Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Tik Tok. Instituția va evalua dacă rețeaua de socializare a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de protecția minorilor, transparența publicității, accesul la date pentru cercetători, precum și gestionarea riscurilor legate de proiectarea dependenței și de conținutul dăunător.
„Pe baza investigației preliminare desfășurate până în prezent, inclusiv pe baza unei analize a raportului de evaluare a riscurilor transmis de TikTok în septembrie 2023, precum și a răspunsurilor TikTok la cererile oficiale de informații ale Comisiei (privind conținutul ilegal, protecția minorilor și accesul la date), Comisia a decis să inițieze proceduri oficiale împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale”, se arată în anunțul CE.
Astfel, lucrările se vor concentra asupra următoarelor domenii:
- Respectarea obligațiilor DSA legate de evaluarea și atenuarea riscurilor sistemice, în ceea ce privește efectele negative reale sau previzibile care decurg din proiectarea sistemului TikTok, inclusiv a sistemelor algoritmice, care pot stimula dependențele comportamentale și/sau pot crea așa-numitele „efecte ale găurii de iepure”.
- Respectarea obligațiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a institui măsuri adecvate și proporționale pentru a asigura un nivel ridicat de confidențialitate, siguranță și securitate pentru minori, în special în ceea ce privește setările implicite de confidențialitate pentru minori, ca parte a proiectării și funcționării sistemelor lor de recomandare;
- Respectarea obligațiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a pune la dispoziție un registru de date cu funcție de căutare și fiabil pentru comunicările cu caracter publicitar prezentate pe TikTok;
- Măsurile luate de TikTok pentru a spori transparența platformei sale. Investigația se referă la presupuse deficiențe în ceea ce privește acordarea accesului cercetătorilor la datele accesibile publicului TikTok, astfel cum se prevede la articolul 40 din Actul legislativ privind serviciile digitale.
Dacă sunt dovedite, aceste deficiențe ar constitui încălcări, iar Comisia va efectua în mod prioritar o investigație aprofundată.
„Actuala inițiere a procedurilor nu aduce atingere niciunei alte proceduri pe care Comisia ar putea decide să o inițieze cu privire la orice alt comportament care ar putea constitui o încălcare în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, de exemplu în ceea ce privește obligațiile unui furnizor privind diseminarea de conținut ilegal, cum ar fi conținutul cu caracter terorist sau abuzul sexual online asupra copiilor, sau notificarea suspiciunilor de infracțiuni”, se arată în comunicatul Comisiei.
De asemenea, aceasta nu aduce atingere acțiunilor de asigurare a respectării legislației întreprinse de alte autorități în temeiul altor cadre de reglementare, de exemplu de Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor.