Mașinile abandonate se înmulțesc în Capitală, ca ciupercile după ploaie. Indiferența proprietarilor și neputința autorităților lasă problema mai veche să se agraveze. Dacă în 2020, doar în sectorul centru erau 19 mașini părăsite, în 2022 numărul acestora a crescut până la 73 de automobile.
Un sondaj realizat de o companie neguvernamentală arată că peste 55 la sută din locuitorii Chișinăului sunt foarte deranjați de prezența rablelor în oraș. Oamenii spun că acestea complică circulația rutieră și procesul de salubrizare a spațiului public, iar în unele cazuri se transformă în adăposturi pentru oamenii străzii.
Pe strada Columna, din sectorul centru al Capitalei am găsit tocmai patru mașini abandonate. Stratul gros de praf, covorul de frunze de pe parbriz, toate ne-au dat de înțeles că motorul acestora nu a fost demult pus în funcțiune. Indignați de situație sunt atât pietonii cât și șoferii, așa cum lipsa locurilor de parcare se face tot mai simțită în Chișinău, mai cu seamă în centrul orașului.
O altă mașină abandonată am găsit-o pe strada Mihail Lomonosov, din același cartier.
„- Ne deranjează, pentru că și așa sunt puține locuri de parcare, curtea e mică, iar locatarii nu au unde să parcheze mașinile.
-Cine credeți că este vinovat? Cine ar trebui să ia măsuri?
-Autoritățile".
Schimbăm sectorul, dar situația rămâne aceeași.
Această mașină parcată pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al Capitalei nu a fost mișcată din loc, mai mult de șase ani. Din spusele vecinilor, proprietarul ar mai avea un automobil, iar pe cel vechi l-a lăsat de izbeliște. Acum, aceasta a devenit un adevărat focar de microbi.
„ Acolo este murdar, ocupă loc. Cred mai bine ar duce-o la fier vechi, pentru că nu mai e nici un folos din ea".
„ Ocupă un loc de parcare, dar trebuie să luăm în considerație că asta este o proprietate, are preț și nu se poate pur și simplu de luat și de aruncat undeva".
În timp ce problema se agravează, autoritățile își pasează responsabilitatea de la o instituție la alta. Am reușit totuși să discutăm cu Pretorul sectorului Centru. Întrebat cum se face că întreg cartierul este plin de vehicule fără stăpân. Vadim Hîncu ne-a spus că lipsa unui regulament în acest sens, face ca rablele să nu fie mișcate din loc.
(sincron prin telefon, VADIM HÎNCU, pretorul sectorului Centru) 00.30
„ La momentul dat nu există un regulament care ar stipula care mașini sunt abandonate, care este termenul în care mașina devine abandonată și care este procedura de evacuare a acesteia. Din experiența noastră anterioară, am evacuat automobile abandonate, care se aflau pe partea carosabilă și încurcau la un proiect investițional”, a declarat pretorul sectorului Centru, Vadim Hîncu.
În prezent nu se duce o evidență centralizată a mașinilor abandonate pe străzile Capitalei. Cert este că în anul trecut, în sectorul Buiucani al Capitalei locuitorii au sesizat 53 de adrese unde se află mașini abandonate, în sectorul Rîșcani au fost înregistrate 34, iar în centru 73.