Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 928: Spaimă atomică, alertă în România, dronă în Letonia și tensiune la Pokrovsk! Scholz: Acum e momentul

/VIDEO/ Cahul avea, pe timpuri, un aeroport internațional. A fost cumpărat de un străin, iar primăria îl vrea înapoi

missing
09 iulie 2023, ora 23:19

În situația în care zeci de zboruri sunt anulate de pe Aeroportul Chișinău și moldovenii sunt nevoiți să meargă la Iași pentru a putea merge la muncă sau la rude, un alt aeroport din Moldova stă închis. Puțini știu că în orașul Cahul există un aeroport care a ajuns să fie privatizat după anii 2000. De aici se făceau curse către Rusia, Ucraina, România, sau Turcia. Un investitor privat a promis că va face investiții și va menține aeroportul funcțional, dar astăzi, după atâția ani, acesta nu este operațional. 

În situația actuală de securitate, acest aeroport ar putea fi o gură de aer pentru Republica Moldova. Dacă nu pentru pasageri, atunci pentru cargo. Autoritățile statului și-ar dori să-l recupereze, dar procedura e de durată și deloc ușoară. Vedeți în materialul următor ce se întâmplă astăzi cu Aeroportul Internațional din Cahul. 

Puțini dintre voi știu că avem în Moldova, la Cahul, un aeroport internațional. Acest aeroport a fost privatizat prin diferite metode, iar de aici, în anul 2001 a fost ultima cursa către Istanbul. Aeroportul este în conservare acum, se vede că există mișcare, oameni care îl întrețin, dar nu este funcțional. 

„- Aista e aeroport particular, nu pot să vă ajut cu nimic. - Poate să vorbim cu proprietarul? - Nu puteți să vorbiți. - Nu o să ne permită să filmăm? - Eu aici sunt administrator. - Și nu ne dați voie să filmăm? - Nu, nici într-un caz. - Doar imagini, nu neapărat să ne vorbiți. - Dacă filmați imagini, vă ajunge securitatea de la aeroport din urmă. 

Este un teritoriu privat. - Nu este lăsat nimeni? - Nu. Sunt camere video, deja m-au telefonat de la Chișinău să mă întrebe cu ce scop sunteți aici”. 

Aeroportul Internațional Cahul nu a fost tot timpul în proprietate privată. La sfârșitul anilor 90, Guvernul de atunci l-a transmis în gestiune orașului Cahul. Primarul din acea perioadă s-a pomenit că trebuie să administreze o infrastructură de milioane, dar cu un buget auster. Cu acordul consilierilor locali, aeroportul a fost transmis consiliului raional, în perioada reformei administrative din 2003, când județele au redevenit raioane. Am vrut să aflăm mai multe detalii despre acea perioadă de la primarul din acea vreme, cel care a primit bunul avia de la Guvernul Tarlev.

„- Aș vrea să vorbesc cu dvs, la cameră, despre Aeroportul din Cahul. - Întrebați administrația actuală. - Dar pe timpul dvs a fost dat consiliului raional...”

Fostul primar de Cahul, Ștefan Bratu, care mai apoi a activat și ca președinte de raion, nu a mai vrut să ne ofere interviu la cameră. 

„- Vrem să filmăm cu camera, dar să nu fie soare. - A, vreți să mă filmați încă? Eu nu sunt gata de filmări”. 

În cele din urmă, a acceptat să stăm de vorbă, într-o sală a Consiliului raional Cahul, dar fără să fie filmat. Cu toate acestea, am decis să înregistrăm discuția, pentru documentare. Printre altele, ne-a spus că atunci când și-a propus să dezvolte aeroportul, autoritățile centrale i-au recomandat să mai aștepte, prioritate având, la acea vreme, aeroportul de la Chișinău. De la actuala conducere a municipiului Cahul aflăm că ultimul zbor de pe aeroportul Cahul a fost în octombrie 2001. 

