Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți și tensiune pe front! Zelenski îl critică pe Orban, iar Rusia acuză un jaf

Proteste în Georgia: Mii de persoane au manifestat împotriva guvernului, acuzat că se află sub stăpânirea Rusiei

missing
10 aprilie 2023, ora 11:48

Mii de protestatari s-au adunat duminică în fața parlamentului georgian, pe fondul opoziției crescânde față de guvernul țării. Criticii acuză partidul de guvernământ „Visul Georgian” că se află sub stăpânirea Rusiei. Totodată, Guvernul a fost acuzat că a pus în închisoare oponenții politici și că a redus la tăcere mass-media independentă, scrie BBC.

Mitingul a fost organizat de principalul partid de opoziție, care a fost fondat de fostul președinte aflat în închisoare Mihail Saakașvili.

Saakashvili, care a îndeplinit două mandate ca președinte între 2004 și 2013, ispășește în prezent o pedeapsă de șase ani de închisoare pentru abuz de putere, deși grupurile internaționale de drepturi au condamnat acțiunea ca fiind motivată politic.

Luna trecută, protestele în masă au forțat guvernul să abandoneze un proiect de lege care ar fi impus oricărei organizații neguvernamentale care primea bani din străinătate să se înregistreze ca „agent de influență străină”. Oponenții au spus că proiectul de lege a fost modelat după unul introdus în Rusia în 2012.

Duminică, manifestanții din fața clădirii parlamentului din capitala Tbilisi au fluturat drapelul Georgiei, Ucrainei și ale Uniunii Europene și au ținut un banner uriaș pe care scria: „Pentru un viitor european”.

Opinia publică din Georgia este în mare parte pro-UE, iar guvernul spune că rămâne angajat în acțiunea țării de a adera la bloc, dar oponenții spun că acțiunile acesteia dăunează șanselor Georgiei de a deveni membru.

Georgia a solicitat aderarea la UE împreună cu Ucraina și Moldova la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

În iunie, UE a numit în mod oficial Ucraina și Moldova drept state membre candidate, dar a spus că Georgia trebuie să implementeze o serie de reforme politice și judiciare înainte de a primi statutul.

Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.

/VIDEO/ Supărați pe compensații: Oamenii cred că ajutorul la contor este prea mic
/VIDEO/ Supărați pe compensații: Oamenii cred că ajutorul la contor este prea mic
Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, vine la „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, vine la „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Tărâm de poveste, deschis la Moldexpo: Figurine luminoase spectaculoase, show-uri de foc și zone foto magice
/VIDEO/ Tărâm de poveste, deschis la Moldexpo: Figurine luminoase spectaculoase, show-uri de foc și zone foto magice

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți și tensiune pe front! Zelenski îl critică pe Orban, iar Rusia acuză un jaf

12 decembrie 2024, ora 14:46

Guvernul de la Chișinău cere, astăzi, Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat necesitatea instituirii acestei măsuri. Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnistreană, aprobată de așa-zisul „legislativ” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie.

Situație dificilă pentru trupele ucrainene din sectorul Pokrovsk, unde armata rusă atacă neîncetat. Între timp, Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina. Bilanţul atacului rus cu rachete care a distrus o clinică în Zaporojie a crescut la 10 morţi. Între timp, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, spune că Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul noilor tehnologii. Pe de altă parte, Moscova consideră că decizia SUA de a acorda Ucrainei un împrumut de 20 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate este un jaf. Mai mult, ucrainenii au atacat o bază militară rusească cu 6 rachete ATACMS, susține Moscova, care promite răzbunare.

UPDATE Soldații ruși se află la doar trei kilometri distanță de orașul cheie Pokrovsk, din estul Ucrainei, în urma avansurilor armate de miercuri, a comunicat Serviciul de  cartografiere ucrainean DeepState, scrie CNN.

UPDATE Mihail Șatski, un inginer rus implicat în modernizarea rachetelor lansate împotriva Ucrainei, a fost împușcat mortal în apropiere de Moscova, a declarat o sursă din cadrul forțelor de apărare pentru The Kyiv Independent. Conform sursei citate, atacul a fost probabil orchestrat de serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR), scrie HotNews.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi, după întrevederea avută cu președintele francez Emmanuel Macron, că este clar pentru el că ambele țări sunt „o echipă” în ceea ce privește războiul din Ucraina și securitatea europeană, scrie Rador.

