/VIDEO/ Aeroportul din Daghestan, luat cu asalt după ce s-a anunțat venirea unui avion din Israel. Peste 60 de persoane, reținute
Surse video: Nexta
30 octombrie 2023, ora 08:16
Zeci de oameni au luat cu asalt duminică seară pistele de aterizare şi terminalul aeroportului din Mahacikala, capitala republicii ruse majoritar musulmane a Daghestanului, după ce s-a anunţat că un avion care vine din Israel urmează să aterizeze, relatează AFP şi Reuters.
Înregistrări video postate pe Telegram arată zeci de bărbaţi doborând bariere, încercând să controleze maşinile care ies din aeroport sau forţând porţile din terminal. Într-una dintre înregistrări poate fi văzut un bărbat pe una dintre aripile unui avion al companiei ruse Red Wings, scrie Libertatea.
Înainte de a pătrunde în terminal, mai mulţi manifestanţi au început să verifice paşapoartele persoanele care ieşeau din aeroport în încercarea de a-i găsi pe cetăţenii israelieni.
Unul dintre ei ţinea o pancartă pe care se putea citi „Ucigaşii de copii nu-şi au locul în Daghestan”, în timp ce alţii strigau „Allah Akbar”.
Videoclipurile i-au arătat pe protestatari, în mare parte tineri, fluturând steaguri palestiniene, spargând uși de sticlă și alergând prin aeroport duminică seara strigând „Allahu Akbar” sau „Dumnezeu este cel mai mare”.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Agenţia aviaţiei ruse a anunţat ulterior că aeroportul din Mahacikala a fost închis temporar duminică după intruziunea unei mulţimi ostile Israelului şi forţe de ordine au fost deplasate la faţa locului. Autoritățile ruse au subliniat că situația este sub control.
Şaizeci de persoane au fost reţinute în urma manifestațiilor, scrie Reuters, iar peste 20 de oameni au fost răniți, 2 sunt în stare foarte gravă, a transmis Ministerul Sănătății din Daghestan, citat de publicația rusă Kommersant.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Israelul a cerut duminică Rusiei „să-i protejeze pe toţi cetăţenii israelieni şi pe toţi evreii”, scrie Agerpres.
„Israelul aşteaptă de la autorităţile ruse să protejeze toţi cetăţenii israelieni şi toţi evrei şi să acţioneze de manieră decisivă împotriva celor care incită la tensiuni şi la violenţe împotriva evreilor şi a israelienilor”, a precizat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat.
Acesta a subliniat că Israel „vede ca pe un lucru grav tentativele de a ataca cetățeni israelieni şi evrei în lume”.
Între timp, autorităţile ruse au anunţat că situaţia e „sub control” pe aeroportul din Mahacikala.
Daghestan, cu capitala Mahacikala, este o republică autonomă din componența Federației Ruse, situată în zona Caucazului. Se învecinează la est cu Marea Caspică, la sud cu Azerbaidjan, la sud-vest cu Georgia, la vest cu Cecenia, la nord cu Kalmîkia.
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025: Moldova, lider-surpriză al clasamentului
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor: Ce reguli ar trebui să respecte moldovenii
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Au văzut moartea cu ochii. Ce își amintesc moldovenii implicați în lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl
/VIDEO/ La înălțime, pe apă și peste hotare: Drapelul de Stat, arborat de militari, salvatori, polițiști și muncitori
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1158: Premieră, suspect arestat și Zelenski aplaudat. Trump: Kievul și Moscova, „foarte aproape de acord”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025: Moldova, lider-surpriză al clasamentului
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor: Ce reguli ar trebui să respecte moldovenii
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Au văzut moartea cu ochii. Ce își amintesc moldovenii implicați în lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl
/VIDEO/ La înălțime, pe apă și peste hotare: Drapelul de Stat, arborat de militari, salvatori, polițiști și muncitori
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1158: Premieră, suspect arestat și Zelenski aplaudat. Trump: Kievul și Moscova, „foarte aproape de acord”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
Topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025: Moldova, lider-surpriză al clasamentului
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele Blajinilor: Ce reguli ar trebui să respecte moldovenii
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Au văzut moartea cu ochii. Ce își amintesc moldovenii implicați în lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl
Rusia nu va ceda americanilor controlul Centralei nucleare de la Zaporojie. Lavrov: „Este pe mâini sigure”
27 aprilie 2025, ora 17:15
Rusia nu a primit din partea Statelor Unite ale Americii nici o propunere privind transferul controlului asupra Centralei Nucleare de la Zaporojie, iar totuși dacă se va întâmpla acest lucru, va explica că este imposibil. Declarația a fost făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru presa americană, transmite Meduza.