„Cahul - Istanbul, erau multe curse cu această destinație. Până în 2001 erau câte două curse pe zi spre Istanbul. Era un profit frumos de curse charter și au apărut niște factori politici că li s-a părut că prea bine merge această cursă și că trebuia să meargă din altă parte, de la Chișinău sau alte părți. 

Întreprindere municipală a fost până-n anii 2003, în proprietatea orașului. Atunci și a fost trasmis la consiliul raional. - Nu-l puteau întreține? - Așa a considerat guvernarea de atunci. Erau comuniștii. Administrația orașului de atunci - 2003 - au transmis la raion. Cred că dacă dacă municipalitatea avea acest aeroport...”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandîș.

„Cunosc că a fost în posesia Republicii Moldova până în preajma județelor. A fost a orașului, apoi județului, a intrat în declin economic. Investitorul străin nu a reușit să-l dezvolte și acum acolo e dezastru, nu se poate de utilizat”, a menționat președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas.

Am încercat să discutăm cu fostul administrator al aeroportului, Victor Aramă, despre cum a fost perioada în care s-a produs această tranziție. Însă, a refuzat să discute cu echipa noastră de jurnaliști, invocând că nu este în țară.

„- Nu vreau să vorbesc acum. Din 2008, nu mai sunt la Aeroportul din Cahul si lăsați-mă în pace. Sunt administratori acum. - Vă văd supărat pe situație... - Sunt cu mâinile de ciment”. 

Din spusele factorilor implicați în acest proces, în 2004, Consiliul raional, care nu reușea să gestioneze financiar aeroportul, a decis să permită unui investitor privat să-l reanimeze. Inițial, agentul economic a primit 49 la sută din pachetul de acțiuni, iar 51 la sută au rămas în posesia Consiliului raional. Este vorba de o companie fondată de familia Brauda. Mai apoi însă raportul s-a schimbat și investitorul străin a ajuns să dețină pachetul majoritar. 

„- Lucrurile acestea rămân să fie elucidate, mi-aș dori ca agentul economic să-și ia în rol serios misiunea. Este sala de așteptare, in care agentul economic a investit acei bani. - Ce sume sunt? - Nu cunosc”. 

„Oamenii care au fost implicați în acele procese sunt pe loc, nu au trecut 100 de ani, nu este greu să fie găsiți și întrebați despre vânzare, despre planul de atunci. Poate și se fac investigații, dar nu se spune, o fi clasificate”.

Chiar dacă infrastructura mai există pe teritoriul aeroportului, zborurile nu au mai fost reluate, iar singurele care mai zboară pe aici sunt păsările și, uneori, dronele. 

„Echipe care lucrează acolo, administrează, care păzesc si mențin periodic pista. Oricum este un grad de uzură. Pista de 1700 de metri este esențială, ar necesita investiții ca să devină funcțională”.

Între timp, din contul unor datorii pe care consiliul raional le-a acumulat față de compania care deținea aeroportul, aceasta din urmă a ajuns să dețină sută la sută din acțiuni, susține jurista Consiliului raional Cahul, într-o discuție cu echipa noastră de jurnaliști. S-a întâmplat în urma unor decizii de judecată, care au devenit executorii, chiar dacă Consiliul a încercat să conteste hotărârile. Și, în timp ce toți factorii de decizie din raion și din municipiul Cahul ne spun că familia Brauda deține acest complex de clădiri și terenul, Boris Brauda neagă acest lucru. 

„Nu este adevărat că aeroportul îmi aparține. Ați fost indusă în eroare. Pot să spun ce am făcut în perioada când am fost proprietar. În 2008, am certificat aeroportul și am oferit servicii... A deținut certificat, am avut o echipă instruită, dar Autoritatea Aeronautică Civilă și autoritățile centrale au făcut totul ca noi să nu activăm. Pe asta ne-am cheltuit banii și eforturile.

