Asociația Promo-LEX cere repetat desecretizarea imediată a dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009. La 16 ani de la acele evenimente, organizația constată că „justiția a eșuat în a-și face datoria” și că niciun rezultat concret nu a fost comunicat public.
Potrivit unui comunicat al Promo-LEX„dreptatea rămâne o promisiune trădată”, iar victimele represiunilor din 7 aprilie 2009, în continuare „cer adevăr, răspundere și dreptate”.
„Aceste crime nu sunt doar o pată vie pe conștiința statului, ci și o dovadă clară a eșecului Moldovei de a-și respecta obligațiile internaționale privind prevenirea torturii și protecția drepturilor fundamentale ale omului. Credibilitatea actului de interzicere a torturii şi altor forme de maltratare este subminată de fiecare dată când funcţionarii responsabili de asemenea crime nu sunt traşi la răspundere pentru acţiunile lor”, se arată în comunicat.
Astfel, acum 16 ani, peste 600 de persoane au fost reținute arbitrat, mulți au fost bătuți, torturați și deținuții în condiții inumane, iar alți cel puțin patru tineri au murit în condiții suspecte. Până acum, 20 de victime au fost asistate la nivel național, iar 4 dosare au fost trimise la CtEDO. În total, victimelor torturii le-au fost achitate 59.548 de euro.
La capitolul justiție, investigațiile reluate de PCCOCS în 2021 nu au dat niciun rezultat concret, solicitările pentru desecretizarea dosarelor au fost ignorate, persoanele responsabile au rămas nepedepsite, iar victimele nu au fost reabilitate și au rămas fără răspunsuri.
În acest context, Promo-LEX cere:
- Desecretizarea dosarelor conform Legii nr. 245/2008;
- Tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați;
- Mecanisme eficiente de protecție și reabilitare pentru victime;
- Aplicarea principiului toleranței zero față de tortură;
- Recunoașterea oficială a abuzurilor;
- Crearea unui mecanism public de raportare a progreselor;
- Respectarea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova.
TV8.md amintește că pe 7 aprilie 2009, Republica Moldova a fost martora unui episod de violență fără precedent, soldat cu reținerea a peste 600 de tineri, maltratați în comisariate, și cel puțin patru decese în condiții suspecte. Deși autoritățile și-au asumat responsabilitatea doar pentru moartea lui Valeriu Boboc, un tânăr de 23 de ani care a decedat după ce a fost bătut de forțele de ordine în Piața Marii Adunări Naționale, întrebările despre cele întâmplate rămân fără răspuns pentru mulți dintre cetățenii Moldovei.
Astăzi, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj în contextul zilei de 7 aprilie. Șefa statului a punctat necesitatea de a proteja împreună ceea ce s-a câștigat cu mult curaj de către miile de tineri ieșiți în stradă la acele evenimente.
Evenimentele de acum 16 ani, au fost amintite în cadrul ședinței Parlamentului de astăzi. Șeful Legislativului, Igor Grosu, și-a exprimat încrederea că visul tinerilor care au participat la acele manifestații este tot mai aproape de a deveni realitate. La rândul său, premierul Dorin Recean a criticat deputații din opoziție, cu referire la protestele de atunci.