Se atestă deficit de medicamente antibiotice, antivirale și antiinflamatorii în farmaciile din țară. Potrivit lui Dragoș Guțu, director al Agenției Medicamentului, problema ține de importul produselor farmaceutice din România, însă deficitul nu este unul acut.
„Pentru unii producători stocurile s-au micșorat puțin, în special tot ce ține de formele siropoase pentru copii. La alții producători avem stocuri suficiente. Unica problemă pe care noi am depistat-o și pe care acum încercăm activ să o rezolvăm este importul din România. Din țara vecină noi importăm de la producătorii români și de la companiile mari multinaționale care au stocuri regionale în România. Problema este cauzată de faptul că Guvernul României controlează exportul de produse farmaceutice și mențin stocuri minime de trei luni în România și doar dacă stocul este mai mare, atunci permit exportul către alte țări. Cauza sunt prețurile mici. Respectiv suntem afectați și noi”, a subliniat Dragoș Guțu.
Potrivit directorului Agenției Medicamentului, România are în plan să emită o ordonanță care ar interzice exportul de produse microbiene și antipiretice pentru o perioadă de șase luni.
„Aici am intervenit. Am discutat cu Guvernul din România ca să excludă Republica Moldova din această interdicție. Odată rezolvată această problemă, lucrurile vor fi în normă. În fiecare an există o creștere a necesității medicamentelor antiinflamatorii și antibiotice în această perioadă. (...) De asemenea, oricând putem beneficia de procedura de import a produselor neautorizate și sta lărgește foarte mult spectrul de medicamente importate”, a subliniat Dragoș Guțu.