Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 954: Lovitura secolului, ordinul lui Sîrski și reproș la NATO. Rusia: O greșeală poate duce la catastrofă

Sandu, la Platforma de Sprijin pentru Moldova „Deși provocările rămân serioase, rezistența noastră continuă să se consolideze”

missing
17 octombrie 2023, ora 17:54

Președinta Republicii Moldova a ținut un discurs în fața a peste 50 de delegații reunite la Chișinău în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Șefa statului a remarcat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană „nu este doar o alegere politică, este singura modalitate de a-și proteja libertatea, pacea și democrația”. Mai mult, lidera de la Chișinău a subliniat că Moldova în UE „este și o investiție în securitatea colectivă a Europei”.

„Provocările nu arată nici un semn de scădere, deși acum suntem mult mai pregătiți și mult mai bine să le navigăm. Moldova apreciază sprijinul dumneavoastră. Moldovenii apreciază sprijinul dumneavoastră. Considerăm ajutorul pe care ni-l oferiți drept cea mai profundă demonstrație a solidarității voastre și dovada că facem parte dintr-o singură familie europeană. La fel de important ca și banii și asistența tehnică pe care o oferiți este sentimentul că sunteți alături de noi. Aduc mulțumirile mele, în numele tuturor moldovenilor, României, Germaniei și Franței pentru că au susținut Platforma de Sprijin pentru Moldova în urma agresiunii Rusiei în Ucraina. Această Platformă ne-a reunit pe toți tocmai când aveam nevoie de o alinare imediată. Ne-a ajutat în multe feluri. Ne-a ajutat să menținem pacea, stabilitatea și coeziunea socială, în timp ce războiul dădea năvală. Ne-a ajutat să abordăm criza umanitară, pe măsură ce au sosit sute de mii de refugiați ucraineni.

Ne-a ajutat să trecem printr-o iarnă grea, să păstrăm luminile și căldura aprinse și să îi protejăm pe cei vulnerabili de prețurile mari la energie, în timp ce Rusia a folosit gazul ca armă împotriva noastră.Ne-a ajutat să ne menținem economia funcțională”, a declarat Maia Sandu.

Planurile de redresare a economiei, atenuarea impactului negativ al războiului și pregătirea pentru aderarea la UE au fost principalele subiecte discutate astăzi.

Potrivit șefei statului, „deși provocările rămân serioase, rezistența R. Moldova continuă să se consolideze”.

În multe privințe, suntem într-o poziție mai bună decât atunci când ne-am întâlnit ultima dată la Paris, acum aproape un an. Suntem mai pregătiți pentru această iarnă. Șantajul energetic al Rusiei a eșuat. Infrastructura noastră este echipată pentru a primi gaze din diverse surse, avem stocare de rezervă și un sistem pentru a ușura povara prețurilor ridicate la energie pentru cei vulnerabili. Construim noi linii de electricitate cu România și stabilim obiective ambițioase de investiții în surse regenerabile.

(...) Moldova își întărește și rezistența democratică și socială. Continuăm să reformăm sistemul de justiție și să facem eforturi pentru a învinge corupția. Fiecare dintre aceste succese înseamnă o Moldova mai puternică și ne dă speranță”, a afirmat președinta.

Totodată, Maia Sandu a vorbit și despre alegerilor locale care se vor desfășura luna viitoare,

„Știm că vor fi atacați din nou la alegerile noastre locale de luna viitoare. Rusia și împuterniciții săi încearcă să folosească bani ilegali, introduși ilegal în țara noastră, să cumpere ilegal voturi, să mituiască cetățenii și să corupă democrația noastră. Vom riposta. Noi ripostam”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre aderarea R. Moldova la UE. „Ne propunem să fim pregătiți să aderăm la Uniunea Europeană până în 2030. Sperăm că și UE va fi pregătită să ne ureze bun venit. Nu m-am săturat să spun: aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura modalitate de a ne proteja libertatea, pacea și democrația. Dar este și o investiție în securitatea colectivă a Europei. Moldova ar putea fi o țară mică, dar ne creștem rolul de contributor la securitatea regională.

Acum aproximativ o săptămână mi-am expus viziunea pentru asigurarea securității naționale a Republicii Moldova. Acesta include angajamentul de a consolida democrația și de a construi o țară europeană prosperă, precum și de a se asigura că toți cetățenii — și economia noastră — sunt protejați de un sector de securitate modern. (...) Planul nostru este să păstrăm pacea acasă, să asigurăm condiții de viață europene în localitățile noastre, să avem drumuri moderne în toată țara, cale ferată europeană, poduri care să ne conecteze la România și Uniunea Europeană. 

Vrem ca lumea întreagă să știe - Moldova este o țară sigură, liberă să-și decidă viitorul, care înțelege gravitatea provocărilor ce ne stau în față și știe cum să le depășească în beneficiul cetățenilor săi”, a conchis șefa statului.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformare democratică a Republicii Moldova. 

Primele trei ediții au avut loc în 2022, la Berlin, București și Paris. În urma acestora, partenerii de dezvoltare au enunțat angajamente financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de euro. 

Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finanțelor, din banii anunțați, în bugetul de stat au fost transferate peste 420 milioane de euro și 42 milioane de dolari.

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Dezvăluiri despre coruperea alegătorilor și finanțare ilegală: Schema cu 130.000 de moldoveni și 15 milioane de dolari din Rusia
/VIDEO/ Dezvăluiri despre coruperea alegătorilor și finanțare ilegală: Schema cu 130.000 de moldoveni și 15 milioane de dolari din Rusia

/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană

missing
04 octombrie 2024, ora 07:01

Continuăm să demontăm mituri despre UE în cadrul campaniei TV8 „Vreau în Europa”. Un fals promovat intens anunță că Republica Moldova își va pierde tradițiile, dacă va adera la Uniunea Europeană. Neadevărat! 

De fapt, Uniunea Europeană respectă diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor. Mai mult, o mulțime de fonduri europene sunt investite anume în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, UE încurajând în același timp sentimentul de apartenență la o comunitate europeană mai mare. 

Deci, nici în acest caz nu ar trebui să ne facem griji! Informarea corectă și gândirea critică ne pot ajuta să facem diferența între realitate și falsuri promovate, de cele mai multe ori, în scopuri politice.

/VIDEO/ Fals promovat de propaganda Rusiei: Moldova va fi atrasă în război, dacă va adera la UE
/VIDEO/ Fals: Republica Moldova își va pierde suveranitatea dacă va adera la Uniunea Europeană

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.