Statul vrea înapoi suma de 50 de mii de euro, plătită după condamnarea la CEDO, în dosarul expulzării profesorilor turci. Suma ar urma să fie rambursată de Vasile Botnari, care era atunci șef al Serviciului de Informații și Securitate. Ministerul Justiției a înaintat o acțiune în regres pe numele lui. Informația a fost făcută publică de portalul Anticorupție.md. Contactat de TV8, avocatul lui Botnari a spus că încă nu a făcut cunoștință cu acest subiect.
Potrivit Anticorupție.md, ministerul Justiției l-a atacat în judecată pe fostul șef de la SIS. Este vorba despre o acțiune în regres, prin care statul vrea să-și recupereze suma de 50 de mii de euro, achitată drept despăgubiri, după ce în iunie 2019, CEDO a emis o decizie de condamnare a Republicii Moldova.
Cererea de chemare în judecată a fost depusă la 11 august, iar prima ședință urmează să aibă loc abia în prima lună a anului viitor. L-am sunat pentru o reacție pe avocatul lui Vasile Botnari, dar acesta ne-a spus că încă nu a făcut cunoștință cu subiectul. Amintim că, acum patru ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat țara noastră pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci, expulzați forțat din Moldova.
Atunci, Guvernul a fost obligat să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci, care sau adresat la CEDO. Abia trei ani mai târziu, Biroul Migrație și Azil a anunțat că a revizuit și a anulat actele, prin care profesorii turci au fost expulzați. Singura persoana judecată în acest dosar a fost ex-șeful SIS, Vasile Botnari.
În 2020, acesta și-a recunoscut vina și a fost condamnat cu suspendare. El a achitat prejudiciile de 125 de mii de euro, stabilite de CEDO și alte 380 de mii de lei pentru avionul charter cu care au fost transportați profesorii în Turcia.
„- Ați achitat avionul turcilor din ce bani?
- Banii mei.
- Cum i-ați câștigat?
- Cinstit și legal.
- Dar este vorba de o sumă mare de bani?
- I-am achitat din contul oficial.
- Declarația de avere corespunde cu banii?
- Da, sigur. Procuratura a verificat și a zis că totul este legal”, Vasile Botnari, fost șef SIS.
Amintim că în septembrie 2018, șapte profesori turci de la liceul Orizont, au fost declaraţi indezirabili și în mai puțin de 24 de ore extrădați forțat din țara noastră. Aceștia au fost acuzați atunci că ar avea legături cu o grupare islamică. Amnesty International, împreună cu alte ONG-uri au condamnat expulzarea lor, afirmând că le-au fost încălcate mai multe drepturi.