- Câți bani ați cheltuit? Ați investit? - Trebuie să caut în documente vechi, a trecut mult timp, nu vreau să vă ofer o informație greșită. Sensul care e? Dar vi s-a dat informația incorectă că eu sunt proprietarul”. 

Acum, din cauza războiului din Ucraina, primarul municipiului susține că zona prezintă riscuri de securitate. 

„- Văd ca pe un risc la adresa securității, în condițiile în care noi nu știm ce e cu el și al cui e. - Dacă se va intoarce la Cahul, aveți cu ce investi? - Nu cred că ne permitem, dar poate fi pe agenda de proiecte strategice a statului, dar și noi putem cauta fonduri. Nu îl văd doar pentru oraș, ci și pentru întreaga zonă”. 

Iar în primele zile de război, pista a fost blocată cu plăci de beton.

„Am avut discuții cu reprezentații unor instituții de stat din regiune, au luat legătura cu proprietarul. A fost puse și niște blocuri de beton, acum nu cunosc situația. A fost ca o măsură de siguranță”.  

Autoritățile locale și raionale și-ar dori acum să reîntoarcă aeroportul în proprietatea statului, nu doar din motive de securitate, dar și pentru profituri economice. 

„Am discutat cu numeroși factori de decizie în acești opt ani de când sunt primar și cu fostele guvernări și cu actuale. Solicitarea mea a fost să investigheze modul în care a fost privatizat. Știu că au fost niște verificări. Cred că statul trebuie să redevină proprietarul acestui aeroport. Eu cred că trebuie întors statului. Trebuie să fie voință politică. Forma cum se compensează proprietarul, e partea de metodologie. El trebuie să fie al statului”. 

„Sperăm să reușim să aducem acest aeroport în proprietatea statului. Nu neapărat a Consililui raional, dar a Republicii Moldova. Și investitorul va avea satisfacția că oamenii se folosesc de acel aeroport”. 

Pe de altă parte, Boris Brauda îndeamnă autoritățile să acționeze conform legii, dacă-și doresc să recapete aeroportul din Cahul. 

„Nu au decât să se folosească de legi și să acționeze în baza lor. Mi-a făcut plăcere să vă aud, vă doresc o zi bună. - Sunteți gata să-l întoarceți înapoi acest aeroport? - Vă mai spun o dată. Nu mai am ce adăuga. Puteți să mă abordați oricum. Repet: este lege, dacă cineva crede că are dreptul atunci trebuie și poate să folosească acest drept”. 

Într-un răspuns pe care l-am primit de la Autoritatea Aeronautică Civilă, se spune că aeroportul din Cahul nu este unul certificat și respectiv, aceștia nu cunosc cine îl deține. Ieri am aflat că aeroportul din Cahul aparține societății comerciale CONCORDIA-MANAGEMENT SRL, în care, conform datelor publicate pe internet, acționari sunt soții Brauda, care dețin împreună 74.99 și alte 25 de procente sunt deținute de administratorul societății, Tătaru Nicolae. Într-o discuție telefonică cu acesta, ne-a comunicat că domnul Brauda ar dori să vândă aeroportul și că totul este funcțional și în orice moment se poate zbura de aici, dacă se dorește. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Aeroportul din Iași, a doua casă pentru pasagerii moldoveni, afectați de plecarea unor companii avia
/VIDEO/ Speluncă pentru droguri lângă sediul MAI. Clădirea ce urmează să devină centru cultural Doga, a nimănui

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldovenii au plecat și continuă să plece. Localnicii unui sat din Sîngerei stau cu mâna pe bagaj pentru o viață mai bună
/VIDEO/ Moldovenii au plecat și continuă să plece. Localnicii unui sat din Sîngerei stau cu mâna pe bagaj pentru o viață mai bună
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 928: Spaimă atomică, alertă în România, dronă în Letonia și tensiune la Pokrovsk! Scholz: Acum e momentul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 928: Spaimă atomică, alertă în România, dronă în Letonia și tensiune la Pokrovsk! Scholz: Acum e momentul
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
Cafea adusă din Italia, confiscată la vamă. Unde au găsit ascuns vameșii lotul comercial
Cafea adusă din Italia, confiscată la vamă. Unde au găsit ascuns vameșii lotul comercial

