/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

Război în Ucraina, ziua 331: Vizită secretă, ajutor militar masiv, iar Moscova critică Moldova. Rusia: „Escaladare periculoasă”

missing
20 ianuarie 2023, ora 21:30

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 331 de la decretarea invaziei ruse. Deşi la Ramstein nu s-a ajuns la un acord asupra tancurilor Leopard, totuși a fost convenit "un nou pachet semnificativ de capacităţi de luptă" pentru Ucraina, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia a calificat reuniunea de la Ramstein drept o provocare venită din partea Occidentului, care va duce la intensificarea conflictului și la creșterea numărului victimelor. Totodată, pe rețelele sociale au apărut mai multe videoclipuri și fotografii, care ar arăta sisteme de rachete antiaeriene și tunuri Panțîr-S1 montate pe acoperișurile mai multor clădiri din Moscova, inclusiv lângă o reședință a lui Vladimir Putin. Autenticitatea materialelor publicate nu a fost confirmată de oficiali ruși.

UPDATE Șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a declarat vineri, 20 ianuarie, în cursul unei conferinţe de presă la baza americană Ramstein, în Germania, că va fi ”foarte dificil” să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Rusia a calificat vineri, 20 ianuarie, drept o ”provocare” şi o ”escaladare periculoasă” reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean, relatează EFE.

UPDATE Înalți oficiali americani îndeamnă Ucraina să amâne lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor ruse până când va fi pusă în aplicare cea mai recentă aprovizionare de armament și va fi asigurat antrenament pentru trupe, a declarat un oficial de top al administrației Biden, scrie aljazeera, potrivit B1.

UPDATE Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este "urgentă" pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii de la Ramstein, în Germania, la care aliaţii Ucrainei nu au ajuns la un acord pentru a oferi acesteia tancuri germane Leopard, promiţând în schimb Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard 2 de fabricație germană s-au întâlnit separat în marja reuniunii de la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului Apărării portughez (MoD), în contextul în care discuțiile grupului de suport al Ucrainei nu s-au încheiat cu vreo decizie privind tancurile de fabricație germană, relatează CNN.

UPDATE Autorităţile de ocupaţie ruse au declarat vineri că luptele au înregistrat o "puternică creştere a intensităţii" în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, unde confruntări au loc "pe toată linia frontului", relatează AFP.

UPDATE Uniunea Europeană plănuieşte să trimită Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva atacurilor Rusiei, a declarat vineri, la Bruxelles, un oficial al UE, potrivit DPA.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral livrarea tancurilor Leopard către Ucraina, dar a spus că guvernul este gata să acționeze rapid în această problemă dacă există un consens între aliați, relatează Reuters. Astfel el subliniază că Germania va avea nevoie de acordul aliaților pentru a da undă verde pentru livrarea tancurilor de fabricație germană în Ucraina, distrugând speranțele Ucrainei privind un transfer rapid.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a comandat 21 de crematorii mobile din China, informează canalul rusesc de Telegram General SVR, cu surse la Kremlin, citat de Daily Star. Putin a fost informat că această comandă este gata și că va fi livrată în Rusia prin țări terțe în viitorul apropiat. Liderul de la Kremlin intenționează să trimită crematoriile pe frontul din Ucraina, unde ar urma să fie folosite pentru a elimina cadavrele soldaților mobilizați uciși în război. Potrivit canalului Telegram, Kremlinul este pregătit ca bilanțul „pierderilor iremediabile” suferite în război să crească la 220.000 până la 1 mai, notează Libertatea.

UPDATE Un deputat german a comparat în parlamentul de la Berlin livrările de tancuri către Ucraina cu invadarea Uniunii Sovietice de către Germania Nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a dat mai multe declarații în contextul invaziei Rusiei. Potrivit acestuia, dacă ajutăm acum Ucraina, “șansele ca pacea să vină mai rapid cresc”, a spus el. Geoană a subliniat că Alianța e mai unită ca oricând și a vorbit despre Germania care a fost „impecabilă din punct de vedere al sprijinului”. Mai mult, el a vorbit despre „retorica belicoasă a Rusiei, care arată un grad de disperare” și nervozitatea Kremlinului, notează Money. „Retorica belicoasă a Rusiei arată un grad de disperare. Această sarabandă de declarații super belicoase și absurdă arată nervozitatea Rusiei”.

UPDATE Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat vineri că unele ţări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele în Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE Olanda ar putea trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina dacă Kievul o va cere, potrivit presei olandeze, citată de Sky News. În timpul unei dezbateri parlamentare de joi, ministrul Wopke Hoekstra, de la Afaceri Externe, a declarat că Executivul va analiza o astfel de cerere.

