Mai multe personalități din mediul științific și cultural au semnat o declarație, prin care cer să se ia atitudine la nivel de Stat în raport cu Academia de Științe a Moldovei, mai exact ca instituțiile abilitate să „supună urgent unei expertize complexe „activitatea ştiinţifică” a AŞM şi modul în care sunt folosiţi banii publici de către ea”. Declarația a fost expediată Președinției, Parlamentului și Guvernului, potrivit directoarei Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hașdeu”, Nina Corcinschi.
„Comunitatea ştiinţifică şi culturală din Republica Moldova îşi exprimă profunda nedumerire şi indignare privind statutul actual, ambiguu, artificial şi toxic, al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, generator de permanente decizii voluntariste şi tensiuni nocive atât pentru ştiinţă, cât şi pentru societate”, se arată în textul declarației.
„De când a rămas fără institutele de cercetare, AȘM demonstrează un indiferentism total în raport cu instituţiile de cercetare şi cu rolul de promovare a unor politici de cercetare la nivelul zilei de azi în Republica Moldova;
Deşi îi lipseşte componenta cercetării, AȘM este organul de expertiză a proiectelor din sfera ştiinţei şi inovării, cu experţi care ştiu pe cine evaluează, fără ca cei evaluaţi să ştie de cine sunt evaluaţi. Dar, de cele mai multe ori, expertizele sunt trucate, experţii anonimi fiind aleşi după bunul plac al conducerii AȘM, în scopul răfuielilor cu echipele de cercetare incomode sau\şi în scopul promovărilor de gaşcă. Aşa-zişii „experţi” nu poartă nici o responsabilitate faţă de evaluările lor şi nu există posibilitatea contestării expertizelor nedrepte şi tendenţioase, fapt care conferă acestor expertize un caracter aleatoriu, antiştiinţific.
Alegerile de noi membri ai AȘM, cum au demonstrat alegerile în curs, sunt aranjate în aşa fel ca, în principal, să câştige concursul doar persoane loiale conducerii ASM, în vederea asigurării succesului pentru un nou mandat, din 2024, a actualei conduceri”, precizează mai mulți oameni de știință și cultură.
Potrivit acestora, Academia de Științe a Moldovei „înghite” din bugetul statului anual peste 20 de milioane de lei, „fără a produce ceva viabil în plan ştiinţific şi societal”.
„ Activităţile AŞM se reduc la prelegeri online ţinute de invitaţi cu scopul de a crea o aparenţă de „activitate ştiinţifică”. Aceste prelegeri nu au însă o altă finalitate decât vanitatea de savanţi provinciali a conducerii AŞM de a se regăsi pentru câteva ore faţă în faţă, fie şi în spaţiul virtual al internetului, cu nişte personalităţi de notorietate mondială cu îndepărtate sau presupuse origini autohtone.
Fără institutele de cercetare, cu care nu mai are nicio legătură, AŞM funcţionează inerţial, ca o instituţie autistă, sectantă, doar pentru a menţine la putere actuala conducere a AŞM. Activităţile AŞM nu mai au nici relevanţă ştiinţifică şi nici utilitate socială. Rolul pe care şi-l asumă AŞM de a prezenta anual „starea ştiinţei” este impropriu (fiind asumat doar pentru a-şi da importanţă), întrucât AŞM nu deţine institute de cercetare, nu contribuie cu nimic la realizările ştiinţifice ale cercetătorilor şi nu posedă mecanisme de evaluare a cercetării”, mai spun aceștia.
De asemenea, inițiatorii declarației solicită „sistarea alegerilor aranjate în derulare ale noilor membri şi convocarea de urgenţă a unei Adunări Generale a AŞM”.