Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1079: Explozie lângă Moldova, atac în Rusia, Zelenski furios și minciuna lui Musk! SUA au un plan de pace

Recoltă în toi în livezile de prune. Fructele moldovenești, pregătite să cucerească piața UE

missing
29 septembrie 2023, ora 15:00

Forfotă mare în livezile de prune. A început recoltarea, iar toamna aceasta agricultorii se bucură de o roadă mai bună față de anul trecut. Majoritatea țintesc piețele externe, unde profitul e mult mai frumos. Acolo, însă, calitatea face diferența. Iar pentru asta, în liniile de sortare, se alege fruct cu fruct, după care prunele se ambalează și se depozitează la rece chiar și pentru câteva luni, când se vând la prețuri mult mai bune.

Munca asiduă, dar și investițiile enorme, le-a permis soților Ursu nu doar să mențină, dar și să extindă serios afacerea de peste 25 de ani, moștenită de la părinți. Aceștia au 23 de hectare de livadă cu 6 soiuri de prune, iar toamna aceasta se bucură de o recoltă foarte bună. 

„Ca cantitate în acest an, avem o roadă destul de bogată la prună. Până astăzi, avem recoltate din toate soiurile, aproximativ 350 de tone, mai avem ultimul soi, angelino, sperăm să avem o recoltă de 40-50 de tone.” 

La fel ca mulți alți producători de prune, pentru a fi mai competitivi pe piețele UE, familia Ursu a implementat cerințele standardelor internaționale de calitate. Iar vestea bună e că în iulie, UE a prelungit cu un an suspendarea taxelor și cotelor de import pentru mai multe legume și fructe, inclusiv prune. 

„Implementând standardele Global G.A.P, noi oferim clienților, consumatorilor, produse de calitate și sigure pentru consum.”

Și dacă problemele mai sofisticate le-au rezolvat și au ajuns să-și vândă prunele inclusiv în Mongolia, pentru altele, aparent mult mai simple, nu reușesc să găsească soluții. Este vorba despre lipsa forței de muncă. Agricultorii spun sunt nevoiți să caute lucrători prin toate satele din zonă. Altfel riscă să-i prindă bruma cu fructele în copac.

„În săptămânile în care este mult de strâns, este mai greu, deoarece toți producătorii trebuie să culeagă roada și atunci, evident că este mai greu de găsit oameni, dar ne descurcăm cum putem.” 

Zinaida Plămădeală, este și ea, proprietara unei livezi de prune de peste 30 de hectare, dar și a unui depozit de păstrare a fructelor. Spune că este mândră de recolta pe care a obținut-o în acest an, rezultat atât al investițiilor pe care le-a făcut în livezi, în sistemele de irigare, cât și practicilor agricole pe care le-a implementat. Aceasta speră la un profit bun, așa cum își cum își va vinde fructele peste hotare.

„Sperăm să avem o vânzare bună în acest an, pentru că produsul nostru v-a ajunge atât pe piața locală, dar în mare parte va merge la export, pe piețele Uniunii Europene, începând cu Italia, Austria, Germania ș.a…”

Cea mai mare parte din livezile sale o ocupă soiul de prune stanley, cel mai apreciat, atât la nivel național, cât și internațional. Fructele sunt păstrate și sortate în condiții speciale, într-un depozit frigorific.

„În cazul de față avem o cameră frigorifică, unde sunt păstrate în atmosferă simplă, după cum vedeți, temperatura de păstrare este-1,5 grade, ceea ce permite ca aceste produse să fie păstrate până la 8-12 săptămâni, în dependență de calitatea prunelor care au fost recoltate.”

„După recoltare, prunele sunt depozitate aici pentru păstrare, iar ulterior sunt supuse procesului de sortare și ambalare, conform cerințelor de calitate.”

La linia de sortare sunt îndepărtate fructele care au unele defecte, imediat după asta sunt puse în caserole și pregătite pentru export. Anul trecut Moldova a exportate 36 de mii de tone de prune, mai bine aproape două treimi din care au ajuns în țările Uniunii Europene. 

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

/VIDEO/ Tiraspolul tace după ce UE a propus ajutor condiționat. Serebrian: „Sunt foarte optimist”. Ce cred unii experți
/VIDEO/ Tiraspolul tace după ce UE a propus ajutor condiționat. Serebrian: „Sunt foarte optimist”. Ce cred unii experți
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
Alexandru Dodon a fost eliberat! Interdicția pe care i-a aplicat-o Procuratura Anticorupție
Alexandru Dodon a fost eliberat! Interdicția pe care i-a aplicat-o Procuratura Anticorupție
/VIDEO/ Reținerea fratelui lui Dodon, favoare pentru PAS? Grosu răspunde liderului PSRM: „Să nu se victimizeze”
/VIDEO/ Reținerea fratelui lui Dodon, favoare pentru PAS? Grosu răspunde liderului PSRM: „Să nu se victimizeze”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1079: Explozie lângă Moldova, atac în Rusia, Zelenski furios și minciuna lui Musk! SUA au un plan de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1079: Explozie lângă Moldova, atac în Rusia, Zelenski furios și minciuna lui Musk! SUA au un plan de pace

Alertă la Șoldănești! O fetiță de 12 ani, dispărută după ce ar fi urcat într-o mașină. Familia o caută cu disperare

missing
06 februarie 2025, ora 22:48

Alertă în raionul Șoldănești! O fetiță de numai 12 ani a dispărut fără urmă astăzi. Rudele copilei o caută cu disperare.

Acestea spun că ultima oară fata a fost văzută la marginea satului Pohoarna urcând într-o mașină de culoare gri, de marca Opel Zafira. Reprezentanții IGP au confirmat dispariția minorei.

Cei care au văzut fetița sau cunosc detalii despre locul aflării acesteia sunt îndemnați să sune la 112 ori să îi scrie direct, pe Facebook Inei Cetulean, cel mai probabil mama acesteia. 

Vorbim Verde-n ochi despre gaz – cel pe gratis din UE și cel pe bani împrumutați din Federația Rusă. DA – DA În timp ce la Chișinău, de o săptămână, vorbim despre un grant de 30 de milioane de euro, oferit de UE, pentru a asigura regiunea transnistreană cu gaz gratuit timp de 10 zile, la Tiraspol, cel care își spune lider al regiunii nu contenește să vorbească despre suportul rusesc, sub formă de credit, pentru procurarea gazului salvator.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Reforma anticorupție a intrat în Mercur Retrograd, iar după ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate a devenit clar că președinta nu doar a scos mănușile albe, dar le-a și aruncat Procuraturii Anticorupție. Urmează duelul!
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Moarte misterioasă: O femeie de afaceri a decedat la salonul de înfrumusețare. Precizările Poliției
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
Complicație rară în timpul nașterii? Ministra Sănătății spune de ce ar fi murit gravida la maternitatea din Edineț
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE
/VIDEO/ Verde-n ochi: Margaritas ante porcos. Cum va folosi Tiraspolul ajutorul de milioane oferit de UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.