UPDATE Oficialii din Rusia au reacționat vineri după ce Republica Moldova a decis blocarea a două site-uri în limba rusă și au cerut să ridice ”interdicţiile discriminatorii asupra difuzării mass-media în limba rusă''. Gestul Republicii Moldova a fost descris drept un atac la adresa libertăţii presei şi a drepturilor populaţiei rusofone, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Autoritățile anticorupție din Ucraina l-au notificat pe fostul șef al NJSC Naftogaz Ukrainy, Andriy Kobolev, că este suspect într-un dosar. El este acuzat că a abuzar de poziția sa oficială și și-a acordat un bonus de aproximativ 10 milioane de dolari, informează Interfax Ucraina.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat vineri că a arestat "şapte agenţi ruşi" în regiunea Dnipro, în estul ţării, suspectaţi de spionaj în favoarea Moscovei, informează AFP.

UPDATE Trei diplomați din trei țări diferite membre UE au confirmat pentru Euronews că Budapesta se opune până acum alocării a 500 de milioane de euro din mecanismul Facilității europene pentru pace (EPF) către Ucraina.

UPDATE Progresele Ucrainei pe câmpul de luptă și unitatea și hotărârea durabilă a Occidentului în fața agresiunii lui Putin indică faptul că 2023 va fi un an decisiv. Iar dacă Vestul rămâne ferm în sprijinul său militar și financiar pentru Kiev, regimul de la Kremlin va cădea, susțin Gary Kasparov și Mikhail Khodorkovski în Foreign Affairs. După înfrângerea militară a lui Putin, Rusia ar trebui să aleagă: fie să devină vasal al Chinei, fie să înceapă să se reintegreze în Europa. Pentru majoritatea rușilor, alegerea în favoarea păcii, libertății și înfloririi ar fi evidentă, notează Ziare.com.

UPDATE Tancurile furnizate de ţările occidentale Ucrainei nu vor schimba cursul conflictului, iar aliații Kievului o să regrete că au întreţinut „iluzia” că Ucraina ar putea câştiga pe câmpul de luptă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţiile Reuters şi France Presse.

UPDATE Obiectivele Rusiei în Ucraina nu vor fi "cu nimic" schimbate de cel mai recent pachet de asistență militară anunțat de Washington pentru Kiev, potrivit Antena 3.

UPDATE Pentagonul a anunţat, joi, un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, incluzând vehicule blindate Stryker şi mai multe vehicule de luptă Bradley care ar putea fi folosite împotriva unei posibile ofensive ruse în această primăvară, relatează CNN.

UPDATE Autoproclamata Republică Populară Doneţk din regiunea Donbas a anunţat că a preluat controlul asupra Klishchiivka, o mică aşezare situată la sud de Bahmut, în estul Ucrainei, relatează agenţia de presă a statului rus TASS, potrivit HotNews.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia drept firmă de consultanţă, conform informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării, scrie dpa, potrivit HotNews.

UPDATE Grupul paramilitar Wagner, care luptă alături de ruși pe frontul din Donbas, are sub comandă până la 50.000 de combatanți doar în Ucraina, conform serviciilor secrete militare britanice.

UPDATE Un număr vast de firme care își au sediul central în Europa și în țările G7 au continuat să opereze și să investească în Rusia, arată un studiu nou despre echitatea investițiilor făcute de companiile occidentale, potrivit Politico, citat de B1.

UPDATE Alertă aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei. Un avion militar rusesc ce poate lansa rachete Kinjal a decolat din Belarus. Potrivit presei de la Kiev, astfel de alerte durează, de obicei, circa două ore.

UPDATE ​Oficiali din Polonia și Ucraina au semnat un acord de cooperare pentru a explora posibilitatea construirii, în viitorul îndepărtat, a unei linii de mare viteză Varșovia - Liov - Kiev. Nu se știe dacă se va concretiza, mai ales că nu se pune problema cât timp este război, dar câțiva pași vor fi urmați și se vor constitui mai întâi grupuri de lucru, potrivit HotNews.

