Republica Moldova nu concurează nici Ucraina, nici cu Georgia și nici cu alte țări candidate la Uniunea Europeană, ci doar cu ea însăși, afirmă ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit oficialului, începerea negocierilor de aderare la UE depinde de progresul pe care îl va înregistra Republica Moldova privind îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene (CE).
„Pentru Comisia Europeană, există două componente de referință: acestea sunt acele nouă puncte care au fost prezentate în opinia Comisiei Europene anul trecut, iar o altă componentă este cât de mult legislația și practica legislației este armonizată la legislația UE, dacă corespunde aquis-ului comunitar al UE. Despre faptul că R. Moldova era codaș din punct de vedere al reformelor nu putem învinui actuala guvernare, aceasta este o muncă pe termen lung. Nu este un salt. Moldova nu concurează nici Ucraina, nici cu Georgia și nici cu alte țări candidate. Moldova concurează cu Moldova.
Ceea ce voi trebuie să faceți este să echivalați legislația Moldovei cu legislația UE. Aceste norme nu sunt doar o etapă birocratică. Aceste norme sunt o asigurare pentru viață mai bună cetățenilor UE. Dacă R. Moldova se va alinia acestor norme cetățenii voștri vor trăi mai bine din perspectiva tuturor sferelor de activitate. Acum trebuie de focusat pe aceste 9 puncte ale Comisiei Europene, de acest lucru depinde când Moldova va putea începe negocierile de aderare la UE”, a declarat ambasadorul.
Potrivit oficialului UE, în octombrie R. Moldova va primi un raport cu privirea la progresul înregistrat pe parcursul ultimului an.
„Sunt două componente referitoare la începerea negocierilor de aderarea: Raportul Comieri referitor la progresul înregistrat de Moldova și decizia politică a țărilor membre UE care activează după principiul unui consens”, a declarat Mazeiks.
În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.
Ulterior, a fost elaborat un plan de acțiuni pentru implementarea celor 9 condiții formulate de către Comisia Europeană. Proiectul planului a fost discutat la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) din 13 iulie 2022 și a fost adoptat la 4 august 2022.
Planul de acțiuni conține pașii următori, ce urmează a fi realizați către vara anului 2023.