Autoritățile române au decis impunerea unor restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.
„Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, se arată în comunicatul MApN.
Astfel, în aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).
Potrivit MApN, restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.
Totodată, borul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu este afectat.
Miercuri, echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat în zona localităţilor Nufărul şi Victoria din judeţul Tulcea fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, potrivit Ministerului Apărării Naționale din România.
Drept reacție diplomatică, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat din nou la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, context în care i-a fost transmis protestul ferm faţă de violarea din nou a spaţiului aerian al României şi a cerut părţii ruse să înceteze imediat atacurile împotriva populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene inclusiv cele de la frontiera cu România, potrivit Calea Europeană.
Este pentru a doua oară când însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe în mai puțin de o săptămână, după convocarea de sâmbăta trecută.
În context, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că nu sunt indicii că Rusia are intenția să atace un stat aliat. Declarațiile au fost făcute după ce resturi de dronă au fost găsite e teritoriul României.
„Nu avem în fața noastră un atac deliberat împotriva unui stat aliat, în cazul dat România. Incidente, accidente se pot întâmpla, s-au mai întâmplat, posibil să se mai întâmple. Structurile militare NATO și cele ale României sunt în contact permanent pe tot ce înseamnă schimb de informații și evaluarea acestei situații. Această evaluare continuă în mod permanent. (...) Aveți încredere în NATO, ne facem datoria, chiar dacă mai pot apărarea asemenea situații, ele sunt incidente. Nu vedem nicio intenție a Federației Ruse să declanșeze ceva împotriva NATO, iar descurajarea pe care noi o arătăm prin această forță colectivă este cea mai bună apărare”, a afirmat Geoană la Chișinău.