UPDATE Ministrul german al Economiei s-a aflat într-o vizită în orașul-port Odesa, ținută în secret până vineri dimineața. Cu această ocazie ea a anunțat că Germania va aloca încă 52 de milioane de euro, ajutor pentru reconstrucția Ucrainei ca urmare a pagubelor masive suferite în timpul celor 11 luni de război, informează dpa, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel către Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, reunit vineri la Baza militară germană Ramstein, pentru rachete cu rază mai mare de acţiune şi avioane de luptă F16. "Pot să vă mulţumesc de sute de ori pentru ajutorul acordat până acum şi va fi absolut corect şi echitabil, având în vedere tot ceea ce am făcut deja. Dar sute de mulţumiri nu înseamnă sute de tancuri. Cu toţii putem folosi mii de cuvinte, dar nu pot pune cuvinte în loc de tunuri care sunt necesare împotriva artileriei ruseşti, sau în loc de acele rachete antiaeriene de care este nevoie pentru a proteja oamenii de atacurile aeriene ruseşti. Şi vă sunt cu adevărat recunoscător tuturor pentru armele pe care le-aţi furnizat - fiecare unitate ajută la salvarea poporului nostru de teroare. Dar timpul rămâne o armă rusească. Trebuie să ne grăbim", a spus preşedintele ucrainean.

UPDATE Unii dintre cei 19 europarlamentari care au votat împotriva înființării unui tribunal care să judece crimele de război comise de Rusia în Ucraina au legături de durată cu Moscova și sunt cunoscuți pentru declarații făcute în favoarea acesteia. „Putem explica”, unul dintre cele mai populare canale de Telegram din Rusia, i-a descris pe toți drept „prieteni vechi ai Kremlinului”, afirmând că unii dintre aceștia sunt „favoriți ai propagandei rusești care au luat parte la evenimente organizate la Moscova, pe cheltuiala statului rus”, notează HotNews.

UPDATE Descoperirea zăcămintelor de gaze naturale de pe fundul Mării Negre va permite Turciei să devină un furnizor important de îngrășăminte azotate pe piața mondială, cu precădere în UE, unde ar putea locul Rusiei ca principala sursă de proveniență a fertilizatorilor folosiți în agricultură, a declarat Metin Gunes, președintele Asociației Importatorilor și Producătorilor de Îngrășăminte Minerale din Turcia, citat de Fertilizerdaily, potrivit Cotidianul.

UPDATE ​Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că toate întrebările jurnaliștilor ruși despre instalarea unor sisteme de apărare aeriană în Moscova trebuie redirecționate către ministerul Apărării, deși tocmai comentase despre alte probleme militare, potrivit HotNews.

UPDATE Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 119.300 de soldaţi în Ucraina. Rusia a pierdut, de asemenea, 3.139 de tancuri, 6.241 de vehicule blindate de luptă, 4.903 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.129 de sisteme de artilerie, 442 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 220 de sisteme de apărare aeriană, 287 de avioane, 277 de elicoptere, 1.886 de drone şi 17 ambarcaţiuni. 

UPDATE Rusia a rămas al doilea mare furnizor de ţiţei al Chinei, în 2022, după Arabia Saudită, rafinăriile chinez profitând de preţul scăzut al petrolului rusesc, transmite Reuters.

UPDATE După ce ieri au instalat sisteme "Panțîr" pe acoperișul Ministerului Apărării, rușii au fixat un astfel de sistem și în apropierea reședinței lui Vladimir Putin, notează Digi24.

UPDATE Oleksandr Starukh , șeful administrației militare a regiunii Zaporojie, a anunțat, vineri că, în ultimele 24 de ore, zonele populate din regiunea Zaporojie au fost supuse la 224 de atacuri inamice. „Regiunea Zaporojie a înregistrat un alt „record” de atacuri inamice - 224 de bombardamente asupra a 21 de așezări numai în ultima zi. Au fost înregistrate alte 34 de distrugeri de bunuri civile”, a transmis Oleksandr Staruh.

UPDATE Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a declarat într-un tweet: ”Ucraina este încrezătoare că este timpul să se revizuiască plafonul preţului petrolului, având în vedere că preţul actual de pe piaţă pentru petrolul Ural este mai mic de 50 de dolari pe baril. ”Această decizie ar trebui să asigure o reducere drastică a veniturilor Rusiei pentru a finanţa războiul, atrocităţile în masă şi destabilizarea în Europa şi în alte părţi”, a mai afirmat el, potrivit Money.

UPDATE Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără aprobarea Germaniei, a declarat vineri ministrul adjunct de externe, Pawel Jablonski, înaintea reuniunii aliaților occidentali de la Baza Aeriană Ramstein din Germania privind înarmarea Kievului, transmite Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Berlinul a lăsat joi seară uşa deschisă posibilităţii de a permite aliaţilor să furnizeze Ucrainei cu tancuri grele de fabricaţie germană, spunând că acest lucru va fi "clarificat în următoarele ore sau vineri dimineaţă", notează AFP.

