Brigada de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” și Ministerul Apărării au fost obligate prin decizie de judecată să îi achite lui Marin Pavlescu, tânărul gay agresat în armată, despăgubiri în sumă totală de 120 de mii de lei. Fostul militar, care a cerut despăgubiri de 1,5 milioane de lei, nu este de acord cu decizia instanței, pronunțată în 14 decembrie, și spune că o va contesta.
Potrivit Centrului Gender Doc-M, Judecătoria Chișinău a admis parțial cererea de chemare în judecată depusă de Marin Pavlescu. Astfel, tânărul urmează să primească 50 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral din partea Brigăzii nr. 2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”.
„Suma urmează a fi achitată pentru hărțuirea căreia a fost supus Marin Pavlescu pe criteriul de orientare sexuală în procesul de îndeplinire a serviciului militar”, susțin cei de la Centrul GDM.
Tot 50 de mii de lei urmează să îi achite lui Marin Pavlescu și Ministerul Apărării, pentru încălcarea drepturilor reclamantului la respect și protecție. Brigada și Ministerul Apărării au fost obligate să îi achite tânărului și o sumă de 20 de mii de lei drept prejudiciu material.
„Astăzi este o zi foarte importantă, având hotărârea instanței de judecată. Dar vreau să precizez că, deși consider că am obținut o victorie , încă nu simt că am fost apreciat la maxim în favoarea mea. Îmi amintesc prin ce am trecut și la ce am fost supus în timpul îndeplinirii serviciului militar, șase luni și jumătate, precum și după ce am luat decizia de a nu mă întoarce în unitatea militară. Îmi amintesc de toată discriminarea, violența fizică și prostiile la care am fost supus, inclusiv solicitarea Ministerului Apărării de a prezenta poze, video și certificat medical pentru a demonstra orientarea mea homosexuală. Alături de avocata mea, voi contesta hotărârea de judecată din 14.12.2023 și voi lupta până la capăt pentru a-mi apăra drepturile”, a declarat Marin Pavlescu.
Decizia primei instanțe poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în timp de 30 de zile de la data pronunțării. Reprezentanții Ministerului Apărării susțin că vor lua o decizie privind contestarea hotărârii instanței abia după ce vor examina argumentele expuse de în decizia motivată.
Cazul lui Marin Pavlescu a ajuns public în urmă cu doi ani. Tânărul recrut Marin Pavlescu a refuzat să se mai întoarcă în armată pe motiv că ar fi fost hărțuit și bătut de camarazii săi pentru faptul că este homosexual. Băiatul susține că toată unitatea a aflat despre orientarea lui sexuală după ce a discutat la telefon cu iubitul său. Ghinionul a fost că telefonul era împrumutat de la un superior, iar discuția – înregistrată. Ulterior, Ministerul Apărării a comunicat că nu există dovezi de hărțuire, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică. Ulterior, Ministerul Apărării a solicitat fotografii sau certificat medical care „să confirme” că soldatul Marin Pavlescu, este homosexual.
Cazul a fost examinat în cadrul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității în Republica Moldova.