UPDATE Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei dacă nu sunt neutre. ”Oameni ca Georgescu înțeleg asta foarte bine”, spune Dughin într-o dezbatere cu politologul John J. Mearsheimer.  

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este gata să discute din nou cu preşedintele rus Vladimir Putin după precedenta convorbire telefonică cu acesta de la jumătatea lunii noiembrie, a relatat ziarul german Die Zeit. „O voi face din nou. Dar nu trebuie să ne facem iluzii în această privinţă”, a declarat Scholz, în ciuda faptului că şi-a exprimat mai devreme frustrarea cu privire la faptul că Putin «şi-a repetat toate formulele» în timpul convorbirii lor telefonice de la jumătatea lunii noiembrie, scrie Mediafax.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, spune că preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a trimis preşedintelui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie, potrivit EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanţa o campanie de propagandă şi amestec la scară mare vizând Bulgaria şi România, dezvăluie un grup de experţi bulgari în securitate cibernetică, BG Elves, relatează site-ul bulgar novinite.com.  

UPDATE Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, potrivit Adevărul.

UPDATE Ucraina nu dispune de forţele necesare pentru a menţine imensa linie a frontului, mai ales având în vedere superioritatea aeriană a Rusiei, în timp ce Moscova îşi adaptează tacticile pentru a exploata slăbiciunile ucrainenilor, a declarat pentru EFE Oleksi Melnik, expert militar la Centrul Razumkov din Kiev. Armata invadatoare nu numai că încearcă să îi copleşească pe apărătorii ucraineni cu superioritatea sa numerică, dar foloseşte şi grupuri mici de infanterie pentru a se infiltra între poziţiile ucrainene, explică el. Cerul înnorat şi ceaţa fac dificilă utilizarea dronelor de către forţele ucrainene pentru a detecta şi respinge aceste atacuri, pe fondul lipsei altor arme, scrie Știripesurse.

UPDATE Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post.

UPDATE Andrii Yermak, unul dintre cei mai influenți consilieri ai lui Volodimir Zelenski, s-a întâlnit miercuri cu echipa lui Donald Trump pentru a susține cauza ucraineană. Vizita sa intervine într-un moment în care președintele ucrainean pare să își revizuiască condițiile privind deschiderea negocierilor de pace cu Rusia, scrie RFI.

UPDATE Ministerul Apărării din Finlanda a anunțat joi că a blocat șapte tranzacții imobiliare care implicau doi cumpărători ruși, pe motiv că aprobarea acestor achiziții ar putea amenința securitatea națională, relatează Reuters. 

UPDATE Rusia a izolat unele regiuni ale țării de restul internetului mondial timp de o zi, izolându-le efectiv, în timp ce continuă să își dezvolte propriul „internet suveran”, scrie PC Mag, care citează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Mai multe drone au lovit noaptea trecută cazarma unui regiment de poliție din Groznîi, potrivit presei locale și a liderului republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov. Atacul a deteriorat acoperișul clădirii, a spart ferestrele și a rănit ușor patru oameni care erau în gardă, a susținut Kadîrov. Acesta a anunțat ulterior că au fost uciși prizonierii de război ucraineni care au fost folosiți ca scuturi umane. Potrivit acestuia, o dronă a fost doborâtă deasupra cazărmii în jurul orei locale 1:00. Clădirea vizată poartă numele lui Akhmat Kadîrov, primul lider al Ceceniei susținut de ruși, și a mai fost lovită pe 4 decembrie, în timpul unui atac cu drone. Atacul cu drone de miercuri noaptea este al treilea asupra Ceceniei de la începutul războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent, potrivit Spotmedia.

UPDATE Rusia sare iar în apărarea lui Călin Georgescu și condamnă anularea alegerilor prezidențiale. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, acuză autoritățile române că își bat joc de drepturile civile și că acționează la indicațiile unor „stăpâni externi”. Totodată, Zaharova neagă orice implicare a Rusiei în scrutinul din România și acuză Occidentul că, de fapt, ar face acest lucru, scrie Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina acum peste 33 de luni, Occidentul a impus mai multe sancțiuni contra Kremlinului. Însă anumite state nu s-au aliniat la aceste măsuri. Dar acum o țară neutră din Europa, Austria se rupe de Rusia și îi dă o grea lovitură lui Putin. Compania energetică austriacă OMV a anunțat că a reziliat contractul cu firma Gazprom de livrare de gaze naturale din Rusia, după 18 ani, scrie Ziare.com.