UPDATE Trupele speciale ruse au publicat pe canalul Telegram o înregistrare video în care este prezentată o grupă de lunetiști dotați inclusiv cu o armă de precizie Steyr, produsă în Austria, cu ajutorul căreia militarii Moscovei susțin că pot ucide militari ucraineni la distanțe de peste un kilometru.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) declară că un atac al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus este mai plauzibil la sfârşitul anului 2023. „Nu există indicatori că armata din Belarus ar dispune de structurile de comandă şi control necesare pentru atac în primăvara anului 2023 împotriva Ucrainei, despre care ucrainenii au emis avertismente la sfârşitul anului 2022”, scrie ISW, care adaugă că, până în toamna anului 2023, Rusia ar putea fi capabilă să finalizeze câteva cicluri de recrutare. De asemenea, întârzierea ar putea permite Rusiei să producă mai multe echipamente militare, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, participă la o nouă reuniune a Grupului Ramstein, grup de contact pentru susținerea Ucrainei. Evenimentul are loc în Germania. Agenda evenimentului include discuții privind situația actuală de securitate din Ucraina și cea regională.

UPDATE Oficialii occidentali din domeniul apărării se întâlnesc vineri în Germania pentru a stabili ce noi arme vor trimite Ucrainei, în perspectiva unei escaladări a conflictului în această primăvară. Sub presiunea aliaților, Germania trebuie să decidă dacă va da undă verde livrării tancurilor de luptă pe care Kievul le cere de multă vreme, scriu Associated Press și New York Times.

UPDATE Un fost aliat al președintelui rus a vorbit despre posibilitatea ca Putin să se retragă în curând, mai degrabă decât să fie potențial ucis într-o lovitură de stat, informează The Jerusalem Post. O sursă apropiată lui Putin a afirmat la un moment dat că "președintele își va desemna moștenitorul ales încă din acest an, în loc să riște căderea sa", a relatat vineri publicația britanică Daily Mail. Acest lucru vine după ce popularitatea președintelui rus ar fi în cădere liberă din cauza eșecurilor militare repetate în războiul din Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Pe rețelele sociale au început să apară fotografii din interiorul școlii din Makeevka, în estul Ucrainei, folosită pe post de cazarmă pentru sute de militari ruși. Din imagini reiese că soldații organizaseră o petrecere de Anul Nou în sălile școlii și se distrau cu puțin timp înainte ca școala să fie lovită de rachetele HIMARS și ștearsă de pe fața pământului.

UPDATE Directorul CIA, William Burns, a călătorit în secret la Kiev săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Președintele Volodimir Zelenski, a comunicat RBK-Ucraina cu referire la „The Washington Post”.  Potrivit jurnaliştilor, oficialul american i-a împărtăşit şefului statului ucrainean aşteptările sale cu privire la viitoarele planuri militare ale Rusiei. „În urma întâlnirii, Zelenski a înțeles clar că sprijinul Washingtonului pentru Kiev rămâne puternic, iar finanțarea de 45 de miliarde de dolari, aprobată de Congres în decembrie 2022, va continua cel puțin până în iulie sau august”, scrie WP.

UPDATE Președintele polonez Andrzej Duda, a cerut, în marja Forumului Internațional de la Davos, partenerilor să furnizeze Ucrainei mai multe tancuri, pentru că următoarele săptămâni ar putea fi decisive pentru statul ucrainean, scrie Interfax-Ucraina. „În câteva luni sau săptămâni, va veni un moment decisiv și vom înțelege dacă Ucraina va supraviețui”, a spus Duda.

UPDATE Nouă naţiuni europene au semnat o declaraţie comună cunoscută sub numele de Angajamentul de la Tallinn, prin care se angajează să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a-şi elibera întregul teritoriu ocupat în prezent de Rusia.

UPDATE Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut într-un mesaj publicat joi de serviciul său de presă că soldaţii săi "au ce învăţa" de la armata ucraineană, transmite AFP, conform Agerpres.

UPDATE Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat joi drept „inacceptabilă şi josnică” referirea la Holocaust făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a denunţa sprijinul ţărilor occidentale pentru Ucraina şi a „justifica agresiunea sa ilegală” împotriva acestei ţări.

UPDATE Ministerul rus al Sănătății a cerut autorităților sanitare regionale să recruteze medici și asistente medicale care să lucreze în regiunile ocupate de Moscova în Ucraina, potrivit unui document intern publicat joi, 19 ianuarie, de jurnalistul Dmitri Kolezev, scrie The Moscow Times.

