Maia Sandu va promulga proiectul de lege ce prevede schimbarea sintagmei limbă moldovenească cu limba română, în pofida nemulțumirilor opoziției. Este o modificare care trebuia făcută încă acum 30 de ani a spus președinta, invitată, aseară, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.
În această săptămână, Parlamentul, cu votul a 58 de deputați din majoritatea PAS, a aprobat în lectură finală proiectul de lege privind limba română. Asta înseamnă că timp de o lună, după intrarea în vigoare a legii, autoritățile responsabile trebuie să modifice actele legislative, astfel ca peste tot să figureze limba română. Deputații PAS au marcat votul cu aplauze, iar opoziția cu proteste.
În urma votului, sărbătoarea națională Limba noastră, așa cum figurează în prezent, va fi redenumită în „Limba română”. Opoziția a criticat vehement această lege, motivând că, potrivit prevederilor din Constituție, denumirea limbii poate fi schimbată doar cu o majoritate constituțională, care înseamnă votul a 61 de deputați.
Majoritatea parlamentară s-a bazat, însă, pe o decizie a Curții Constituționale din 2013, când magistrații au decis că Declarația de Independență prevalează asupra Constituției, iar acolo scrie că limba oficială a țării noastre este limba română.