Trei instituții de învățământ profesional tehnic din R. Moldova vor fuziona cu alte trei instituții din regiune. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri, 13 septembrie, de Guvern.
Asfel, Instituția Publică Şcoala Profesională din Leova se reorganizează prin fuziunea Instituției Publice Şcoala Profesională din Cimişlia; Instituția Publică Şcoala Profesională din Nisporeni se reorganizează prin fuziunea Instituției Publice Şcoala Profesională din Călărași; Instituția Publică Şcoala Profesională din Rîşcani se reorganizează prin fuziunea Instituției Publice Şcoala Profesională din Drochia
Potrivit ministerului, în majoritatea instituțiilor numărul de elevi este prea mic, iar aceasta duce la o funcționare ineficientă a acestora.
„Sistemul de învățământ se confruntă în ultimele decenii cu o serie probleme, printre care: scăderea bruscă a numărului de elevi; nivel ridicat de abandon școlar, in special in rândul elevilor din familii social-vulnerabile; un nivel scăzut de motivare pentru învățare; număr mare de instituții de învățământ profesional tehnic mici susținute din bugetul de stat și prin urmare o utilizare ineficient a banului public. Ca urmare a declinului demografic cauzat de sporul negativ a populației și de exodul populației peste hotare, a scăzut și scade in continuare numărul elevilor și al studenților din instituțiile de învățământ, cu excepția celor încadrați in sistemul de educație timpurie”, se arată în proiect.
Ministerul Educației și Cercetării în termen de 30 de zile, de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, va crea comisii de reorganizare și de transmitere a bunurilor persoanelor juridice absorbite către instituțiile fuzionate. Transmiterea bunurilor se va efectua în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de transmitere a bunurilor proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 901/2015.
Personalul salariat din instituțiile publice absorbite va fi transferat, cu respectarea prevederilor legislației muncii, la instituțiile publice absorbante, asigurându-se integrarea acestuia în cadrul instituțiilor respective. În cazul imposibilității transferului unor salariați, disponibilizarea se va efectua în conformitate cu legislația muncii. Cheltuielile de disponibilizare a personalului persoanelor juridice absorbite vor fi asigurate din contul și în limitele mijloacelor financiare ale acestora.