/VIDEO/ Moldovenii au plecat și continuă să plece. Localnicii unui sat din Sîngerei stau cu mâna pe bagaj pentru o viață mai bună

missing
08 septembrie 2024, ora 21:00

Moldovenii au plecat și continuă să plece... E o realitate cu care se confruntă Republica Moldova de la independență încoace. Au plecat pe rând: pentru salarii mai mari, pentru viitorul copiilor, pentru condiții mai bune de muncă sau pentru a-și reîntregi familiile. Unii și-au luat părinții cu ei, alți își plâng dorul în singurătate. La Peneni, bunăoară, unii din cei pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că, deși își iubesc satul natal, stau cu mâna pe bagaj. Motivul - lipsa unui loc de muncă stabil și bine plătit.

„Aici e satul meu natal. Un sat mare.” 

Pe Ionela am întâlnit-o în fața primăriei de la Pepeni, la câteva clipe după ce și-a înregistrat căsătoria. A venit doar pentru câteva zile la baștină, întrucât de câțiva ani împreună cu soțul, locuiesc în Franța. Ne-a povestit că, le-a fost greu să o ia de zero, într-o țară străină. 

„-Ce v-a făcut să alegeți Parisul? -Acolo, dacă se cheltuie banii îi aduci înapoi. Aici, dacă nu ai un loc de muncă e complicat.” 

Iar dacă Ionela e stabilită deja, această tânără intenționează să plece. După ce a absolvit școala profesională, s-a angajat cofetar la Chișinău. Îi place mult ceea ce face, dar salariul nu acoperă toate cheltuielile. 

„Peste vreo doi ani cred că plec în Germania, la fratele meu. Gazda, cheltuielile nu fac față în Chișinău.” 

Mama tinerei spune că nu vrea să stea departe de copii, așa că cel mai probabil îi va urma. 

„Nu este în Pepeni de lucru.” 

Pentru condiții mai bune și salariu mai mare a plecat în Marea Britanie și soțul acestei femei. 

„Ne vrem copiii acasă, îmi vreau soțul acasă. Asta nu e viață.” 

Migrarea e fenomen greu de stăpânit, spune sociologul Valeriu Sainsus. 

„Avem trei decenii de emigrație. Noi prin migrație am supravețuit. La etapa inițială am avut remitențile și în acest fel am supravețuit. Avem doua generații care au plecat. ” 

Motivele migrației sunt bine cunoscute, e nevoie de acțiune pentru a opri acest proces. 

„Atât timp cât o să existe diferențe de dezvoltare economică în spațiul european, atât timp va exista și emigrația. Factorul economic stă la bază”

Recent o analiză realizată de Idis Viitorul, arată că, în ultimii patru ani, peste 200.000 de moldoveni au emigrat în străinătate, fiind un număr record până acum. Cifrele mai arată că peste 40 la sută din moldovenii aflați peste hotare au vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani, iar în 2030 numărul moldovenilor, care se vor naște peste hotare va fi mai mare decât al celor care apar pe lume în țară. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ Nimic nu amintește de perioada sovietică! Cum arată un azil din Letonia și cât se cheltuie zilnic pentru fiecare vârstnic
/VIDEO/ Nimic nu amintește de perioada sovietică! Cum arată un azil din Letonia și cât se cheltuie zilnic pentru fiecare vârstnic
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ „Cea mai bună decizie pe care am luat-o în ultimele decenii”. Austriecii au votat pentru aderarea la UE acum 30 de ani
/VIDEO/ „Cea mai bună decizie pe care am luat-o în ultimele decenii”. Austriecii au votat pentru aderarea la UE acum 30 de ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.