/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

externe

Război în Ucraina, ziua 351: Zelenski alertează Moldova, iar Rusia începe noua ofensivă masivă. UE: „Urmează săptămâni decisive”

09 februarie 2023, ora 17:53

Volodimir Zelenski a efectuat miercuri, o vizită la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz. Președintele ucrainean a cerut armament greu şi avioane "cât mai curând posibil", iar preşedintele francez l-a asigurat pe acesta de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie". Totodată, Volodimir Zelenski a spus joi, în timpul unui discurs istoric în fața Parlamentului European la Bruxelles, că țara sa, împreună cu Europa, „se apără împotriva celei mai mari forțe antieuropene din lumea modernă", transmite Reuters. Mai mult, liderul de la Kiev anunță că a interceptat planurile Rusiei şi a alertat imediat Chişinăul.

Institutul pentru Studiul Războiului a publicat o nouă evaluare a situației din Ucraina. Trei divizii rusești au pornit la atac pe tot Frontul de Est, în ceea ce pare a fi marea ofensivă rusă din acest an. Trupele lui Putin au lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, dar forțele ucrainene îi împiedică să obțină un succes semnificativ, potrivit celei mai recente analize făcute de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Volodimir Zelenski a mai precizat că, dacă ruşii cuceresc orașul Bahmut, ar avea un avantaj şi ar dori să "meargă mai departe", scrie AFP. Armata rusă a preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022. 

UPDATE  Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei, potrivit unui nou raport de investigație obținut exclusiv de CNN.

UPDATE Săptămânile ce urmează vor fi ''decisive'' pentru rezultatul războiului din Ucraina, a apreciat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care le-a cerut liderilor statelor membre ale Uniunii Europene să răspundă cererilor de înarmare formulate de Kiev, transmit AFP şi Reuters, informează Agerpres. La reuniunea de la Bruxelles este prezent ca invitat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. ''Următoarele săptămâni şi următoarele luni vor fi probabil decisive. Este momentul să desfăşurăm un sprijin maximal'', a spus Charles Michel în cadrul summitului UE de la Bruxelles, solicitând pentru Ucraina ''muniţii, artilerie, rachete, vehicule, sisteme de apărare''.

UPDATE Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, joi, "progresele" înregistrate de Ucraina după primirea statului de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană, subliniind însă că aderarea este un proces "dependent de performanţe".

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak confirmă că ocupanții ruși au început o nouă ofensivă masivă. Potrivit oficialului, în regiunile Donețk și Lugansk au loc acțiuni militare de proporții. „Toți așteptau o ofensivă. Aceasta este acea ofensivă. Ea deja a început”, a menționat Podoliak.

UPDATE Urmare a declarațiilor Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni. În același timp, menționăm că, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere. În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice. În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că mai mulți lideri ai Uniunii Europene au declarat, la summit-ul la care a participat joi, că sunt gata să furnizeze Kievului avioane pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters. În timp ce Vestul pare hotărât să înameze Ucraina cel puțin cu tancuri, fostul președinte rus Dmitri Medvedev pare panicat și face presiuni pentru creșterea producției de tancuri pe teritoriul Federației Ruse, potrivit HotNews.

UPDATE Serviciile de informații japoneze susțin că până acum au murit în Ucraina peste 20 de generali ruși.

UPDATE Brandurile mondiale suferă pierderi uriașe din cauza faptului că părăsesc piața rusă, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, și le-a urat acestora „toate cele bune”, potrivit Rador.

UPDATE Personalități politice și militare din Germania au sugerat revenirea la serviciul militar obligatoriu, după ce noul ministru al Apărării a descris eliminarea treptată a recrutării generale din 2011 drept o "greșeală", notează NewsWeek.

UPDATE Kremlinul a respins joi concluziile procurorilor internaționali care investighează doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care au declarat că au găsit „indicii puternice" privind implicarea președintelui rus Vladimir Putin în acest incident, transmite Reuters.

