Curtea Constituțională (CC) a făcut publică decizia motivată privind controlul constituționalității Partidului Șor. Hotărârea motivată a fost publicată pe 29 mai, la 10 zile după ce Partidul Șor a fost scos în afara legii. Argumentele completului de magistrați, care a dictat sentința, se întind pe 64 de pagini.
„Analizând constatările din hotărârile organelor electorale, legalitatea cărora a fost confirmată prin acte judecătorești definitive și irevocabile, care se bucură de autoritatea lucrului judecat, Curtea constată caracterul sistematic al finanțării netransparente comise în mod intenționat, deliberat în ultimii șase ani de către Partidul Politic „Șor”, care au dezechilibrat sistemul democratic și care sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației și statului de drept.
Cu privire la proporțiile semnificative ale finanțării netransparente, Curtea constată că autoritățile electorale au reținut că Partidul „Șor”, în perioada analizată, a încălcat principiul finanțării transparente a campaniei electorale în proporții care variază între 25.044 lei și 2.090.000 lei. Astfel, Curtea reține proporțiile semnificative ale finanțării netransparente a Partidului „Șor”.
Curtea constată că finanțarea netransparentă a Partidului „Șor” nu se limitează la cazuri izolate de încălcare a legislației, ci comportă un caracter sistematic, continuu și înregistrează proporții semnificative”, sunt câteva din argumentele CC.
Curtea a enunțat și efectele hotărârii, menționând că a dispus dizolvarea partidului „pentru ca nimeni să nu poată folosi denumirea, simbolul, logoul, platforma politică etc. a acestui partid, deputații și alți aleși ai poporului pe listele partidului dizolvat își vor exercita atribuțiile pe perioada rămasă a mandatului în mod independent”.
„Curtea stabilește că partidul declarat neconstituțional se consideră dizolvat la data pronunțării hotărârii și intră în procedura de lichidare. În acest sens, Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a Partidului „Șor” care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice.
Curtea reține că declararea neconstituționalității Partidului „Șor” manifestă efecte inclusiv pentru membrii și reprezentanții partidului care exercită mandate reprezentative.
Curtea acceptă ideea că în anumite cazuri ar putea fi necesară anularea mandatelor de deputat, însă în acest caz ea consideră că interdicția aplicată deputaților de a mai reprezenta partidul declarat neconstituțional și interdicția de a se afilia altor fracțiuni este mai potrivită. Prin urmare, reprezentanții și membrii Partidului Politic „Șor” care la data pronunțării prezentei hotărâri exercită mandate de deputat în Parlamentul Republicii vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.
În același timp, Curtea a mai avut în vedere că declararea neconstituționalității unui partid nu poate fi conciliată cu ideea că autoritățile ar putea eventual să solicite validarea mandatelor de deputat din partea partidului în discuție, în cazul vacanței funcției de deputat. Astfel, deși deputații actuali își pot continua mandatele în calitate de deputați independenți, acest fapt nu presupune că mandatele vacante pot fi suplinite, de vreme ce nu mai poate fi pusă în discuție compatibilitatea cu funcția de deputat a candidaților supleanți dacă partidul a fost declarat neconstituțional. Aceste raționamente sunt valabile și pentru mandatele reprezentative din organele unităților administrativ-teritoriale de toate nivelele, inclusiv din organele unității teritoriale autonome Găgăuzia, din partea Partidului Șor”.
Hotărârea motivată include inclusiv argumentele Partidului Șor, declarat neconstituțional.
„Partidul Politic „Șor” menționează că sesizarea Guvernului este neîntemeiată, având în vedere circumstanțele de fapt şi cadrul juridic național şi internațional care garantează dreptul la libera asociere.
Partidul Politic „Șor” menționează că nimic din statutul sau din programul partidului nu demonstrează, direct sau indirect, că intențiile, scopurile sau activitățile partidului sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova”.
TV8.md reamintește că Partidul Șor a fost scos în afara legii. Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, hotărârea în raport cu sesizarea Guvernului Republicii Moldova, privind verificarea constituționalității formațiunii.
Potrivit CC, partidul se consideră dizolvat de la data pronunțării prezentei hotărâri. Astfel, niciun act al acestui partid, adoptat după pronunțarea deciziei, nu are valoare juridică.
Ministerul Justiției urmează să creeze o comisie care se va ocupa de lichidarea formațiunii din Registrul de Stat a persoanelor juridice.
Cât ține de cei patru deputați aleși pe listele partidului Șor, aceștia vor putea rămâne în Parlament, doar că numai în calitate de independenți. Ei nu au voie să se afilieze altor formațiuni. Aceleași reguli sunt valabile și pentru primari, președinți de raioane ori alți funcționari din echipa lui Ilan Șor.
Prezenta hotărâre este definitivă și nu se supune unui drept de atac.
Deputata Marina Tauber susține că decizia Curții Constituționale cu privirea la scoaterea Partidului Șor în afara legii nu schimbă nimic pentru echipa sa. Ba mai mult, membrii deja au alte formule pentru activitatea ulterioară.
„Este o decizie fără precedent, o decizie rușinoasă. Devenim vestiți în toată lumea prin faptele rușinoase, prin precedente care creează situații foarte periculoase. Noi cu dumneavoastră vom mai vedea consecințele acestei decizii. Noi, echipa lui Ilan Șor rămânem Partidul Șor. Dacă ei ne-au luat ștampila, Dumnezeu cu ei, echipa noastră rămâne puternică și mai consolidată. Deja avem mai multe formule cum să continuăm lupta noastră. Decizia aceasta nu schimbă nimic pentru noi”, a spus Tauber, după finalizarea ședinței CC.
Iar avocatul formațiunii Șor, Aureliu Colenco, a spus că va ataca la CEDO decizia Curții Constituționale cu privirea la scoaterea partidului în afara legii.
Examinarea sesizării Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului Șor a început la mijlocul lunii mai, iar decizia a fost pronunțată după a 10-a ședință.