, iar soția sa Doina s-a stins în drum spre spital. Pe atunci, fiul lor, Cristian, avea doar 10 ani.
Soții Doina și Ion Aldea – Teodorovici au fost printre primii care în anii ’90 au avut curajul să cânte despre limba română și să promoveze ideea renașterii naționale, lucru interzis în acea perioadă. De aceea, încă pe atunci s-a pus în discuție ipoteza potrivit căreia accidentului ar fi fost unul premeditat.
Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.
Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central Ortodox din municipiul Chișinău. O asemenea mulțime n-a mai fost adunată de la proclamarea Independenței.