Cei patru judecători vizați în sesizările procurorului general interimar, Ion Munteanu, referitor la eliberarea acordurilor pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penale, admise de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) reprezintă Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Detaliile au fost oferite de președintele interimar al CSM Sergiu Caraman și membrul CSM Ion Guzun în cadrul unei conferințe de presă.
Cu opt voturi pro ale membrilor prezenți, plenul CSM a admis marți, 14 octombrie, sesizările procurorului general interimar, Ion Munteanu, referitor la eliberarea acordurilor pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința a patru judecători.
„Sesizările vizează patru judecători diferiți. Reprezintă Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău. Dosarele au legătură între ele. La ședința CSM au fost prezenți doar procurorul general, Ion Munteanu, și procurorul Procuraturii Anticorupție. CSM, prin prisma împuternicirilor legale de care dispune a admis sesizările procurorului.
În privința unui judecător a fost dat acordul pentru a fi pornită urmărirea penală. În privința a trei judecători acest acord nu a fost necesar reieșind din prevederile legale. Plenul CSM a dat acordul pentru ca în aceste cauze să fie efectuate acțiuni de urmărire penală, precum percheziție, reținere, arestare și aducere silită a judecătorilor”, a menționat Caraman.
Potrivit președintelui interimar al CSM, atât judecătorii Judecătoriei Chișinău cât și cei ai Curții de Apel Chișinău sunt bănuiți că ar fi implicați în cazuri de corupere pasivă, trafic de influență și corupere activă
La data de 14 noiembrie, plenul CSM a admis cele patru sesizări ale Procurorul General interimar, Ion Munteanu, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor judecători.
În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă (art.324 alin.(3) lit.a), art.326 alin.(1), art.326 alin.(1/1), art.326 alin.(2) lit.b) din Codul penal).
Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și percheziția.
Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență (art.42 alin.(5), art.326 alin.(1/1), art.326 alin.(2) lit.b) din Codul penal) și, respectiv, trafic de influență (art.326 alin.(2) lit.b) din Codul penal), a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală.
Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă (art.325 alin.(3) lit.a1) din Codul penal), fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și percheziționarea lui.
Urmărirea penală este exercitată de Procuratura Anticorupție cu suportul Centrului Național Anticorupție.