Europa este astăzi cu ochii pe Germania, unde va fi ales viitorul Parlament. Interesul sporit pentru scrutinul nemților este generat de șansele de accedere la guvernare a unui partid care optează pentru apropierea de Rusia și amenință că va părăsi Uniunea Europeană dacă aceasta nu se va reforma. Ana-Maria Trăsnea, membra Partidului Social Democrat, aflat în prezent la guvernare în Germania, a declarat pentru TV8 că alegerile de azi sunt cruciale pentru UE, și prin urmare, pentru perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova.
„Germania este cea mai puternică industrie în Uniunea Europeană. De asemenea, este un avocat și ambasador foarte puternic pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Au făcut varii inițiative social-democrații atât în Parlament, cât și în Comisie pentru acest proiect și acest plan per total.
Cu siguranță contează dacă avem un cancelar care a ajutat, spre exemplu, și pentru România, și Bulgaria, să medieze în așa fel încât să avem într-un final unitatea Schengen sau dacă avem un cancelar precum Merz care se folosește de alte stereotipuri și resentimente pentru a crea o frică și a crea bariere Schengen din nou”, a menționat Ana-Maria Trăsnea.
Pe fondul tensiunilor geopolitice, se remarcă și creșterea tacticilor de dezinformare și a războiului hibrid. Aceste metode au avut efecte și în Republica Moldova, unde referendumul privind aderarea la UE a trecut la doar câteva voturi, influențat de o propagandă intensă.
„Este din ce în ce mai vizibilă, tacticile de dezinformare și de război hibrid. dacă vrem să vedem așa termenii mai mai crunți, este ceva la care noi am fost foarte naivi mult timp și nu am avut atenția asupra acestor procese, dar vedem că are din nou din ce în ce mai mult impact și este nevoie de mai multe lucruri: să conștientizăm asta, să avem sistemele de autoapărare”, a adăugat Trăsnea.
Politiciana a mai subliniat că Germania va continua să susțină Republica Moldova:
„Cu siguranță, pe canalul diplomatic, cu siguranță prin investiții concrete, prin cooperare cum a trebuit să o facem și cu valurile de refugiați, ce au venit din Ucraina, și cu acest conflict cu Rusia, prin schimb de experiență, tehnologii de apărare”.
Anastasia Pociumban, expertă în Europa de Est a Asociației Germane pentru Politică Externă, a atras atenția că trebuie să ne pregătim pentru atacuri majore din partea Rusiei și la următoarele alegeri din Moldova:
„Eu cred că alegerile vor fi semnificative pentru Republica Moldova și eu cred că trebuie să ne pregătim de atacuri majore din partea Rusiei, cum am văzut deja la referendum și la alegerile prezidențiale din anul trecut. Deci eu cred că a fost ceva ce nu s-a mai întâmplat.
Nivelul de atacuri cu piramidele care există și schemele care sunt și eu cred că trebuie să ne pregătim din timp serviciile de securitate și informarea populației. Rusia, eu cred că se adaptează mult mai mult, mai rapid și mai bine cu instrumentele care le folosesc”.
Iar Gunther Kirchbaum, expert de politici externe și europene al partidului Uniunea Creștin Democrată, a declarat pentru TV8 că Republica Moldova dispune de o perspectivă clară de aderare la UE și că Germania este alături:
„Moldova are o perspectivă foarte clară de a adera la Uniunea Europeană după încheierea negocierilor, dar beneficiază și de multă solidaritate și sprijin din partea Germaniei. Vreau să reamintesc că Procesul de la Berlin a fost inițiat de Angela Merkel, iar acest aspect este important și în grupul nostru parlamentar din Bundestag. Moldova nu este singură, deoarece este amenințată de Rusia.
Acest lucru trebuie menționat foarte clar, pentru că este o preocupare majoră. Este, de asemenea, esențial să continuăm sprijinul pentru Ucraina, deoarece Ucraina nu își apără doar propria țară, ci și valorile Uniunii Europene. Acesta nu este doar un atac împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii Uniuni Europene”.
În contextul alegerilor din toamnă, Kirchbaum a transmis un mesaj pentru moldoveni:
„În primul rând, Maia Sandu a demonstrat un curaj extraordinar. A arătat de-a lungul timpului că nu cedează presiunilor și amenințărilor venite din partea Moscovei și a Rusiei. Prin urmare, pot spune doar că aveți o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Nu sunteți singuri, iar Germania este alături de voi”.
Menționăm că astăzi, la urnele din Germania sunt așteptați aproximativ 60 de milioane de alegători, care vor trebui să aleagă din zece partide. Bundestagul german numără 733 de fotolii.
Potrivit ultimei analize realizate de BBC, partidul de extremă-dreapta, Alternativa pentru Germania, care se bucură și de sprijinul administrației lui Trump, a crescut vertiginos în preferințele alegătorilor datorită retoricii antimigrație. Asta chiar dacă Alice Weidel, lidera formațiunii, fiind o lesbiană declarată, este căsătorită cu o femeie originară din Sri Lanka. La fel, Alternativa pentru Germania respinge Uniunea Europeană în forma sa actuală și cere anularea sancțiunilor impuse Federației Ruse.
Cel mai recent sondaj, publicat înainte de alegerile care au loc azi, plasează formațiunea pe locul doi în preferințele germanilor, iar în fruntea clasamentului este blocul conservator format din partidele Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială.
Toate sondajele însă arată că nicio forță politică nu va acumula suficiente voturi pentru a guverna de una singură. Din cauza viziunilor prea diferite, crearea unei coaliții ar putea dura luni, cred experții în politică externă.