Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi, cu votul a 54 de deputați. Documentul prevede modificări legislative menite să consolideze lupta împotriva practicilor ilegale din campaniile electorale.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, oferirea de bani, bunuri, servicii sau alte foloase pentru a influența alegătorii să voteze sau să nu voteze va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 6 ani. Persoanele fizice riscă, pe lângă detenție, amenzi între 37.500 și 57.500 de lei, precum și interdicția de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura activității pentru viața până la 5 ani.
În cazul persoanelor juridice, amenda poate ajunge până la 400.000 de lei, fiind prevăzută și sancțiunea complementară de interzicere a activității sau chiar lichidarea entității implicate.
Completările aduse Codului penal vizează și cazurile în care corupția electorală este comisă în interesul unui grup criminal organizat, al unei organizații criminale sau cu sprijinul unui stat ori organizații străine, entități anticonstituționale sau reprezentanții acestora.
În astfel de situații, sancțiunile prevăd închise de la 7 la 15 ani, amendă până la 117.500 de lei și interdicția unei anumite funcții sau a desfășurării activității pentru o viață între 5 și 10 ani. Pentru persoane juridice, amenda poate ajunge până la 1 milion de lei, fiind prevăzute și măsura de lichidare a entității sau suspendarea activităților sale.
Codul penal a fost cu pedepse mai aspre pentru finanțarea ilegală a partidelor, concurenților electorali sau participanților la referendum, în special dacă banii provin din surse criminale sau străine. În astfel de cazuri, pedepsele ajung până la 15 ani de închisoare și amenzi până la 117.500 de lei.
Totodată, falsificarea rezultatelor votării va fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 7 ani și amenzi de până la 117.500 de lei, alături de interdicții profesionale.
Documentul a fost completat cu sancțiuni pentru agitația electorală desfășurată de ONG-uri sau reprezentanți ai cultelor religioase, inclusiv în lăcașuri de cult. Sunt prevăzute și amenzi pentru fotografierea buletinelor de vot, colectarea ilegală de semnături și organizarea întrunirilor în afara cadrului legal.
„Au fost operate modificări și la Codul de procedură penală pentru a eficientiza și a asigura judecarea cu prioritate a infracțiunilor de corupție electorală. La fel proiectul prevede modificări pentru a oferi procesului penal un ritm prompt de examinare ceea ce va minimaliza tergiversarea examinării cauzelor. S-a propus planificarea consecutivă a ședințelor de judecată. În așa fel, procesul va continua fără pauze între ședințe eliminând astfel momentul de stagnare”, comunică Legislativul.
Documentul mai prevede măsuri clare pentru prevenirea și sancționarea activităților extremiste, inclusiv pedepse penale pentru organizarea, conducerea sau participarea la astfel de acțiuni.
Parlamentul menționează că a completat Codul electoral cu prevederi menite să întărească principiul responsabilității și al corectitudinii financiare în procesul electoral.
„Astfel, Comisia Electorală Centrală va putea lipsi partidele politice de alocații de la bugetul de stat pentru performanțele politice obținute la scrutinul electoral, pentru o perioadă de la 6 luni până la 4 ani. Această sancțiune va putea fi aplicată pentru încălcările repetate în domeniul financiar-electoral, comise de formațiunile politice”.