UPDATE Surse europene susţin că există o dispută între Polonia şi Ungaria cu privire la politica de sancţiuni a UE împotriva Rusiei pentru agresiune împotriva Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Radu Tudor, analist militar Antena 3 CNN, a comentat evoluția războiului Rusiei în Ucraina şi a amintit de o serie de predicții din 2018 care spun cum Vladimir Putin ar fi testat rachetele hipersonice pentru ținte de pe state membre NATO, adică România.

UPDATE Așa-numita mobilizare parțială continuă în Federația Rusă, care se pregătește pentru un nou val de recrutare forțată, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). De această dată se va pune accent pe imigranți veniți în Rusia și pe cei care sunt dependenți de droguri.

UPDATE Fostul bancher şi agent de informaţii ucrainean Denis Kireev a fost ucis din cauza faptului că în primele zile ale războiului nu a existat o 'coordonare unică' între serviciile speciale ucrainene, a declarat joi, într-un interviu pentru site-ului leton Delfi, Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la discuţiile cu Rusia, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, cu sediul în Letonia, şi portalul ucrainean Liga, informează agenția de presă Agerpres.

UPDATE Aprovizionarea Ucrainei cu arme pentru a lovi pe teritoriul rus poate aduce conflictul la un nou nivel, chiar și discuțiile despre acesta sunt „extrem de periculoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov.

UPDATE Imagini interesante din Moscova au apărut joi pe rețelele de socializare. Pe acoperișul unor clădiri mai înalte din capitala Rusiei au fost ridicate sisteme antiaeriene Pantsir, un astfel de sistem apărând a fi instalat chiar și pe acoperișul clădirii Ministerului Apărării de la Moscova, notează HotNews.

UPDATE Paza de Coastă a SUA monitorizează de săptămâni întregi o navă rusă situată în apropiere de Insulele Hawaii. Se crede că este vorba despre o „navă de colectare a informațiilor”, relateză Business Insider.

UPDATE Neputând învinge Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia a apelat la alte instrumente. Prima este distrugerea infrastructurii critice pentru a face Ucraina de nelocuit în timpul iernii reci. A doua este impunerea negocierilor. Acesta al doilea front merită să fie privit mai atent, scrie The New Voice of Ukraine.

UPDATE Liderii de la Moscova încearcă să-i convingă pe ruși că învazia din fosta republică sovietică este un alt „Mare Război Patriotic”, cum este numit Al doilea Război Mondial, notează Adevărul.

UPDATE Tancurile occidentale "nu sunt o soluţie miracol" pentru Ucraina împotriva Rusiei, a declarat comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, Christopher Cavoli, în ajunul unei reuniuni majore în Germania privind furnizarea de arme Kievului.

UPDATE Un sondaj publicat joi arată că germanii cred că țara lor a făcut suficient deja pentru a ajuta Ucraina. Din cei 2.025 de respondenți, 43% s-au opus livrării de tancuri Leopard și doar 39% s-au declarat pentru. Alți 16% nu și-au exprimat o poziție, arată sondajul, realizat pentru DPA de institutul YouGov, potrivit Spotmedia.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Șefilor de Stat Major comuni ai SUA, colonelul Dave Butler, comentând o posibilă viitoare ofensivă rusă, a declarat că Pentagonul nu vede în prezent formarea unor grupuri ofensive la scară largă. Butler a spus acest lucru într-un interviu pentru Radio Libertatea, relatează ZN.UA. "Acum nu vedem capabilitățile armatei ruse în prima linie. Trupele rusești s-au răspândit de la Harkov la Herson. Acum, eu personal, nu văd o ofensivă rusă majoră că se apropie în perioada următoare. Dar vom continua să observăm", a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a „trezi la realitate” Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, notează HotNews.

UPDATE O echipă de ucraineni a învăţat tehnici de deminare în Cambodgia, una dintre cele mai minate ţări din lume după decenii de război civil, potrivit Reuters.

UPDATE Guvernul suedez a anunţat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie şi sistemul de artilerie Archer, informează Reuters. Suedia va trimite 50 de vehicule de luptă pentru infanterie Type 90, blindate şi cu şenile.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, joi seară, în tradiţionalul discurs adresat naţiunii, că principala sarcină a statului ucrainean şi a partenerilor săi este să inducă Rusiei sentimentul că nu va realiza nimic în Ucraina. Liderul de la Kiev a declarat că guvernul său așteaptă „decizii ferme" din partea liderilor din domeniul apărării din NATO și din alte țări care se vor reuni vineri pentru a discuta despre creșterea capacității Ucrainei de a se confrunta cu forțele rusești cu tancuri de luptă moderne. La întâlnirea de vineri de la Baza Aeriană Ramstein din Germania vor fi discutate viitoarele livrări de arme, în special de tancuri germane Leopard 2 folosite de armatele din întreaga Europă.

