Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat miercuri un apel umanitar pentru strângerea sumei de 47,4 miliarde de dolari, pentru a ajuta 190 de milioane de oameni anul viitor într-o lume mutilată de conflicte şi schimbări climatice, informează AFP. „Lumea este trecută prin foc şi sabie”, a declarat şeful Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA), Tom Fletcher, în timpul lansării acestui apel umanitar la Geneva, explicând că actuala „combinație de conflicte, criză a climei şi inegalități a creat un dezastru perfect”.
Secretarul general al NATO l-a avertizat pe Donald Trump cu privire la „amenințarea teribilă” dacă Ucraina semnează un acord de pace nefavorabil. Între timp, un sondaj arată rezultate șocante în Rusia. Aproape 40% din respondenții ruși sunt de acord cu declanșarea Apocalipsei în Ucraina cu arme nucleare. Totodată, cea mai recentă amenințare a lui Vladimir Putin la adresa NATO vine prin România, notează Newsweek. Iar un raport arată că Rusia a folosit avioanele lui Putin pentru a transporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate și a finanțat din fonduri prezidențiale programele propagandistice de integrare a lor în familii rusești.
UPDATE „Nu există încă motive pentru negocieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru ziarul Izvestia, reiterând poziția de lungă durată a Moscovei privind discuțiile. „Multe țări și-au declarat disponibilitatea de a pune la dispoziție teritoriul lor …. Și suntem recunoscători tuturor țărilor pentru această bunăvoință, inclusiv Qatarului”. Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a declarat luni că ar putea exista încercări de a începe negocierile de pace cu Ucraina în 2025, scrie Money.
UPDATE Desfășurarea în Ucraina de trupe operaționale din statele membre NATO nu este o soluție oportună, deoarece riscă escaladarea conflictului cu Rusia, de aceea livrarea de ajutoare militare guvernului de la Kiev este esențială, cred experți occidentali consultați de G4Media.ro. Aceasta după ce unele surse au afirmat că Franța și Marea Britanie au reactivat discuțiile privind posibilitatea de a trimite în Ucraina trupe regulate sau luptători din companii militare private.
UPDATE Jurnalistul american Tucker Carlson a anunţat marţi că a realizat la Moscova un interviu cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care va fi difuzat „foarte curând”, relatează AFP, potrivit Agerpres. El l-a intervievat deja pe preşedintele rus, Vladimir Putin, în februarie. A fost atunci primul interviu acordat de liderul de la Kremlin unui jurnalist occidental de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în 2022.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a avertizat pe președintele ales al SUA, Donald Trump, cu privire la o „amenințare teribilă” din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord dacă Ucraina este împinsă să semneze un acord de pace în condiții favorabile Rusiei. Mark Rutte spune că adâncirea legăturilor între adversarii SUA pune America în pericol.
UPDATE Rusia a folosit avioanele lui Putin pentru a transporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate și a finanțat din fonduri prezidențiale programele propagandistice de integrare a lor în familii rusești. Cel puțin așa arată un raport întocmit de Yale School of Public Health și susținut de Departamentul de Stat al SUA, sub conducerea președintelui Joe Biden. În timpul efectuării cercetărilor pentru realizarea raportului, au fost identificați 314 copii ucraineni care au fost duși în Rusia, în primele luni ale războiului din Ucraina. Cei care au întocmit raportul arată că demersul autorităților din Rusia s-a desfășurat în jurul unui program finanțat de Kremlin, al cărui scop a fost rusificarea copiilor ucraineni. Acesta aduce dovezi clare ale implicațiilor lui Putin în program, iar concluziile vor fi prezentate miercuri Consiliului de Securitate al ONU.
UPDATE Administrația Biden grăbește acordarea de asistenţă Ucrainei în încercarea de a pune Kievul „în cea mai puternică poziţie posibilă”, în timp ce Rusia îşi intensifică atacurile, iar preşedintele Joe Biden se pregăteşte să părăsească funcția în mai puţin de două luni, potrivit CNN.
UPDATE Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, România va trebui să elaboreze o politică externă echilibrată față de Statele Unite, care să evidențieze valoarea sa geopolitică. Acest lucru nu poate fi făcut de un președinte care primește ordine de la Moscova, scrie Alon Pinkas în publicația Haaretz. Dacă România își deschide fereastra doar un pic pentru a permite candidatului de extremă dreaptă, extremist și puternic pro-Moscova Călin Georgescu să devină președinte, casa românească va fi în cele din urmă măturată de Rusia.
UPDATE Un lucru ciudat s-a întâmplat în România în drumul ei spre alte alegeri post-comuniste banale: O izbucnire bruscă a virusului populist de dreapta, determinată de o mega-mobilizare suspectă TikTok. În fundal, cu obișnuita negare implauzibilă, se poate distinge o umbră care seamănă mult cu președintele rus Vladimir Putin, scrie, într-un editorial publicat în ziarul american Newsweek, Dan Perry, fost editor pentru Orientul Mijlociu la Cairo și editor pentru Europa/Africa la Associated Press la Londra și fost președinte al Asociației presei străine din Ierusalim, scrie G4media. „În cazul unei victorii a insurgentului ultranaționalist Călin Georgescu, aceasta ar putea marca o schimbare care să întoarcă România pe orbita Rusiei. Ar fi o lovitură uriașă pentru Uniunea Europeană și NATO – de care este sceptic, ca și colegii săi de drum. Deoarece România este un membru NATO esențial pentru furnizarea de ajutor Ucrainei vecine în apărarea sa împotriva agresiunii ruse, ar fi o veste teribilă pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski”, se arată în material.
UPDATE Un sondaj realizat de Institutul Levada, un organism nonguvernamental clasat drept „agent străin” de autoritățile ruse, arată o creștere a numărului de ruși care susțin utilizarea armelor nucleare în conflictul cu Ucraina. Potrivit datelor, procentul celor care se opun folosirii armamentului nuclear a scăzut semnificativ, de la 52% în iunie 2024 la 45% în noiembrie 2024. În schimb, cei care consideră justificată folosirea armelor nucleare au crescut la 39%, față de 34% în iunie și 29% în aprilie 2023.
UPDATE Țările NATO ar putea fi supuse unor noi acte de sabotaj și atacuri cibernetice, a avertizat un diplomat de rang înalt, relatează Agerpres. În special Rusia pare să devină tot mai dispusă să amenințe și chiar să saboteze națiunile membre ale Alianței, a spus înaltul diplomat, sub protecția anonimatului, agenției de presă germane DPA.
UPDATE Protestatarii s-au bătut cu poliția în capitala Georgiei pentru a șasea noapte consecutiv, după decizia guvernului de săptămâna trecută de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Prim-ministrul georgian a negat că guvernul său s-ar îndepărta de aderarea la Uniunea Europeană.