SpaceX a făcut joi a treia încercare cu cel mai mare vehicul spațial construit vreodată, Starship, după ce lansările de anul trecut s-au încheiat cu explozii ale celor două componente mari. De data aceasta totul a mers mult mai bine, Starship a ajuns în spațiu, a petrecut zeci de minute acolo și s-au făcut și câteva teste, fiind atinse aproape toate obiectivele misiunii, scrie HotNews.
Diferența față de ce s-a reușit în primele două lansări este enormă, fiindcă separarea s-a făcut cu brio, Starship a parcurs peste 40 de minute în spațiu la viteze orbitale și a reușit câteva experimente importante (trapa și transferul de combustibil. A fost un progres evident.
Ce nu s-a reușit a fost la revenirea pe Terra, unde Super Heavy nu a reușit aterizarea controlată, iar Starship a explodat la revenire, așa că nici ea nu a putut ajunge într-o singură bucată în ocean.
Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală (de propulsie), cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului. Racheta are 120 de metri înălțime, fiind cea mai mare și cea mai puternică realizată vreodată.
SpaceX a făcut în 2023 două încercări cu Starship în configurație completă - ambele terminându-se cu explozii - și speră că lansările vor veni la tot mai mică distanță una de alta. În termenii tehnici folosiți de SpaceX, explozia este denumită „rapid unscheduled disassembly” (dezasamblare rapidă neprogramată).
Versiunea precedentă de Starship, lansată acum patru luni, nu a ajuns pe orbită. Atunci au explodat ambele trepte: prima după trei minute și a doua după opt minute.
Pe 20 aprilie 2023, Starship a decolat pentru prima dată în configurația sa completă, însă mai multe motoare nu au funcționat cum trebuie, iar echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat racheta, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS).
Pe 18 noiembrie 2023 lucrurile au mers ceva mai bine, cele două trepte s-au separat cu succes după trei minute de la lansare, dar lucrurile au mers prost apoi. Treapta Space Heavy s-a dezintegrat la foarte puțin timp după separarea de Starship, în timp ce motoarele Starship au mai funcționat câteva minute și naveta a urcat, dar apoi a explodat.
Este esențial ca SpaceX să aibă cât mai multe teste cu Starship, să ducă până la urmă racheta pe orbită, iar componentele să revină la sol, pentru a fi folosite din nou. Rachetele Starship vor avea un rol principal în misiunile către Lună, inclusiv ale NASA, iar întârzierile încep să pună presiune pe calendarul stabilit.