Război în Ucraina, ziua 330: Tribunal special, iar 11 țări NATO trimit armament. Patriarhul avertizează despre sfârșitul lumii
Război în Ucraina, ziua 329: Bilanț final la Dnipro și elicopter prăbușit la Brovarî. Lista completă a oficialilor morți

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului
Caz cutremurător! O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat pește. Și bunica a decedat în urma șocului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei

02 mai 2024, ora 22:49

Rusia încearcă să străpungă linia frontului în estul Ucrainei în trei direcții, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, pe 2 mai. O rachetă balistică rusă a lovit miercuri seara târziu portul ucrainean Odesa, rănind cel puţin 13 persoane şi declanșând un incendiu de proporţii, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram, relatează Reuters. Imagini şi înregistrări video postate online arată flăcări la faţa locului şi nori mari de fum care se ridicau spre cer. Potrivit presei, ar fi fost vizat un depozit al Nova Poșta, o mare companie poștală şi de curierat. O înregistrare video arată momentul impactului cu resturi care zboară în interiorul instalației.

Pe de altă parte, un atac cu drone ucrainene a avariat infrastructura energetică și a provocat întreruperi de energie electrică în regiunea Oriol, în centrul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Andrei Klicikov, potrivit Rador. SUA a acuzat Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând astfel Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice. Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost un incident izolat și că trupele rusești folosesc agentul chimic pentru a îndepărta forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă, scrie HotNews. Kremlinul a negat acuzaţia. 

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron declară joi în The Economist că o trimitere de trupe la sol în Ucraina nu este exclusă, dacă Moscova ”va străpunge liniile frontului”, iar Kievul cere acest lucru, relatează AFP, informează News.ro. Macron a subliniat că, în cazul unui succes al Rusiei pe front, nu există garanții că țările vecine, inclusiv România și Republica Moldova, nu vor avea soarta Ucrainei. Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina. În acest context, Macron a declarat pentru The Economist că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, în orice caz va trebui să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, descriind refuzul său de a exclude o astfel de acțiune ca fiind un „semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”, transmite France24.

UPDATE China a transmis că va lua „măsurile necesare” după anunţarea de către Washington a unor noi sancţiuni menite să paralizeze capacităţile militare şi industriale ale Rusiei prin pedepsirea companiilor chineze care ajută Moscova să facă rost de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, informează joi AFP.

UPDATE Rușii care au fugit inițial din țară, dar acum se întorc din străinătate, au contribuit la stimularea creșterii economice a Rusiei în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, transmite Bloomberg.

UPDATE Rusia a folosit peste 300 de rachete, aproximativ 300 de drone de tip Shahed şi peste 3.200 de bombe ghidate în atacurile din aprilie asupra Ucrainei, a declarat joi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

UPDATE Guvernul Viktor Orban, care menține relațiile cu Rusia, consideră că Alianța Nord-Atlantică este pe cale să depășească ”linii roșii” în asistența militară acordată Ucrainei, contestând inițiativa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de mobilizare a încă 100 de miliarde de dolari pentru eforturile de respingere a invaziei militare ruse.

UPDATE Exporturile de grâu şi porumb ale Ucrainei ar putea scădea cu aproape un sfert în următorul sezon, care va începe în luna iulie 2024, după o recoltă mai mică apărută ca urmare a războiului, a declarat joi adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina vrea limitarea cartografierii prin satelit a teritoriului său, în contextul  îngrijorărilor cu privire la scurgerile de informații de care ar profita forțele ruse, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.

UPDATE Întârzierea Occidentului în extinderea ajutorului pentru Ucraina a întărit sentimentul de siguranță al lui Vladimir Putin. Oboseala indusă de război este palpabilă în Occident, în timp ce Rusia dispune de resurse ample, atât umane, cât și financiare. Este avertismentul lansat de Alexandra Prokopenko, sociolog și cercetător la Centrul Carnegie Rusia-Eurasia.

UPDATE Direcția Principală de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video în care afirmă că Rusia ar putea da naștere unei catastrofe nucleare din cauza dronelor kamikaze, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de apărare antiaeriană Skynex din partea Germaniei, ca parte a ultimului pachet de ajutor militar, a anunțat guvernul german la 29 aprilie.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron, joi seară, la Paris, la o cină pentru a discuta despre politica Uniunii Europene și a Chinei, scrie Adevărul.

