Președinta Republicii Moldova a ținut un discurs în fața a peste 50 de delegații reunite la Chișinău în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Șefa statului a remarcat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană „nu este doar o alegere politică, este singura modalitate de a-și proteja libertatea, pacea și democrația”. Mai mult, lidera de la Chișinău a subliniat că Moldova în UE „este și o investiție în securitatea colectivă a Europei”.
„Provocările nu arată nici un semn de scădere, deși acum suntem mult mai pregătiți și mult mai bine să le navigăm. Moldova apreciază sprijinul dumneavoastră. Moldovenii apreciază sprijinul dumneavoastră. Considerăm ajutorul pe care ni-l oferiți drept cea mai profundă demonstrație a solidarității voastre și dovada că facem parte dintr-o singură familie europeană. La fel de important ca și banii și asistența tehnică pe care o oferiți este sentimentul că sunteți alături de noi. Aduc mulțumirile mele, în numele tuturor moldovenilor, României, Germaniei și Franței pentru că au susținut Platforma de Sprijin pentru Moldova în urma agresiunii Rusiei în Ucraina. Această Platformă ne-a reunit pe toți tocmai când aveam nevoie de o alinare imediată. Ne-a ajutat în multe feluri. Ne-a ajutat să menținem pacea, stabilitatea și coeziunea socială, în timp ce războiul dădea năvală. Ne-a ajutat să abordăm criza umanitară, pe măsură ce au sosit sute de mii de refugiați ucraineni.
Ne-a ajutat să trecem printr-o iarnă grea, să păstrăm luminile și căldura aprinse și să îi protejăm pe cei vulnerabili de prețurile mari la energie, în timp ce Rusia a folosit gazul ca armă împotriva noastră.Ne-a ajutat să ne menținem economia funcțională”, a declarat Maia Sandu.
Planurile de redresare a economiei, atenuarea impactului negativ al războiului și pregătirea pentru aderarea la UE au fost principalele subiecte discutate astăzi.
Potrivit șefei statului, „deși provocările rămân serioase, rezistența R. Moldova continuă să se consolideze”.
În multe privințe, suntem într-o poziție mai bună decât atunci când ne-am întâlnit ultima dată la Paris, acum aproape un an. Suntem mai pregătiți pentru această iarnă. Șantajul energetic al Rusiei a eșuat. Infrastructura noastră este echipată pentru a primi gaze din diverse surse, avem stocare de rezervă și un sistem pentru a ușura povara prețurilor ridicate la energie pentru cei vulnerabili. Construim noi linii de electricitate cu România și stabilim obiective ambițioase de investiții în surse regenerabile.
(...) Moldova își întărește și rezistența democratică și socială. Continuăm să reformăm sistemul de justiție și să facem eforturi pentru a învinge corupția. Fiecare dintre aceste succese înseamnă o Moldova mai puternică și ne dă speranță”, a afirmat președinta.
Totodată, Maia Sandu a vorbit și despre alegerilor locale care se vor desfășura luna viitoare,
„Știm că vor fi atacați din nou la alegerile noastre locale de luna viitoare. Rusia și împuterniciții săi încearcă să folosească bani ilegali, introduși ilegal în țara noastră, să cumpere ilegal voturi, să mituiască cetățenii și să corupă democrația noastră. Vom riposta. Noi ripostam”, a subliniat Sandu.
Șefa statului a vorbit și despre aderarea R. Moldova la UE. „Ne propunem să fim pregătiți să aderăm la Uniunea Europeană până în 2030. Sperăm că și UE va fi pregătită să ne ureze bun venit. Nu m-am săturat să spun: aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. Dar este și o investiție în securitatea colectivă a Europei. Moldova ar putea fi o țară mică, dar ne creștem rolul de contributor la securitatea regională.
Acum aproximativ o săptămână mi-am expus viziunea pentru asigurarea securității naționale a Republicii Moldova. Acesta include angajamentul de a consolida democrația și de a construi o țară europeană prosperă, precum și de a se asigura că toți cetățenii — și economia noastră — sunt protejați de un sector de securitate modern. (...) Planul nostru este să păstrăm pacea acasă, să asigurăm condiții de viață europene în localitățile noastre, să avem drumuri moderne în toată țara, cale ferată europeană, poduri care să ne conecteze la România și Uniunea Europeană.
Vrem ca lumea întreagă să știe - Moldova este o țară sigură, liberă să-și decidă viitorul, care înțelege gravitatea provocărilor ce ne stau în față și știe cum să le depășească în beneficiul cetățenilor săi”, a conchis șefa statului.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformare democratică a Republicii Moldova.
Primele trei ediții au avut loc în 2022, la Berlin, București și Paris. În urma acestora, partenerii de dezvoltare au enunțat angajamente financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de euro.
Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finanțelor, din banii anunțați, în bugetul de stat au fost transferate peste 420 milioane de euro și 42 milioane de dolari.