UPDATE Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a cerut Ucrainei să renunţe la ameninţările cu boicotarea Jocurilor Olimpice de vară din 2024, în cazul participării sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţia din capitala Franţei, informează Reuters.

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că practic Kremlinul nu va participa la polemica dintre liderul șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, și generalul Viktor Sobolev, membru al Comitetului pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, notează Gazeta, potrivit Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski susține că Rusia vrea să distrugă Republica Moldova. Potrivit liderului de la Kiev, planul Kremlinului privind distrugerea țării a fost demascat de spionajul ucrainean, iar Maia Sandu a fost informată. „Am vorbit cu președinta Republicii Moldovei, Maia Sandu, am informat-o despre ce a reușit să afle spionajul nostru, despre planul rusesc privind distrugerea situației politice în Republica Moldova. Un act rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă țară, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra ei. Am preîntâmpinat despre acestea riscuri Moldova, pentru a o apăra. Fiecare dintre voi ar fi făcut așa. Nu știm dacă la Moscova a fost dat ordinul să fie aplicat acest plan, dar am văzut că sunt tentative. Au încercat asta contra Ucrainei, contra altor țări din Europa”, a declarat președintele Ucrainei. 

UPDATE Occidentul trebuie să se asigure că nu riscă o confruntare directă cu Rusia înainte de a livra avioane de luptă Ucrainei, a declarat premierul olandez Mark Rutte.

UPDATE SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica forțele armate ucrainene să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink pentru controlul dronelor, a declarat președintele companiei.

UPDATE Şefa guvernului italian Giorgia Meloni a apreciat joi drept "inoportună" invitaţia adresată de preşedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski de a veni miercuri la Paris, informează AFP şi ANSA. Potrivit mass-media italiene, Meloni nu a văzut cu ochi buni faptul că nu a fost invitată la acest dineu, miercuri seara, la care s-au întâlnit Macron, Zelenski şi Scholz.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă să anihileze valorile europene, în cadrul unui discurs rostit în Parlamentul European de la Bruxelles.

UPDATE Zelenski a fost ovaționat îndelung în plenul Parlamentului European, atât înainte, cât și după discursul în care a mulțumit pentru ajutorul fără de care Ucraina nu ar fi rezistat până acum în fața rușilor. Vizibil obosit și emoționat, Zelenski a cântat cu mâna pe inimă imnul Ucrainei care a răsunat în plenul instituției europene.

UPDATE În timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, Stoltenberg a spus că Rusia se pregătește de noi atacuri asupra Ucrainei. „Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, Moscova se pregătește pentru noi ofensive militare. Așa că trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recuceri teritoriul și a prevala ca națiune suverană și independentă”, a declarat Jens Stoltenberg.

UPDATE În Ucraina, Rusia reînvie o tactică folosită de armata roşie în cel de-al Doilea Război Mondial: Transformarea trupelor sale în carne de tun. „Peste tot este deja plin de cadavre". Moscova nu arată prea multă consideraţie pentru vieţile recruţilor săi, dar bătălia pentru Bakhmut este costisitoare şi pentru apărătorii ucraineni, potrivit Wall Street Journal.

UPDATE Ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a anunţat miercuri schimbări la departamentul anticorupţie şi introducerea unui mecanism de control public după scandalul de corupţie din ministerul său, transmite EFE.

UPDATE  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a acuzat din nou SUA că se implică și mai mult în conflictul dintre Rusia și Ucraina și că prin asta Washingtonul și Occidentul nu fac decât „să prelungească suferința Ucrainei”. „Linia dintre implicarea directă și indirectă în război a Marii Britanii, Franței și Germaniei dispare pe zi ce trece”, a mai spus Peskov.

UPDATE Serviciul de informații al Estoniei afirmă că utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina este „puțin probabilă” din cauza „opoziției internaționale și a eficacității militare scăzute”, se arată într-un raport publicat miercuri.

