În situația în care zeci de zboruri sunt anulate de pe Aeroportul Chișinău și moldovenii sunt nevoiți să meargă la Iași pentru a putea merge la muncă sau la rude, un alt aeroport din Moldova stă închis. Puțini știu că în orașul Cahul există un aeroport care a ajuns să fie privatizat după anii 2000. De aici se făceau curse către Rusia, Ucraina, România, sau Turcia. Un investitor privat a promis că va face investiții și va menține aeroportul funcțional, dar astăzi, după atâția ani, acesta nu este operațional.
În situația actuală de securitate, acest aeroport ar putea fi o gură de aer pentru Republica Moldova. Dacă nu pentru pasageri, atunci pentru cargo. Autoritățile statului și-ar dori să-l recupereze, dar procedura e de durată și deloc ușoară. Vedeți în materialul următor ce se întâmplă astăzi cu Aeroportul Internațional din Cahul.
Puțini dintre voi știu că avem în Moldova, la Cahul, un aeroport internațional. Acest aeroport a fost privatizat prin diferite metode, iar de aici, în anul 2001 a fost ultima cursa către Istanbul. Aeroportul este în conservare acum, se vede că există mișcare, oameni care îl întrețin, dar nu este funcțional.
„- Aista e aeroport particular, nu pot să vă ajut cu nimic. - Poate să vorbim cu proprietarul? - Nu puteți să vorbiți. - Nu o să ne permită să filmăm? - Eu aici sunt administrator. - Și nu ne dați voie să filmăm? - Nu, nici într-un caz. - Doar imagini, nu neapărat să ne vorbiți. - Dacă filmați imagini, vă ajunge securitatea de la aeroport din urmă.
Este un teritoriu privat. - Nu este lăsat nimeni? - Nu. Sunt camere video, deja m-au telefonat de la Chișinău să mă întrebe cu ce scop sunteți aici”.
Aeroportul Internațional Cahul nu a fost tot timpul în proprietate privată. La sfârșitul anilor 90, Guvernul de atunci l-a transmis în gestiune orașului Cahul. Primarul din acea perioadă s-a pomenit că trebuie să administreze o infrastructură de milioane, dar cu un buget auster. Cu acordul consilierilor locali, aeroportul a fost transmis consiliului raional, în perioada reformei administrative din 2003, când județele au redevenit raioane. Am vrut să aflăm mai multe detalii despre acea perioadă de la primarul din acea vreme, cel care a primit bunul avia de la Guvernul Tarlev.
„- Aș vrea să vorbesc cu dvs, la cameră, despre Aeroportul din Cahul. - Întrebați administrația actuală. - Dar pe timpul dvs a fost dat consiliului raional...”
Fostul primar de Cahul, Ștefan Bratu, care mai apoi a activat și ca președinte de raion, nu a mai vrut să ne ofere interviu la cameră.
„- Vrem să filmăm cu camera, dar să nu fie soare. - A, vreți să mă filmați încă? Eu nu sunt gata de filmări”.
În cele din urmă, a acceptat să stăm de vorbă, într-o sală a Consiliului raional Cahul, dar fără să fie filmat. Cu toate acestea, am decis să înregistrăm discuția, pentru documentare. Printre altele, ne-a spus că atunci când și-a propus să dezvolte aeroportul, autoritățile centrale i-au recomandat să mai aștepte, prioritate având, la acea vreme, aeroportul de la Chișinău. De la actuala conducere a municipiului Cahul aflăm că ultimul zbor de pe aeroportul Cahul a fost în octombrie 2001.
„Cahul - Istanbul, erau multe curse cu această destinație. Până în 2001 erau câte două curse pe zi spre Istanbul. Era un profit frumos de curse charter și au apărut niște factori politici că li s-a părut că prea bine merge această cursă și că trebuia să meargă din altă parte, de la Chișinău sau alte părți.
Întreprindere municipală a fost până-n anii 2003, în proprietatea orașului. Atunci și a fost trasmis la consiliul raional. - Nu-l puteau întreține? - Așa a considerat guvernarea de atunci. Erau comuniștii. Administrația orașului de atunci - 2003 - au transmis la raion. Cred că dacă dacă municipalitatea avea acest aeroport...”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandîș.
„Cunosc că a fost în posesia Republicii Moldova până în preajma județelor. A fost a orașului, apoi județului, a intrat în declin economic. Investitorul străin nu a reușit să-l dezvolte și acum acolo e dezastru, nu se poate de utilizat”, a menționat președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas.
Am încercat să discutăm cu fostul administrator al aeroportului, Victor Aramă, despre cum a fost perioada în care s-a produs această tranziție. Însă, a refuzat să discute cu echipa noastră de jurnaliști, invocând că nu este în țară.
„- Nu vreau să vorbesc acum. Din 2008, nu mai sunt la Aeroportul din Cahul si lăsați-mă în pace. Sunt administratori acum. - Vă văd supărat pe situație... - Sunt cu mâinile de ciment”.
Din spusele factorilor implicați în acest proces, în 2004, Consiliul raional, care nu reușea să gestioneze financiar aeroportul, a decis să permită unui investitor privat să-l reanimeze. Inițial, agentul economic a primit 49 la sută din pachetul de acțiuni, iar 51 la sută au rămas în posesia Consiliului raional. Este vorba de o companie fondată de familia Brauda. Mai apoi însă raportul s-a schimbat și investitorul străin a ajuns să dețină pachetul majoritar.
