Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe preşedintele chinez Xi Jinping să viziteze Ucraina, a relatat miercuri agenţia Associated Press, preluată de Reuters și Agerpres.
„Suntem gata să-l primim aici”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat AP.
Xi nu a discutat cu Zelenski după invazia rusă din Ucraina din februarie anul trecut, dar China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru o „reglementare politică a crizei ucrainene”, aminteşte Reuters.
Liderul chinez a stat în schimb de vorbă despre conflict cu „dragul său prieten”, preşedintele rus Volodimir Putin, în timpul unei vizite de stat la Moscova, săptămâna trecută, convorbiri ce nu au dus la progrese vizibile spre o soluţie de încetare a războiului.
Între timp China refuză să se pronunțe la o eventuală discuție cu Zelenski.
„China nu are motive egoiste în „chestiunea” ucraineană şi nici nu a pus paie pe foc”, a spus săptămâna trecută purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.
Răspunsul a fost oferit în contextul declaraţiei a unuia dintre purtătorii de cuvânt ai Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, care a acuzat Beijingul că „nu este imparţial”, exemplificând prin aceea că Xi „nu a vizitat Ucraina şi nici nu a vorbit cu Zelenski”.
Ţara asiatică „nu a creat „criza” din Ucraina, nu este parte (a conflictului) şi nici nu a furnizat arme vreuneia dintre părţi”, a reiterat purtătorul de cuvânt chinez.
În ultima perioadă au existat speculaţii cu privire la posibilitatea unui apel telefonic între Xi şi Zelenski, după vizita de stat a preşedintelui chinez de săptămână trecută la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Volodimir Putin.
Anterior, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că „lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită” de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat vizită la Moscova.
Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru „o pace justă şi durabilă”, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra „suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei.
Mesajul lui Blinken a fost făcut în contextul în care Volodimir Putin a afirmat luni, în timpul întrevederii cu omologul său chinez Xi Jinping, la Moscova, că este pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, scrie Agerpres.
Anterior, Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului, și care reprezintă planul de place propus de Beijing, deoarece China își dorește să joace rolul de mediator, informează AFP, potrivit Agerpres.
Cele 12 puncte ale documentului sunt 1) Respectarea suveranității tuturor țărilor; 2) Renunțarea la mentalitatea Războiului Rece; 3) Încetarea ostilităților; 4) Reluarea negocierilor de pace; 5) Rezolvarea crizei umanitare; 6) Protejarea civililor și a prizonierilor de război; 7) Păstrarea securității centralelor nucleare; 8) Reducerea riscurilor strategice; 9) Facilitarea exporturilor de cereale; 10) Oprirea sancțiunilor unilaterale; 11) Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare; 12) Promovarea reconstrucției post-conflict.