UPDATE Orașul martir Mariupol, simbol al rezistenței ucrainene, care la sfârșitul lunii mai, după 86 de zile de asediu a fost nevoit să se predea, rămâne în mâinile Moscovei, care, pe de-o parte, îl dărâmă și, pe de altă parte, îl umple cu soldați și cu material de război, scrie Avvenire, citat de Rador.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost decorat cu Legiunea de Onoare a Franţei de către preşedintele Emmanuel Macron. Este cea mai înaltă distincţie pe care un preşedinte francez o poate acorda unui omolog, a precizat Palatul Elysee, notează Mediafax.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner din Rusia a încetat să mai recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi fondatorul său, Evgheni Prigojin, relatează Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Într-o scrisoare comună adresată liderilor Uniunii Europene, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au cerut folosirea imediată a fondurilor rusești, blocate încă de la începutul conflictului, “cât mai curând posibil. Nu putem aștepta până când războiul se va încheia și se va semna un acord de pace”, se arată în document, potrivit Biziday.

UPDATE Autovehiculele confiscate în Letonia pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului vor fi livrate în Ucraina. Ministrul de finanțe din Letonia a propus să se soluţioneze detaliile privind transferarea în Ucraina a mașinilor care au fost confiscate de la șoferii care au condus în stare de ebrietate, a anunțat șeful Serviciului Fiscal de Stat (SRS) Ieva Jaunzeme. ''Există un raționament în propunerea ministrului de finanțe. Astfel, Letonia poate spori asistența acordată pentru Ucraina'', a declarat șeful Serviciului Fiscal de Stat (SRS), Ieva Jaunzeme, la postul LTV. În momentul de faţă, SRS se ocupă de vânzarea mașinilor confiscate. Oricine le poate cumpăra la licitație, scrie Rador.

UPDATE Serviciul de Informaţi Externe al Estoniei a atenţionat miercuri că Rusia are încă puterea de a exercita "o presiune militară credibilă" asupra regiunii baltice, unde riscurile de securitate au crescut pe termen mediu şi lung, informează Reuters, conform Agerpres.

UPDATE Într-o analiză publicată de Foreign Policy se arată că forțele și echipamentele rusești aduse acum pe front pentru această ofensivă sunt mult mai mari decât cele dislocate în urmă cu un an, la debutul invaziei. Oficialii ucraineni estimează că numărul soldaților prezenți acum pe front este de aproximativ 300 de mii, față de mai puțin de 200 de mii, anul trecut. De asemenea, Rusia a scos din rezerve și a mobilizat 1.800 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 2.700 de sisteme de artilerie, 810 sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), 400 de avioane de luptă și 300 de elicoptere. Pentagonul a descris trupele ruse care au fost deja transportate pe câmpul de luptă că ar fi “prost echipate, prost antrenate și mobilizate în grabă”, dar tactica rușilor acum pare a fi copleșirea numerică a apărătorilor ucraineni, potrivit Biziday.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul francez Le Figaro, că Emmanuel Macron s-a schimbat și acum între cei doi există o încredere reală.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franța va sprijini ferm Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, scrie Rador.

UPDATE Cofondatorul trupei rock Pink Floyd, Roger Waters, invitat de Rusia să ia cuvântul în fața Consiliului de Securitate al ONU, a denunțat miercuri invazia rusă, dar și pe cei care au provocat-o, atrăgându-și furia Ucrainei, potrivit AFP. „Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. Condamn acest lucru în termenii cei mai fermi”, a declarat fostul membru al trupei Pink Floyd prin intermediul unei videoconferințe. Dar „nu este adevărat că invazia rusă în Ucraina a fost neprovocată. Așa că și eu îi condamn în termenii cei mai fermi pe provocatori”, a adăugat el, potrivit Știrepesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin, în ciuda eșecurilor din primul an al invaziei în Ucraina, a decis să-și joace cartea până la capăt, crezând că statul ucrainean și Occidentul „vor obosi înaintea Rusiei”, iar restul se va rezolva la masa negocierilor.”La rândul ei, elita rusă este din ce în ce mai îngrijorată de faptul că Putin a înnebunit”, scrie Bloomberg, citând datele serviciilor secrete ale Estoniei. Materialul din publicația americană notează că într-o potențială Rusia post-Putin nu există un grup semnificativ de influență care să împărtășească valori democratice, notează Ziare.com.

