Chișinăul nu are ce discuta cu noul bașcan al UTA Găgăuzia dacă acesta nu va avea o agendă europeană sau una opusă intereselor Republicii Moldova. O spune deputatul PAS, Dorian Istratii, potrivit căruia cetățenii de acolo trebuie convinși că integrarea europeană este singura cale pentru viitorul țării noastre. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 23 mai a emisiunii „Freedom” de la TV8.
„Se va comunica cu acei cetățeni care vor integrare europeană. Dacă bașcanul nu va avea o agendă de integrare europeană sau o agendă care va contravine intereselor Republicii Moldova, nu vom avea ce discuta cu această persoană. Relațiile vor fi foarte pragmatice.
În UTA Găgăuzia, s-au investit foarte mulți bani europeni. Acest lucru nu a ajutat cetățenii de acolo să înțeleagă care este vectorul și de unde vine susținerea. Până acum, o bună parte din ei susțin Federația Rusă”, a spus Dorian Istratii.
Fostul deputat, Iurie Reniță, consideră că autonomia găgăuză trebuie decuplată de propaganda rusească. Totodată, acesta nu susține faptul că bașcanul Găgăuziei devine membru al Guvernului, asta deși sunt regiuni ale țării cu o populație mai mare, dar care nu au membru reprezentativ în Executiv.
„Pentru început, sunt necesare două lucruri: decuplarea de la propaganda, adică de la mass-media rusească. Al doilea, Zona Găgăuziei este unica în Republica Moldova, în care taxele și impozitele nu merg la bugetul național. Cum acceptăm cu atâta lejeritate lucrul ăsta? Sunt vreo 10 puncte categoric care au fost introduse în legea cu statut special, pe care actuala guvernare, calm, liniștit și absolut legal, le poate modifica foarte rapid”, a menționat Reniță.
„Noi deja am început să facem o analiză a legislației în domeniu. Discutăm despre anumite ajustări, modificări, unde poate nu s-a mers corect în 94”, a replicat Istratii.
Deputatul PAS a adăugat că în UTA Găgăuzia s-au făcute multe investiții europene, dar acolo mai sunt cetățeni de partea Rusiei.
„În comparație cu alte teritorii, UTA Găgăuzia a fost favorizată și rezultatul este zero. Nu poți dimineața să beneficiezi de granturi din UE și seara să te rogi la Putin, nu e posibil așa ceva.
Cetățenii UTA Găgăuzia sunt cetățenii noștri, noi trebuie să-i ajutăm și să-i convingem că UE este unica cale. Părerea mea e că ea trebuie să fie o autonomie culturală, etnică și nicidecum financiară sau juridică”, a conchis deputatul.
TV8.md reamintește că pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a decis validarea scrutinului electoral din Găgăuzia, în urma căruia candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a acumulat cele mai multe voturi.
Pe 16 mai, în cadrul perchezițiilor efectuate în UTA Găgăuzia, ofițerii CNA au ridicat documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat.
Potrivit CNA, există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.
Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.