Liderii agricultorilor s-au prezentat azi la Ministerul Agriculturii în zadar. Așa cum au convenit cu ministrul încă de vineri, ei au venit la prânz, pentru a discuta constituirea grupului de lucru, care să analizeze situația agricultorilor aflați în prag de faliment. Doar că... Vladimir Bolea nu s-a prezentat. Ministerul a programat o ședință spre seară, însă a amânat-o în ultimul moment, motivând că a elaborat un regulament de activitate a grupului de lucru, dar nu a primit încă răspunsurile necesare din partea tuturor instituțiilor vizate.
În jur de 15 fermieri au venit astăzi, la prânz, la Ministerul Agriculturii, pentru a discuta despre crearea grupului de lucru care va analiza dosarele agricultorilor. Este vorba despre două categorii de fermieri: care nu-și pot plăti în termeni datoriile la bănci, dar și cei afectați de secetă. Aceștia au așteptat timp de două ore întrevederea cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
La un moment, în sala de ședințe a izbucnit o ceartă. O femeie i-a acuzat pe fermieri că au ajuns în această situație și protestează, deoarece nu și-au administrat corect afacerile.
„Ați spus că mulți din ei au luat credite și nu se pot achita. Când iei un credit, faci o analiză oarecare, ce pot eu să dau, când pot să mă achit, cum pot să achit, nu sar peste barieră. Dacă ați avut de citit ceva trebuia să vă pregătiți de înainte, să fim anunțați. Dumneavoastră nu știți situația în care mă aflu eu, la ce nivel fac eu agricultură”.
După două ore de așteptare, în fața fermierilor a venit secretarul de stat, Vasile Șarban. Acesta le-a promis o ședință după ora 17:00 și a precizat că acum se încearcă crearea grupului de lucru.
Cu doar câteva minute înainte de ora programată, Ministerul Agriculturii a anunțat că trebuie să amâne întrevederea, deoarece nu a primit răspunsurile necesare în privința Regulamentului de funcționare a grupului de lucru.
Amintim că agricultorii solicită ca, odată cu depunerea cererii la grupul de lucru creat de minister, să li se suspende calcularea penalităților, iar procedura de falimentare și executare silită să se stopeze. În plus, ei cer ca din 2024 să li se ofere cel puțin 500 de milioane de lei compensații la culturile de porumb și floarea-soarelui. Precizăm că acum, în fața Guvernului, sunt peste 150 de tractoare, aduse din peste 20 de raioane ale țării. Fermierii au anunțat că vor reveni miercuri în centrul orașului, pentru a continua protestul.