UPDATE Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani, scrie Adevărul.

UPDATE Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove. Lt. col. Nazar Voloșîn, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional Hortîția, a spus că două poziții defensive ucrainene au fost distruse, iar una a fost pierdută în urma luptelor îndelungate, dar se iau măsuri pentru restabilirea acestora. Comandantul batalionului a descris situația drept „critică”, rușii atacând de 30 de ori pe zi cu un avantaj numeric și de artilerie notabil. Comandamentul rus urmărește să cucerească orașul Pokrovsk indiferent de pierderi, notează ISW. Rusia a pierdut aproape 3.000 de oameni aici în ultimele două săptămâni, potrivit Spotmedia.

UPDATE Luptele din zona orașului de primă linie Pokrovsk din regiunea Donețk sunt „excepțional de dure”, impunând conducerii militare a Ucrainei să ia „decizii nestandardizate”, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi. Anterior, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloșin, a confirmat că forțele ruse au distrus două poziții ucrainene în apropiere de Pokrovsk, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Un bărbat a fost ucis dimineață, într-un atac cu dronă asupra orașului Herson. „Rușii au lansat dis de dimineață un atac cu drone asupra Hersonului. Un bărbat de 67 de ani a suferit răni mortale în urma unui alt atac cu drone în cartierul Dniprovskîi al orașului”, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, citat de Ukrainska Pravda, notează Spotmedia.

UPDATE La începutul lunii noiembrie, serviciile secrete ucrainene au trimis 20 de operatori calificați de drone și aproximativ 150 de drone FPV în regiunea Idlib, pentru a sprijini grupul rebelilor conduși de Hayat Tahrir al-Sham, informează Washington Post.

UPDATE În timp ce președintele ales al SUA, Donald Trump, se pregătește să caute o soluție pentru cel mai sângeros război european din 1945, el va găsi în Rusia un adversar cu o reală putere de negociere. Trump trebuie să aibă în vedere patru elemente esențiale pentru obține maximul posibil la masa negocierilor cu Rusia, se arată într-o amplă analiză The Atlantic.

UPDATE Un pas pe care Biden l-a amânat mult timp din cauza temerilor că ar putea declanșa o creștere a costurilor energiei, mai ales în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din America. Dar acum, Statele Unite sunt gata să lovească un punct forte al Rusiei, ”flota din umbră” de petroliere, care transportă țiței în toată lumea, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armata rusă a transmis miercuri că Ucraina a atacat cu șase rachete americane ATACMS un aerodrom militar în regiunea Taganrog din sudul Rusiei şi a promis că vor urma represalii, în timp ce un oficial american a sugerat că armata rusă ar putea lovi din nou Ucraina cu o rachetă balistică hipersonică Oreşnik, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta cu premierul polonez Donald Tusk despre desfăşurarea unei forţe postbelice de menţinere a păcii în Ucraina atunci când cei doi se vor întâlni joi, la Varşovia, au declarat pentru POLITICO un diplomat al Uniunii Europene şi un oficial francez, informează News.ro.

UPDATE Rusia cumpără anual mii de puşti occidentale şi milioane de cartuşe de la companii din Uniunea Europeană şi Statele Unite, în ciuda pachetelor de sancţiuni impuse încă de la începutul invaziei în Ucraina, relatează The Insider. O investigaţie comună a The Insider, Investigace.cz, IrpiMedia şi Vlast.kz a arătat că, în ultimii trei ani, companii din UE, SUA şi Turcia au crescut exporturile de arme către ţări din Asia Centrală precum Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan. Armele sunt probabil reexportate în Rusia prin intermediul acestor ţări, ceea ce permite eludarea sancţiunilor, scrie Mediafax.

UPDATE Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a creşte ţinta alianţei pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi adoptată la summitul anual din iunie. Această propunere vine, parţial, în contextul viitoarei reveniri a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, informează Financial Times.

UPDATE Compania petrolieră de stat din Rusia, Rosneft, a încheiat un acord referitor la furnizarea unei cantităţi de aproape 500.000 de barili de ţiţei pe zi (bpd) către compania indiană de rafinare Reliance, acesta fiind cel mai mare contract energetic semnat vreodată între cele două ţări, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, scrie NewsWeek.

