Motorina românească, promisă fermierilor moldoveni până la sfârșitul anului 2023, nu a trecut Prutul nici în 2024. Și nu pentru că s-ar fi răzgândit Bucureștiul, ci din cauza autorităților de la Chișinău, care nu sunt în măsură să asigure stocarea celor patru mii de tone de combustibilul, oferit ca și ajutor umanitar. Agricultorii sunt nedumeriți de tergiversarea procesului și le amintesc autorităților că ajutorul a fost oferit pentru a amortiza consecințele secetei din anul 2022.
În iulie 2023, Guvernul de la București a aprobat decizia prin care s-a angajat să ofere fermierilor moldoveni patru mii de tone de motorină. Asta înseamnă că de jumătate de an România este gata să ne livreze combustibilul, doar că există probleme la capitolul recepționare ajutorului umanitar.
„Noi ne adresăm către autorități și, din păcate, constatăm lipsă de dialog. Măcar ieșiți și spuneți: problema constă în asta, că Agenția Rezervelor Materiale nu face față sau sunt alte probleme și spuneți măcar cu aproximație când ajunge această motorină, nu se poate așa”, a declarat directorul executiv Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.
Fermierii spun că multiplele crize din ultimul an i-au pus la pământ, iar motorina ar fi unica speranță pentru unii din ei.
„Fermierii care sunt afectați grav de multiple crize. De atunci, de la secetă, au mai fost vreo 3-4 crize majore și mulți agricultori se află în stare financiară dezastruoasă și această motorină este pentru unii din ei ultima speranță. Zilnic avem zeci de sunete și toți ne întreabă când o să fie această motorină, noi nu ne putem planifica activitățile. Noi ce trebuie să răspundem?”, a vorbit directorul executiv Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susține că de responsabilitatea autorității a fost să selecteze beneficiarii de ajutor, iar de recepționare se ocupă Agenția Rezerve Materiale.
„Ceea ce ține de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este implementarea regulamentului prin care nemijlocit s-a permis acumularea informației de la agenți economici, determinarea cuantumului de motorină pentru fiecare suprafață de teren afectată în 2022, ceea ce s-a făcut și s-a finalizat. În continuare, de recepționare, de documentația pentru import, depozitarea, repartizarea, ține Agenția pentru Rezerve Materiale”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Agricultorii, Vasile Șarban.
Contactat de TV8, șeful Agenţiei Rezerve Materiale a precizat că statul nu are unde să depoziteze motorina iar companiile petroliere evită să se implice.
„Agenția, la 18 septembrie și, repetat, la 4 octombrie a desfășurat licitația publică privind achiziționarea serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a motorinei, însă ambele nu au avut loc din motivul lipsei de ofertanți până la moment am desfășurat trei proceduri de negocieri fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, care două au eșuat, din lipsa interesului operatorilor economici. La moment suntem în procedura negocierilor directe. Am identificat un operator economic. După negociere, mizăm ca până la finele lunii ianuarie să avem procedura de eliberare a motorinei inițiată”, a declarat directorul Agenţia Rezerve Materiale, Marin Lisî.
Acum două săptămâni, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declar că motorina va ajunge la fermieri în cel mai scurt timp posibil, însă a evitat să facă o prognoză exactă.
„A reieșit cam plus, minus 40 de litri de motorină la fiecare hectar afectat. Au fost și contestații din partea agricultorilor, pentru că trebuiau să prezinte actele de la Comisia Situații Excepționale raionale. Deci, au fost discuții mult mai lungi, dar AIPA s-a străduit să fie extrem de inclusivă și foarte obiectivă în model de studiere a fiecărui dosar. În cel mai scurt timp, va fi recepționată și repartizată”, a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bolea.
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a recepționat peste o mie 500 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor. Menționăm că, eligibili pentru obținerea ajutorului umanitar sunt fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care dispun și exploatează teren arabil de până la 1.500 de hectare, care au fost însămânțate cu culturi fitotehnice pentru recolta anului 2022 și au fost afectați de secetă.