Guvernul de la Chișinău nu a fost informat despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele prezentate anterior. Declarația a fost făcută pentru TV8 de purtătorul de cuvânt al Executivului, după ce presa rusă a scris că Gazprom a rezervat capacități pentru gazoductul Turk Stream.
Prin urmare, Guvernul, prin intermediul MAE, a solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană.
Odată ce va primi răspunsurile, Chișinăul va verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională.
„Pentru autoritățile de la Chișinău este evident că Rusia se află în spatele oricărei soluții speculative propuse de Tiraspol sau promovate de presa federală de la Moscova. Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în Republica Moldova”, a declarat Daniel Vodă.
Guvernul precizează că soluția la criza energetică din stânga Nistrului este simplă - Gazprom să facă livrări către Moldovagaz, conform contractului valabil până în septembrie 2026:
„În fiecare zi, Federația Rusă, regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente. Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi - Gazprom să livreze gazele naturale către „Moldovagaz”, conform contractului. Rusia prin Gazprom creează soluții artificiale și inventează probleme care nu există. În acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă”.
Anterior, autoritățile moldovenești au propus ca Moldovagaz să achiziționeze gaze naturale de pe bursa din Republica Moldova și să-l livreze în regiunea transnistreană. Acest lucru este posibil imediat, dacă întreprinderea Tiraspoltransgaz plătește pentru acest gaz, a subliniat Executivul.
„Din prima zi a șantajului energetic rusesc, Chișinăul continuă să propună și să ofere ajutor și rămâne deschis pentru asigurarea livrărilor legale. Rusia însă ține ostatici oamenii din stânga Nistrului în frig și întuneric, provoacă o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza Republica Moldova”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
TV8.md amintește că ieri s-a aflat că Gazprom nu a rezervat nici pentru februarie capacitățile necesare în gazoductul transbalcanic, prin care gazul ar urma să ajungă în regiunea transnistreană. Decizia Gazpromului vine în contradicție cu anunțul lui Vadim Krasnoselski, întors de la Moscova. Pretinsul lider de la Tiraspol declara că Gazprom va relua „în curând” livrările de gaze. Concernul rus ar putea face însă rezervări zilnice, însă costurile vor fi mai mari.
Între timp, presa din stânga Nistrului scria aseară că livrările de gaze „întâmpină opoziție din partea Chișinăului, care ar încerca să agraveze criza umanitară din Transnistria”. Asta deși concernul rus Gazprom a încetat livrările de la 1 ianuarie 2025. Autoritățile constituționale au propus surse alternative de aprovizionare, iar Tiraspolul a refuzat.