Factori de decizie a unui agent economic și reprezentanți ai unei asociații obștești sunt suspectați că au obținut prin intermediul unor licitații publice trucate, un grant în valoare de 14 milioane de lei. Centrul Național Anticorupție și procurorii Procuraturii Anticorupție au desfășurat percheziții la cele două entități într-un dosar de abuz în serviciu și escrocherie în proporții deosebit de mari.
Potrivit CNA, la baza pornirii investigațiilor au stat rezultatele auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Mediului, care a constatat că, în anul 2021, Fondul Ecologic Național a aprobat spre finanțare proiectul investițional „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă”, în sumă de 14 milioane de lei, beneficiar al căruia a fost desemnată o asociație obștească, care la etapa respectivă nu deținea autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor.
La rândul ei, factorii de decizie ai Asociației, fără a respecta principiul transparenței în organizarea procesului de achiziții publice, manifestat prin nepublicarea anunțului cu privire la licitație, ar fi favorizat un agent economic de la care a procurat diferite bunuri cum ar fi linie de sortare, camioane şi tomberoane.
În cadrul analizei operaționale efectuate pe caz, s-a constatat că factorii de decizie din cadrul Asociației beneficiare și a agentului economic contractat sunt persoane afiliate, iar oficiile acestora se află pe aceeași adresă. Respectiv, atât membrii Asociației, cât și agentul economic contractat ar fi acționat în complicitate, urmărind un interes material comun, fapt materializat prin obținerea frauduloasă a proiectului investițional menționat.
În vederea acumulării materialului probator, astăzi au fost efectuate percheziții la domiciliile a 3 figuranți, precum și la sediile asociației și agentului economic menționați. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, documente referitoare la caz și mijloace financiare proveniența cărora nu a putut fi argumentată.