Comasarea Spitalului Toma Ciorbă cu cel pentru Dermatologie și Maladii Comunicabile din orășelul Codru, anunțată ieri de ministerul Sănătății, vizează doar staff-ul administrativ al celor două instituții. Asta a anunțat astăzi secretara de stat a ministerului, care a dat asigurări că fiecare instituție medicală va activa în continuare în clădiri separate și că nu se pune problema închiderii vreunui spital. În același timp, experții în sănătate publică spun că fuzionarea celor două instituții nu va soluționa niciuna din problemele invocate de minister.
„Nu se închide niciun spital, prin proiectul dat are loc doar reorganizarea acestor spitale și anume comasarea printr-un management comun, ceea ce va însemna eficientizarea, fortificarea și un răspuns mai bun la problemele care sunt în domeniu cu aceleași resurse disponibile care sunt”, a spus secretara de stat a Ministerului Sănătății, Liliana Gantea.
Astfel, reforma constă doar în numirea unei singure administrații pentru cele două instituții - Toma Ciorbă, aflat în centrul capitalei și Spitalul din orășelul Codru.
„Blocurile vor rămâne aceleași. Nu vor fi afectați nici pacienții, nici angajații. Toți medicii vor râmâne. Vor fi afectați conducătorii, adică nu vor fi doi directori, nu vor fi doi contabili, adică personalul administrativ, serviciile administrative”.
Potrivit unei note informative a proiectului prezentat de Ministerul Sănătății, Spitalul de Boli Infecțioase își desfășoară activitatea în clădiri al căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespunde standardelor. În același timp, responsabilii de la ministerul Sănătății spun că managementul separat al celor două instituții presupune cheltuieli nejustificate. Proiectul de hotărâre ridică multe semne de întrebare, susțin experții.
Mihail Pîsla, expert în Sănătate Publică, susține că niciuna din cele două instituții medico-sanitare nu întrunesc standardele moderne de tratament, iar această problemă nu va dispărea odată cu cu fuzionarea instituțiilor, deoarece e nevoie în primul rând de investiții capitale în renovarea clădirilor.
„Fuzionarea a două instituții nu va soluționa problema investițiilor capitale în spitalul Toma Ciorbă, dar nici la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde unui spital de boli infecțioase. Și atunci apare întrebarea, care este sensul acestei fuzionări”, a declarat expertul în sănătate publică, Mihail Pîsla.
Cât despre reducerea funcțiilor care se dublează, acest lucru nu va rezolva nici problema financiară invocată de minister, susține expertul. În același timp, Mihai Pîsla susține că în condițiile în care cele două spitale sunt amplasate la o distanță destul de mare, gestionarea instituției va fi mult mai complicată.
„Reducerile de personal, de unități de personal, vor fi minime, un director, un vice-director, un contabil șef. Acest lucru nu va da o economisire care ar servi temei pentru a efectua această fuziune. Fuzionarea nu aduce mijloace financiare sau investiții pentru a aduce ambele spitale la anumite standarte ce ține de tratamentul pacienților cu boli infecțioase. Nu există o viziune clară ce va reprezenta după fuziune această unică instituție care va avea denumirea de Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă”.
Am încercat să obținem o explicație și din partea ministrei Sănătății privind prevederile proiectului care prevede fuzionarea celor două instituții medico-sanitare, dar Ala Nemerenco nu a răspuns la telefon.