Mitropolia Moldovei rămâne fidelă Patriarhiei ruse. Convocat pentru prima dată după scrisoarea dură a mitropolitului Vladimir în adresa patriarhului Kirill, sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a luat nicio decizie ce ar sugera o eventuală despărțire de biserica rusă. Dimpotrivă, deciziile de astăzi vin să complice și mai mult relațiile cu Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei române.
Sinodul, condus de mitropolitul Vladimir și episcopii săi, este autoritatea supremă în biserica ortodoxă din Moldova. Cei nouă ierarhi s-au adunat la mitropolie dis-de-dimineață, într-o sală decorată cu tabloul patriarhului rus Kirill. După prânz, pe site-ul instituției au apărut și hotărârile adoptate de sinod. De aici aflăm că mitropolitul Vladimir a prezentat un raport cu privire la provocările bisericii, iar sinodul a decis să-i fie recunoscător pentru efortul considerabil manifestat întru susținerea unității şi păcii în cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova.
TV8 a încercat să afle dacă înalții ierarhi au abordat și relațiile tensionate dintre Mitropolia Moldovei și Patriarhia Moscovei, dar, atât episcopul Ioan, responsabil de relații cu presa, cât și Vadim Cheibaș, secretarul mitropoliei nu au răspuns la telefon.
Reacțiile de pe rețelele sociale arată că unii clerici au avut alte așteptări.
"Mitropolia Chișinăului rămâne în cloaca russkii mir. Atât s-a putut. Rușine!", a scris pe Facebook Ion Crețu, un preot din capitală. În schimb, sinodul a decis, astăzi, să caterisească, ceea ce în limbaj popular ar însemna să răspopească, șase preoți care au părăsit Mitropolia Moldovei și au aderat la Mitropoliei Basarabiei, parte a Patriarhiei Române.Gestul rămâne fără o explicație în condițiile în care în scrisoarea trimisă capului bisericii ruse, mitropolitul Vladimir spunea că "într-un timp relativ scurt tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române".
Unul dintre preoții caterisiți este și Ioan Solonaru, paroh al bisericii din Cimișeni, raionul Criuleni.
„Noi din data de 18 august nu mai facem parte din această structură a bisericii ruse. Noi ne-am alipit patriarhiei române și suntem sub omoforul Patriarhului Daniel.Dacă vorbesc ei de canoane, că noi am încălcat careva canoane, atunci toate încălcările acestea trebuie să se uite sub nasul lor că o parte din trânșii nu mai sunt vrednici să mai fie astăzi arhierii.”, Ioan Solonaru, preot.
„Mitropolia Moldovei față de preoții care aderă la Mitropolia Basarabiei le dă această sancțiune de caterisire. Acesta este un răspuns pe care Mitropolia Moldovei s-a obișnuit să-l facă în urma aderării lor. Nu e nimic nou sub soare. Ei vin și continuă această practică. Preoții care aderă la Mitropolia Basarabiei sunt în continuare parohi la parohiile pe care le păstoresc.”, Constantin Olariu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei.
Interesul pentru Mitropolia Moldovei a crescut zilele trecute după ce în spațiul public a apărut scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kirill. În răvașul trimis la Moscova pe 5 septembrie se spune că "lumea rusă" este străină valorilor noastre naționale și că reunirea Republicii Moldova cu România se va produce într-un timp relativ scurt. În demersul său, capul Mitropoliei Moldovei își informează șeful că prăpastia dintre Chișinău și Moscova s-a adâncit și mai mult, deoarece Patriarhia susține intervenția rusă în Ucraina.