Forfotă mare în livezile de prune. A început recoltarea, iar toamna aceasta agricultorii se bucură de o roadă mai bună față de anul trecut. Majoritatea țintesc piețele externe, unde profitul e mult mai frumos. Acolo, însă, calitatea face diferența. Iar pentru asta, în liniile de sortare, se alege fruct cu fruct, după care prunele se ambalează și se depozitează la rece chiar și pentru câteva luni, când se vând la prețuri mult mai bune.
Munca asiduă, dar și investițiile enorme, le-a permis soților Ursu nu doar să mențină, dar și să extindă serios afacerea de peste 25 de ani, moștenită de la părinți. Aceștia au 23 de hectare de livadă cu 6 soiuri de prune, iar toamna aceasta se bucură de o recoltă foarte bună.
„Ca cantitate în acest an, avem o roadă destul de bogată la prună. Până astăzi, avem recoltate din toate soiurile, aproximativ 350 de tone, mai avem ultimul soi, angelino, sperăm să avem o recoltă de 40-50 de tone.”
La fel ca mulți alți producători de prune, pentru a fi mai competitivi pe piețele UE, familia Ursu a implementat cerințele standardelor internaționale de calitate. Iar vestea bună e că în iulie, UE a prelungit cu un an suspendarea taxelor și cotelor de import pentru mai multe legume și fructe, inclusiv prune.
„Implementând standardele Global G.A.P, noi oferim clienților, consumatorilor, produse de calitate și sigure pentru consum.”
Și dacă problemele mai sofisticate le-au rezolvat și au ajuns să-și vândă prunele inclusiv în Mongolia, pentru altele, aparent mult mai simple, nu reușesc să găsească soluții. Este vorba despre lipsa forței de muncă. Agricultorii spun sunt nevoiți să caute lucrători prin toate satele din zonă. Altfel riscă să-i prindă bruma cu fructele în copac.
„În săptămânile în care este mult de strâns, este mai greu, deoarece toți producătorii trebuie să culeagă roada și atunci, evident că este mai greu de găsit oameni, dar ne descurcăm cum putem.”
Zinaida Plămădeală, este și ea, proprietara unei livezi de prune de peste 30 de hectare, dar și a unui depozit de păstrare a fructelor. Spune că este mândră de recolta pe care a obținut-o în acest an, rezultat atât al investițiilor pe care le-a făcut în livezi, în sistemele de irigare, cât și practicilor agricole pe care le-a implementat. Aceasta speră la un profit bun, așa cum își cum își va vinde fructele peste hotare.
„Sperăm să avem o vânzare bună în acest an, pentru că produsul nostru v-a ajunge atât pe piața locală, dar în mare parte va merge la export, pe piețele Uniunii Europene, începând cu Italia, Austria, Germania ș.a…”
Cea mai mare parte din livezile sale o ocupă soiul de prune stanley, cel mai apreciat, atât la nivel național, cât și internațional. Fructele sunt păstrate și sortate în condiții speciale, într-un depozit frigorific.
„În cazul de față avem o cameră frigorifică, unde sunt păstrate în atmosferă simplă, după cum vedeți, temperatura de păstrare este-1,5 grade, ceea ce permite ca aceste produse să fie păstrate până la 8-12 săptămâni, în dependență de calitatea prunelor care au fost recoltate.”
„După recoltare, prunele sunt depozitate aici pentru păstrare, iar ulterior sunt supuse procesului de sortare și ambalare, conform cerințelor de calitate.”
La linia de sortare sunt îndepărtate fructele care au unele defecte, imediat după asta sunt puse în caserole și pregătite pentru export. Anul trecut Moldova a exportate 36 de mii de tone de prune, mai bine aproape două treimi din care au ajuns în țările Uniunii Europene.