„Nu, nu am primit o astfel de propunere, iar dacă o vom primi, vom explica faptul că administrarea centralei nucleare de la Zaporojie este în responsabilitatea corporației de stat ruse Rosatom, sub supravegherea personalului AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), care este prezent permanent la fața locului și efectuează monitorizarea”, a declarat Lavrov.
Oficialul a adăugat că „centrala este pe mâini sigure” și a acuzat Ucraina de „tentative constante de a ataca centrala și de a provoca o catastrofă nucleară”. Ucraina lansează acuzații similare în adresa Rusiei.
Forțele armate ruse au ocupat Centrala nucleară de la Zaporojie la începutul invaziei la scară largă în Ucraina, în 2022.
În luna martie, Casa Albă anunța că președintele SUA, Donald Trump, i-ar fi declarat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că „proprietatea americană” asupra centralelor nucleare ar reprezenta „cea mai bună protecție” pentru acestea. Zelenski a subliniat că toate centralele nucleare aparțin poporului ucrainean și nu reprezintă proprietate privată.
În aprilie, presa occidentală a publicat un plan al SUA pentru soluționarea pașnică a conflictului, în care se propune ca centrala Zaporojie să rămână în proprietatea Ucrainei, dar să fie administrată de SUA, furnizând energie electrică atât Ucrainei, cât și Rusiei.
Acordul de pace pentru Ucraina, propus de SUA: Ce ar urma să câștige și să piardă Kievul
Procuratura Generală anunță că a transmis în judecată dosarul, în care Alexei Cotorobai, fratele ucigașului gravidei de la Orhei, este acuzat că a omorât un bebeluș, acum 14 ani, la Telenești. /Avertisment de călătorie pentru ruși în Moldova. Kremlinul acuză Chișinăul de „politică discriminatorie” față de călătorii ruși care intră în țară. Care este replica Ministerului de Externe de la Chișinău. /După Kiev, rușii au atacat cu drone și rachete un oraș din Dnipropetrovsk. 3 oameni, între care și un copil au fost uciși, iar 10 civili s-au ales cu răni.
Știri cu Angela Gonța
Aflată într-o vizită oficială, de două zile, la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas s-a întâlnit astăzi cu Maia Sandu. Șefa statului și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au susținut o conferință de presă comună. /Doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal pentru falsificarea buletinelor de identitate, a pașapoartelor și a permiselor de conducere. Indivizii câștigau între 250 și o mie de euro pentru serviciile lor. /Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, a lăsat în urma un atac masiv lansat de ruși asupra Kievului, noaptea trecută. Printre victime sunt și copii, au anunțat autoritățile ucrainene.
Știri cu Angela Gonța
Familiile cu copii mici și cele care au în grijă persoane cu dizabilități vor primi de la guvern un ajutor financiar cu ocazia Paștelui. /Un fost director al Centrului de adăpost pentru animale din municipiul Bălți a fost reținut de CNA. /Un atac cu drone rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk a ucis, azi dimineaţă, nouă persoane şi a rănit 30.
Știri cu Angela Gonța
Concedieri în lanț, la Chișinău, anunțate pe facebook de primarul Ion Ceban. Edilul capitalei a postat pe rețelele de socializare că și-a demis pentru „suspiciuni rezonabile”, mai multe rude angajate în cadrul întreprinderilor municipale. /Un omor, un accident soldat cu deces și peste 2600 de intervenții. Este bilanțul publicat de poliție pentru cele 3 zile de sărbătoare, în care peste 2 mii de oameni ai legii s-au aflat la datorie. /Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma tragicului accident de la Vinița. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Papa de la Roma a decedat, azi dimineață, la vârsta de 88 de ani. În Italia au fost anunțate nouă zile de doliu ce vor culmina cu înmormântarea Suveranului Pontif. /Peste 3700 de persoane au cerut ajutor de la serviciul 112, în ultimele 16 ore. În timp ce unii ajung la spital cu intoxicații alimentare, alții sunt internați cu diferite traumatisme după violențe și accidente provocate de consumul excesiv de alcool. /Sute de tone de ceapă se strică în depozitele fermierilor moldoveni. Agricultorii dau vina pe autorități, în timp ce ministerul Agricuturii vorșește despre o lipsă de planificare în procesul de producție.
Știri cu Angela Gonța
De joia mare, Arhiepiscopul de Bălți, Marchel a ratat zborul către Ierusalim. În timp ce acesta se plânge că a scăpat avionul spre Țara Sfântă din cauză că ar fi fost supus unui control riguros din partea poliției de frontieră, oamenii legii afirmă că fața bisericească nu a venit la timp la aeroport. /Un litru de motorină va ajunge să coste sub 19 lei, în acest weekend. Acest preț a fost înregistrat ultima dată acum trei ani, înainte ca Rusia să atace Ucraina. /Ucraina anunță că a semnat un draft al acordului privind mineralele cu SUA, iar liderul de la Casa Albă sugerează că documentul final ar putea fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Este oficial! Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, a decis azi majoritatea parlamentară. Înainte ca inițiativa să fie supusă votului, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribuna legislativului, pe fundalul huiduielilor opoziției. /Olesea Stamate cere ca o comisie de anchetă să investigheze modificările făcute acum trei ani la legea amnistiei. PAS, de cealaltă parte așteaptă ca organele de anchetă să stabilească cine este responsabil de crearea acestei breșe legislative. /Pagubele provocate în agricultură, de înghețuri, se ridică la peste 500 de milioane de lei, cele mai afectate fiind livezile de cireș, vișin, cais sau piersic, spun fermierii. Ministerul de profil afirmă că va oferi despăgubiri dar după ce va face toate evaluările necesare.
Știri cu Angela Gonța
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Poliția, acasă la Vasile Bolea după ce deputatul și-ar fi agresat soția. Ar fi primit ordin de restricție
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Lacrimi de bucurie pentru două Parascovii care ne-au învățat ce înseamnă adevărata putere /P/
Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/EXCLUSIV/ Prima reacție a soției lui Vasile Bolea, după zvonurile că ar fi fost agresată: „Are anumite abateri, dar nu mă bate”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Poliția, acasă la Vasile Bolea după ce deputatul și-ar fi agresat soția. Ar fi primit ordin de restricție
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Lacrimi de bucurie pentru două Parascovii care ne-au învățat ce înseamnă adevărata putere /P/
Vicepreședinta Parlamentului confirmă incidentul din casa lui Vasile Bolea: „Solicit autorităților să investigheze rapid”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Scheletele din dulap și curățenia pre-electorală. Două scandaluri politice care au zguduit Moldova
/EXCLUSIV/ Prima reacție a soției lui Vasile Bolea, după zvonurile că ar fi fost agresată: „Are anumite abateri, dar nu mă bate”
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
Poliția, acasă la Vasile Bolea după ce deputatul și-ar fi agresat soția. Ar fi primit ordin de restricție
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Lacrimi de bucurie pentru două Parascovii care ne-au învățat ce înseamnă adevărata putere /P/