UPDATE Polonia doreşte ca forţele navale ale mai multor state membre NATO decât în prezent să participe la misiunea de poliție în Marea Baltică, inclusiv ţări din afara acestei regiuni, în contextul unei ameninţări potențiale din partea Rusiei, a declarat miercuri ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, potrivit Reuters.

UPDATE Bilanţul atacului rus cu rachete care a vizat marţi oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei, a crescut la zece morţi după descoperirea cadavrului unei femei, a anunţat joi guvernatorul regional Ivan Fedorov, relatează AFP. O persoană se află încă sub dărâmături, a adăugat Fedorov, transmite Agerpres. Douăzeci şi două de persoane au fost rănite în timpul acestui bombardament care a distrus, printre altele, o clinică şi o clădire de birouri din centrul oraşului, a mai spus el.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită oficială la Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În cadrul vizitei, șefa statului a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Discuțiile s-au concentrat pe securitatea regională, amenințările hibride – inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală – și pe necesitatea unor acțiuni comune pentru protejarea democrațiilor din regiune.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, după conversaţia telefonică de o oră avută cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul căreia cei doi au discutat despre războiul din Ucraina. „Sperăm că premierul Viktor Orban nu o să-l sune acum și pe Assad, la Moscova, să-i asculte și lui prelegerile de câteva ore”, a transmis, sarcastic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzându-l pe premierul maghiar de subminarea "unităţii" europene în faţa invaziei rusești.

UPDATE  Ucraina a transmis miercuri că nu s-a „discutat” cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun, precum şi despre un schimb important de prizonieri. Astfel, Zelenski respinge categoric afirmaţiile premierului maghiar, conform cărora preşedintele ucrainean „a respins” această idee, scrie Gândul.

UPDATE Viktor Orban a anunțat, după ce a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o ofertă de încetare a focului „de Crăciun” şi un schimb de prizonieri, a scris premierul Ungariei, pe rețeaua X. Ucraina a negat că a refuzat un armistițiu de sărbători.

UPDATE Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a vizitat frontul Pokrovsk și a examinat situația de luptă înainte de a da noi ordine pentru a îmbunătăți linia de apărare și a distruge mai eficient forțele ruse, potrivit Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent, potrivit HotNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica inițial doar teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, urmând să fie extinse apoi la alte zone ale teritoriului ucrainean, dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia, potrivit Digi24.

UPDATE Moscova consideră că decizia SUA de a acorda Ucrainei un împrumut de 20 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate este un jaf. Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia are capacitatea de a riposta prin confiscarea bunurilor occidentale aflate sub jurisdicția sa, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Șase ofițeri din armata rusă au pus la punct o schemă criminală pe scară largă pentru a falsifica rănile unor soldați, a anunțat președintele Comisiei de anchetă, Alexander Bastrikin. Este vorba despre simularea unor răni pe 45 de militari, prejudiciul fiind estimat la peste 240 de milioane de ruble (2.160.000 de euro), relatează Novaya Gazeta. „Un medic militar, acționând împreună cu doi oficiali de rang superior, a efectuat operații chirurgicale de implantare a fragmentelor de muniție. Apoi au fost introduse informații fictive în documente, pe baza cărora s-au făcut plăți”, a transmis Alexander Bastrikin.

UPDATE Strâmtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post.

UPDATE „Departamentul american al Trezoreriei a anunțat pe 10 decembrie alocarea unui alt împrumut regimului de la Kiev pentru a sprijini clica falimentară Zelenski. Aceasta ar trebui să primească 20 de miliarde de dolari de la americani sub garanții de venituri din gestionarea activelor suverane înghețate și, de fapt, furate de țările G7 din Rusia. Este un jaf ordinar”, a notat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica iniţial doar teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, urmând să fie extinse apoi la alte zone ale teritoriului ucrainean, dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia, scrie Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1022: Alertă cu Oreșnik, record pe front și atac în Rusia! Orban: „Sunt cele mai periculoase săptămâni”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin
/VIDEO/ Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși! Un apropiat al oligarhului Abramovici a vrut pașaport moldovenesc
/VIDEO/ Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși! Un apropiat al oligarhului Abramovici a vrut pașaport moldovenesc
Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, vine la „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
Ex-ministrul Energiei, Victor Parlicov, vine la „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.