UPDATE După invazia lui Vladimir Putin din Ucraina de acum aproape un an, Europa a instituit mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, care să scadă finanțarea mașinii de război. Acum, o țară NATO, Polonia, continuă să cumpere petrol din Rusia, în ciuda restricților impuse de UE.

UPDATE Celebrul căpitan al armatei ruse și mercenar Igor Mangușev a murit în spital, la câteva zile după ce a fost împușcat în cap de la mică distanță în Ucraina ocupată, au declarat prietenii săi, citați de BBC, notează Mediafax.

UPDATE Cu mult înainte ca războiul din Ucraina să înceapă, acum aproape un an, Israelul și-a păstrat neutralitatea față de ostilitățile dintre Rusia și Ucraina, relatează CNN. Situația s-ar putea să se schimbe acum, după ce Benjamin Netanyahu a revenit la conducerea țării.

UPDATE Partenerii occidentali ar putea furniza Ucrainei primul batalion de tancuri de luptă Leopard 2 în primele trei sau patru luni ale acestui an, a declarat miercuri ministrul german al apărării Boris Pistorius, în timpul unei vizite oficiale în capitala Poloniei, informează Reuters.

Văduvele soldaților ruși au primit cadouri din partea ”activiștilor ruși” haine de blană. Propaganda Kremlinului le prezintă pe văduve în timp ce mulțumesc regimului pentru mărinimie. „Am primit în mod neașteptat un astfel de ajutor astăzi. Suntem foarte recunoscătoare. Familiile soldaților uciși s-au adunat aici. Cu adevărat, vă mulțumim din inimă!”, a spus o femeie. De partea cealaltă, ucrainenii susțin că acele haine de blană au fost furate tocmai din Ucraina.

UPDATE Forțele ruse au bombardat miercuri regiunea Harkov, ucigând două persoane și rănind cinci, potrivit guvernatorului regiunii Oleh Syniehubov, citat de Kyiv Independent. Atacurile au lovit clădiri rezidențiale din districtul Kupiansk, unde au murit un bărbat de 48 de ani și o femeie de 45 de ani. Obuzele au lovit, de asemenea, cel puțin șapte blocuri de apartamente și două case private din municipiul Vovchansk.

UPDATE Australia a denunţat joi obstacolele ruseşti în calea anchetei internaţionale lansate cu privire la zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines doborât deasupra Ucrainei în 2014, reiterându-şi hotărârea de a trage Moscova la răspundere, notează AFP.

UPDATE Primele tancuri britanice Challenger promise de Londra Kievului vor sosi în Ucraina „luna viitoare”, a anunțat miercuri premierul britanic Rishi Sunak, într-o conferinţă de presă, citat de CNN. „Echipele ucrainene care au sosit săptămâna trecută (pentru a se antrena în Marea Britanie) vor folosi tancuri Challenger 2 pentru a apăra suveranitatea teritorială a Ucrainei luna viitoare” a declarat Sunak, alături de preşedintele ucrainean Zelenski.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Paris, că Franța este „hotărâtă” să conducă Ucraina spre victorie în războiul acesteia împotriva Rusiei, relatează CNN. „Suntem alături de Ucraina, hotărâți să o conducem spre victorie”, a spus Macron. „Ucraina poate conta pe Franța și pe aliații săi pentru a câștiga războiul, Rusia nu trebuie să câștige și nu va câștiga războiul”, a adăugat liderul de la Palatul Élysée.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Ucraina și Regatul Unit au ajuns la un acord privind un „pachet puternic de apărare”, informează CNN. „Am convenit asupra unui număr semnificativ de vehicule blindate și asupra furnizării de arme cu rază lungă de acțiune”, a scris Zelenski pe contul său oficial de Telegram. „Și am convenit să înceapă antrenamentul piloților ucraineni”, a precizat liderul ucrainean.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit miercuri seară pe aeroportul Orly din Paris, fiind întâmpinat pe pistă de ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu. Şi cancelarul german Olaf Scholz a sosit ceva mai devreme la Paris, ambii fiind primiţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, informează CNN, potrivit news.ro. Cei trei lideri fac, la această oră, declaraţii de presă comune. 

UPDATE Volodimir Zelenski este aşteptat joi la Bruxelles pentru o întâlnire cu liderii din Uniunea Europeană. El a confirmat abia miercuri seară că se va întâlni joi cu aceştia.

Război în Ucraina, ziua 350: Precizări privind Moldova și noapte sângeroasă. Zelenski, la Londra: „Rusia va pierde. Dați-ne aripi”
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/VIDEO/ Care este secretul longevității? Medic neurolog, despre poftele alimentare și cum putem alunga bolile din viața noastră
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, pericol atomic și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 07:10

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. 

Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP, potrivit news.ro. Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

UPDATE Tergiversarea ajutorului SUA pentru Ucraina ascunde un conflict din interiorul Partidului Republican între „trumpiștii” cu vederi pro-ruse și cei care cred că sprijinul ucrainenilor face parte din lupta împotriva „axei răului” Rusia-Iran-China, susține experta în securitate Iulia Joja, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele ucrainene au fost nevoite să renunțe pentru moment la utilizarea de tancuri Abrams în lupta sa împotriva Rusiei, după ce rușii au folosit drone ieftine pentru a neutraliza cel puțin cinci dintre temutele (și costisitoarele) blindate furnizate de către Statele Unite. Experții consideră că mișcarea va complica eforturile armatei lui Volodimir Zelenski pe câmpul de luptă, reaprinzând discuția despre rolul tancurilor în conflictele moderne, după ce utilizarea pe scară largă a dronelor face ca blindatele să fie relativ ușor de detectat și atacat, scrie G4media.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul European presează un stat neutru de pe continent, Austria să ia măsuri ca banca sa, Raiffeisen care este prezentă în Rusia, dar și în România, să părăsească Moscova, scrie Știripesurse.

UPDATE Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

UPDATE Franța se confruntă cu o pierdere a credibilității și a influenței în cadrul Uniunii Europene, situație care conduce la o anumită izolare a Parisului, ceea ce îl forțează pe președintele Emmanuel Macron, constrâns de factori politici și economici, să caute soluții pentru a menține spațiul de manevră într-un context internațional mai dur, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au fugit din țară, iar în prezent procesul nu s-a terminat. Unii din concetățenii lui Putin continuă să plece chiar la 10.000 de kilometri distanță, tocmai în Mexic. Însă, Statele Unite au făcut presiuni asupra Turciei, o țară NATO să-i blocheze aici și să le refuze accesul la bordul avioanelor Turkish Airlines spre continentul America.Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că exercită presiuni asupra companiei aeriene naționale a Turciei pentru a le interzice cetățenilor ruși zborurile către Mexic, notează Ziare.com.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armamentul occidental donat Ucrainei – muniţie de artilerie şi apărare aeriană – sunt livrate în cel mai mare secret din ţări vecine, mai ales din Polonia. Şeful transportului de călători de la Ukrzaliznîţia, Oleksandr Perţovski, a declarat pentru AFP că a constatat ”o creştere a atacurilor asupra infrastructurii feroviare”. ”Constatăm că atacurile vizează logistica feroviară şi ating în esenţă instalaţii civile”, a declarat el. ”Ei desfăşoară atacuri orbeşte asupa gărilor. Este un mod foarte primitiv de a o face”, notează Money.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram