Cea mai veche Biblie, aproape intactă, scrisă în ebraică a fost vândută la licitație la Sotheby's pe 17 mai pentru 38,1 milioane de dolari. Acesta este unul dintre cele mai mari prețuri pentru o carte sau un document istoric vândut vreodată la licitație, scrie The New York Times.
Potrivit oamenilor de știință, Codex Sassoon datează de la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea. Casa de licitații Sotheby’s a transmis că American Friends of ANU - Muzeul Poporului Evreu din Tel Aviv a cumpărat Biblia datorită unei donații din partea lui Alfred H. Moses, fost ambasador al SUA în România.
Volumul conține toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice, cu excepția a aproximativ opt foi. Cercetătorii consideră că este cea mai veche Biblie ebraică existentă. Din 1989, a fost deținut de finanțatorul și colecționarul elvețian Jacqui Safra, așa că doar câțiva oameni de știință au văzut volumul.
„Este o capodoperă a artei scribalului”, a spus Sharon Lieberman Mintz, consultantul principal iudaic al Sotheby’s, despre Codexul Sassoon.
Volumul este ușor uzat, prezintă pete si mici rupturi. Dar textul rămâne surprinzător de lizibil. Este scris cu litere asemănătoare cu cele găsite astăzi în sinagogile din întreaga lume.
Codexul măsoară 30 x 35 cm, cântărește 11 kilograme și a fost realizat din pieile a peste 100 de animale. Coperțile din piele datează de la începutul secolului 20.
Cele 38,1 milioane de dolari (din care 4,6 milioane este comisionul casei de licitații) cu care s-a vândut plasează Codex Sassoon între alte două documente similare – Codex Leicester, un manuscris aparținându-i lui Leonardo Da Vinci, cumpărat de Bill Gates în 1994, cu 30,8 milioane de dolari, și ediția princeps a Constituției SUA, achiziționată de miliardarul Ken Griffith în 2021, cu 43,2 milioane de dolari, scrie Forbes.ro.
Denumit după omul de afaceri și colecționarul de artă iudaică David Salomon Sassoon, volumul este aproape complet și precede cu un secol Codexul Leningrad, cea mai veche Biblie ebraică completă, susține Casa de licitații Sotheby’s. Mai vechi decât Codex Sassoon este Codexul de la Aleppo, dar acestuia îi lipsesc două cincimi din pagini.
Cel care a vândut Codexul este Jacqui Safra, în vârstă de 83 de ani, nepotul bancherului libanez Edmond Safra, care a decedat într-un misterios incendiu în 1999. Lily Safra, soția lui Edmond, care s-a stins anul trecut, la 87 de ani, a fost anterior căsătorită cu un emigrant evreu de origine română, Alfredo Monteverde, care a plecat din România în SUA în 1939, în zorii celui de-Al Doilea Război Mondial.