UPDATE Guvernul Elveției a transmis joi, 2 mai, că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în această țară la jumătatea lunii iunie.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat joi pe reţelele sale de socializare că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc în 15 şi 16 iunie summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administraţia sa pentru a cere retragerea trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, potrivit EFE și Agerpres.

UPDATE O adevărată ”Poliție Literară” a luat ființă recent în Rusia, sub masca unui ”Consiliu de experți”... Este o nouă etapă în lupta Kremlinului pentru contolul total asupra fluxului de informații, care abordează un domeniu care s-a bucurat mult timp de un statut aparte în această țară, transmite corespondentul France24.

UPDATE Cinci persoane au fost ucise, inclusiv un bărbat şi fiica sa, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP.

UPDATE Noul ministru de Externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat într-un interviu pentru European Pravda că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, notează Digi24.

UPDATE Analiștii DeepState susțin că forțele armate rusești reușesc să avanseze pe linia frontului din Ucraina, relatează presa ucraineană. De asemenea, cinci persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în mai multe atacuri ruse în estul şi nord-estul Ucrainei, potrivit autorităţilor regionale, relatează AFP, potrivit News.ro.

UPDATE Extremiştii de stânga din Facțiunea Armata Roșie (RAF) au incendiat o anexă de pe proprietatea directorului general al companiei germane din industria de apărare Rheinmetall, Armin Papperger, acuzându-l că profită de pe urma vânzărilor de arme către Ucraina, relatează Bild.

UPDATE Era de pace și prosperitate relativă de care Occidentul s-a bucurat de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit, scrie jurnalistul Tom Porter într-o analiză pentru Business Insider (BI).

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ucrainene informează, în raportul de joi dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe frontul din Ucraina încă 1.030 de militari. Astfel, de la începutul războiului, trupele ucrainene au lichidat 470.870 de invadatori ruşi. De asemenea, armata Ucrainei a doborât 348 de avioane și 325 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 7.332 (+20) de tancuri ale armatei ruse, 14.096 (+29) de vehicule blindate, 12.044 (+20) de sisteme de artilerie, 784 (+4) de sisteme de apărare antiaeriană, 1.053 de lansatoare multiple de rachete, 16.224 (+49) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 26 de nave, 1 submarin, 9.561 (+23) de drone, 2.126 de rachete de croazieră și tehnică specială (1.988), notează Rador.

UPDATE Un înalt oficial american a cerut joi Chinei şi Rusiei să se alăture declaraţiilor Statelor Unite şi ale altor ţări că numai oamenii, şi niciodată inteligenţa artificială, vor lua decizii cu privire la desfăşurarea armelor nucleare, informează Reuters.

UPDATE Comisarul parlamentar ucrainean pentru protecția limbii de stat, Taras Kremin, a raportat că, la 20 iulie 2023, în teritoriile controlate de autorităţile Ucrainei, funcționau 10.863 de instituții de învățământ preșcolar, iar limba rusă este predată ca materie separată în trei școli, notează Rador.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe şeful departamentului de securitate cibernetică al serviciului de securitate ucrainean, după o anchetă de presă privind finanţele sale, relatează SkyNews, potrivit news.ro.

UPDATE Rusia nu are în prezent nave de război desfășurate în Marea Neagră, a declarat miercuri Marina ucraineană, la scurt timp după ce Moscova a declarat că Kievul a atacat Crimeea anexată cu rachete furnizate de SUA - folosind sisteme de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, potrivit Știripesurse.

UPDATE Acuzaţiile SUA împotriva Rusiei cu privire la folosirea armelor chimice în Ucraina sunt „odioase şi fără temei”, spune ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, citat de Tass, comentând ultimul pachet de sancţiuni anunţat de SUA. „Este ca şi cum Washingtonul nu înţelege că Rusia şi ruşii nu pot fi intimidaţi de deciziile lor”, adaugă el, acuzând SUA că „intimidează partenerii ruşi” şi că „vizează companiile naţionale de înaltă tehnologie, transport şi producţie”, cu scopul „eliminării” concurenţei de pe piaţă”, scrie Mediafax.

UPDATE Oficialii ruși au prezentat în mod regulat posibilitatea ca Rusia să lovească membrii NATO ca răspuns la ajutorul și armele pe care le-au oferit Ucrainei în războiul în curs. Într-un interviu pentru ziarul german Bild, ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski anunță previziuni sumbre, spunând că Varșovia ”nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia ne va ataca. Armata poloneză a declarat de-a lungul războiului că rachetele de croazieră ruse lansate în vestul Ucrainei au intrat în spațiul său aerian. Polonia „nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia atacă, dar va pierde în cele din urmă, deoarece este mult mai slabă decât Occidentul”, a spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit ziare.com.

UPDATE Deși președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru un război fără sfârșit, amploarea pierderilor recente ale Rusiei, doar pentru victorii mărunte, și situația jenantă de a nu putea opri atacurile Kievului pe propriul teritoriu înseamnă că lui îi lipsește o rută evidentă spre victorie, scrie „Financial Times“.Chiar dacă Trump ar câștiga în noiembrie, acest lucru nu-i garantează lui Putin un deznodământ satisfăcător. Trump va vrea să vină cu un plan de pace propriu, dar, din ce scrie presa, Putin îi va găsi detaliile la fel de inacceptabile ca și Zelenski. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin e nevoit să analizeze acum posibilitatea ca sorții să favorizeze din nou Ucraina, conchide Financial Times, citat de Ziare.com.

UPDATE Politicienii spun că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace NATO, spun experții. În schimb, președintele rus vrea să slăbească și să submineze NATO din interior, cred analiștii, transmite Business Insider.

UPDATE Un atac cu dronă a avariat infrastructura energetică din regiunile rusești Oryol și Kursk, au anunțat miercuri seară oficialii ruși, notează The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, a anunțat în jurul orei locale 23:00 că un atac cu drone ucrainene a avariat liniile electrice din satul Ponyri, întrerupând alimentarea cu energie electrică a zonei. Câteva ore mai târziu, guvernatorul regiunii Oryol, Andrey Klychkov, a raportat că dronele doborâte au avariat instalații energetice în districtele Glazunovsky și Sverdlovsky. Ulterior, curentul electric a fost întrerupt într-o serie de gospodării.

UPDATE Pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina, la Cernăuţi, în vestul ţării, va fi amenajată o groapă comună pentru 16 soldaţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei, care au fost ucişi într-un raid aerian, la 11 martie 2022, în Ludvinivka, în regiunea Kiev, relatează Ukrainskaia Pravda. Cu ajutorul experţilor ucraineni şi străini, au fost identificate 16 nume din cei 19 morţi din atacul din 2022. Rudele victimelor au decis să amenajeze o groapă comună, deoarece soldaţii au servit împreună în aceeaşi unitate a Forţelor Armate ale Ucrainei - Brigada a 10-a de asalt de munte „Edelweiss”. La groapa comună va fi instalat un copac simbolic cu ouă de Paşte. Consiliul oraşului Cernăuţi a transmis că oamenii pot aduce un ou de Paşte pictat, cu o panglică ataşată, pentru a-i onora pe cei căzuţi.

UPDATE Concomitent cu războiul din Ucraina, Moscova recurge la acțiuni ascunse care pot provoca mari probleme în țările din Europa. Un vecin NATO al Rusiei a acuzat Kremlinul de o mutare din umbră a lui Putin, care încalcă reglementările internaționale privind spațiul aerian. Un incident grav s-a produs în Estonia, care a fost supusă unor interferențe ale Rusiei care au dus la probleme cu semnalul GPS, afectând zborurile aeriene. Acest eveniment alertează Europa, privind un posibil război hibrid al Rusiei, cu repercusiuni periculoase.Astfel, compania Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor aeriene către Tartu, un oraș din estul Estoniei, pentru o lună, din cauza perturbărilor semnalelor GPS, care au împiedicat aterizarea a două avioane, potrivit Reuters, citat de Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina din februarie 2022, unele țări s-au poziționat diferit față de afacerile și legăturile cu Moscova. Sancțiunile occidentale au lovit economia Kremlinului, însă acum comerțul Turciei cu Rusia a căzut cu 33% după presiunea Statelor Unite, în primele trei luni ale anului 2024. Trezoreria SUA poate lovi băncile turcești cu sancțiuni secundare dacă acestea sunt implicate în exporturile folosite în războiul din Ucraina.Exporturile turcești către Rusia au scăzut la începutul anului 2024, sugerând că o represiune din SUA asupra comerțului cu mărfuri pe care Moscova le folosește în războiul său din Ucraina începe să dea roade, potrivit Financial Times.Exporturile din Turcia către Rusia au scăzut cu o treime în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, la 2,1 miliarde de dolari, conform calculelor bazate pe datele Institutului de Statistică din Turcia, potrivit Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram