Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

economic

Pragul ajutorului pentru întreprinderi va crește la nivelul celui stabilit în UE. Proiectul, aprobat de deputați

19 octombrie 2023, ora 14:16

Pragul ajutorului de minimis acordat de stat întreprinderilor va crește la nivelul celui stabilit în UE. Parlamentul a votat în prima lectură, în ședința plenară de joi, 19 octombrie, un proiect de lege care prevede ajustarea legislației în domeniul ajutorului de stat la normele Uniunii Europene.

Actualizarea pragului ajutorului de minimis va facilita accesul la sprijinul acordat de stat unor întreprinderi și în cuantumul echivalent pragurilor stabilite în UE, precum și va fi asigurată eficiența controlului ajutorului de stat exercitat de către Consiliul Concurenței. 

Autorii proiectului menționează că nivelul pragului de minimis stabilit în prezent de lege nu a fost adaptat evoluției economiei Republicii Moldova din ultimii 10 ani. Astfel, valoarea pragului de minimis va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar, indiferent de forma acestuia, pentru o perioadă de 3 ani. În cazul întreprinderilor, valoarea totală a ajutorului nu va depăși 10 milioane de lei.

Legislația urmează a fi completată cu noi definiții prevăzute în jurisprudența UE, cum ar fi: data acordării și plății ajutorului de stat, costuri eligibile, intensitatea ajutorului, care, nefiind definite în legislația națională, sunt confundate și interpretate eronat de către furbizorii și beneficiarii ajutorului de stat. 

Sunt prevăzute condițiile care urmează să fie respectate de către furnizori la acordarea ajutoarelor de minimis, astfel încât măsurile de sprijin oferite întreprinderilor să nu distorsioneze semnificativ mediul concurențial. Este reglementată și procedura de notificare simplificată, conform normelor UE. 

Va fi extins termenul de investigație a cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat până la 18 luni de la inițierea procedurii, având în vedere complexitatea cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat. O altă noutate propusă de proiect este modificarea ce ține de modul de calculare a dobânzii pentru ajutorul de stat acordat ilegal care urmează să fie recuperat.

„Inițiativa legislativă își propune să asigure transparența acordării resurselor de stat. Ținând cont de practica UE, se propune completarea legii cu prevederi ce stabilesc expres care informație nu poate fi tratată ca informație confidențială de către autoritatea de concurență în procesul de exercitare a controlului ajutorului de stat acordat beneficiarilor și care informații sunt confidențiale și necesită protecția secretelor comerciale. Totodată se va modifica data prezentării de către Consiliul Concurenței a Raportului anual privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru Parlament – anual până pe data de 31 decembrie”, se mai arată în proiect.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

/VIDEO/ A plouat într-un weekend cât în patru luni! Raionul Leova, cel mai afectat: Pagubele, estimate la circa 80 de milioane de lei
/VIDEO/ A plouat într-un weekend cât în patru luni! Raionul Leova, cel mai afectat: Pagubele, estimate la circa 80 de milioane de lei
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

Canada oferă ajutor financiar Republicii Moldova: Cât și pentru ce vor fi împrumutați banii

missing
20 septembrie 2024, ora 11:52

Canada va acorda un credit de 120 de milioane de dolari canadieni, echivalentul a 88 de milioane de dolari americani, pe un termen de zece ani, Republicii Moldova. Împrumutul urmează a fi achitat în două tranșe, cu o perioadă de grație de trei ani.

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe  a aprobat proiectul de ratificare a acordului de împrumut dintre Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Majestatea Sa Regele Canadei. Mijloacele financiare vor fi oferite prin intermediul Agenției „Global Affairs Canada”.

Cele 120 de milioane de dolari canadieni vor veni în sprijinul bugetului de stat și a Programului Băncii Mondiale „Operațiunea Politică de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”. Fondurile vor ajuta la creșterea rezistenței și puterii gospodăriilor și refugiaților din țară în fața șocurilor economice, vor facilita creșterea durabilă a economiei prin intensificarea concurenței și investițiilor în sectorul privat. De asemenea, banii vor fi direcționați și către domeniul energiei verde cu scopul accelerării tranzitului către sursele regenerabile de energie.

Ratificarea Acordului de împrumut va fi propusă spre adoptare în plenul Parlamentului.

TV8.md amintește că anterior Canada și Norvegia au stabilit un sprijin de peste două milioane de dolari pentru Republica Moldova cu scopul supravegherii procesului electoral din acest an. Ajutorul face parte din proiectul PNUD pentru „Consolidarea rezilienței democratice în Moldova”, care va fi implementat în perioada 2024-2028, în cadrul căruia Agenția „Global Affairs Canada” oferă 163 037 de dolari.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/PROMO/ „Lupta Generațiilor” revine la TV8: Pregătiți răspunsurile magice la întrebările vrăjitoarei supreme
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.