„- Lucrurile acestea rămân să fie elucidate, mi-aș dori ca agentul economic să-și ia în rol serios misiunea. Este sala de așteptare, in care agentul economic a investit acei bani. - Ce sume sunt? - Nu cunosc”.
„Oamenii care au fost implicați în acele procese sunt pe loc, nu au trecut 100 de ani, nu este greu să fie găsiți și întrebați despre vânzare, despre planul de atunci. Poate și se fac investigații, dar nu se spune, o fi clasificate”.
Chiar dacă infrastructura mai există pe teritoriul aeroportului, zborurile nu au mai fost reluate, iar singurele care mai zboară pe aici sunt păsările și, uneori, dronele.
„Echipe care lucrează acolo, administrează, care păzesc si mențin periodic pista. Oricum este un grad de uzură. Pista de 1700 de metri este esențială, ar necesita investiții ca să devină funcțională”.
Între timp, din contul unor datorii pe care consiliul raional le-a acumulat față de compania care deținea aeroportul, aceasta din urmă a ajuns să dețină sută la sută din acțiuni, susține jurista Consiliului raional Cahul, într-o discuție cu echipa noastră de jurnaliști. S-a întâmplat în urma unor decizii de judecată, care au devenit executorii, chiar dacă Consiliul a încercat să conteste hotărârile. Și, în timp ce toți factorii de decizie din raion și din municipiul Cahul ne spun că familia Brauda deține acest complex de clădiri și terenul, Boris Brauda neagă acest lucru.
„Nu este adevărat că aeroportul îmi aparține. Ați fost indusă în eroare. Pot să spun ce am făcut în perioada când am fost proprietar. În 2008, am certificat aeroportul și am oferit servicii... A deținut certificat, am avut o echipă instruită, dar Autoritatea Aeronautică Civilă și autoritățile centrale au făcut totul ca noi să nu activăm. Pe asta ne-am cheltuit banii și eforturile.
- Câți bani ați cheltuit? Ați investit? - Trebuie să caut în documente vechi, a trecut mult timp, nu vreau să vă ofer o informație greșită. Sensul care e? Dar vi s-a dat informația incorectă că eu sunt proprietarul”.
Acum, din cauza războiului din Ucraina, primarul municipiului susține că zona prezintă riscuri de securitate.
„- Văd ca pe un risc la adresa securității, în condițiile în care noi nu știm ce e cu el și al cui e. - Dacă se va intoarce la Cahul, aveți cu ce investi? - Nu cred că ne permitem, dar poate fi pe agenda de proiecte strategice a statului, dar și noi putem cauta fonduri. Nu îl văd doar pentru oraș, ci și pentru întreaga zonă”.
Iar în primele zile de război, pista a fost blocată cu plăci de beton.
„Am avut discuții cu reprezentații unor instituții de stat din regiune, au luat legătura cu proprietarul. A fost puse și niște blocuri de beton, acum nu cunosc situația. A fost ca o măsură de siguranță”.
Autoritățile locale și raionale și-ar dori acum să reîntoarcă aeroportul în proprietatea statului, nu doar din motive de securitate, dar și pentru profituri economice.
„Am discutat cu numeroși factori de decizie în acești opt ani de când sunt primar și cu fostele guvernări și cu actuale. Solicitarea mea a fost să investigheze modul în care a fost privatizat. Știu că au fost niște verificări. Cred că statul trebuie să redevină proprietarul acestui aeroport. Eu cred că trebuie întors statului. Trebuie să fie voință politică. Forma cum se compensează proprietarul, e partea de metodologie. El trebuie să fie al statului”.
„Sperăm să reușim să aducem acest aeroport în proprietatea statului. Nu neapărat a Consililui raional, dar a Republicii Moldova. Și investitorul va avea satisfacția că oamenii se folosesc de acel aeroport”.
Pe de altă parte, Boris Brauda îndeamnă autoritățile să acționeze conform legii, dacă-și doresc să recapete aeroportul din Cahul.
„Nu au decât să se folosească de legi și să acționeze în baza lor. Mi-a făcut plăcere să vă aud, vă doresc o zi bună. - Sunteți gata să-l întoarceți înapoi acest aeroport? - Vă mai spun o dată. Nu mai am ce adăuga. Puteți să mă abordați oricum. Repet: este lege, dacă cineva crede că are dreptul atunci trebuie și poate să folosească acest drept”.
Într-un răspuns pe care l-am primit de la Autoritatea Aeronautică Civilă, se spune că aeroportul din Cahul nu este unul certificat și respectiv, aceștia nu cunosc cine îl deține. Ieri am aflat că aeroportul din Cahul aparține societății comerciale CONCORDIA-MANAGEMENT SRL, în care, conform datelor publicate pe internet, acționari sunt soții Brauda, care dețin împreună 74.99 și alte 25 de procente sunt deținute de administratorul societății, Tătaru Nicolae. Într-o discuție telefonică cu acesta, ne-a comunicat că domnul Brauda ar dori să vândă aeroportul și că totul este funcțional și în orice moment se poate zbura de aici, dacă se dorește.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae