Au reușit să creeze afaceri de succes peste hotarele țării, dar niciodată nu și-au uitat originile. Și oriunde ar merge, promovează cu mare talent și iscusință arta și cultura Republicii Moldova. Vorbim despre moldovenii, care și-au croit cariera în Estonia. Continuăm cu un nou reportaj realizat acolo.
Acesta este Alexandru Bochlin, un moldovean născut la Basarabeasca, care acum deține funcția de vicepreședinte al unei companii internaționale, cunoscută la nivel mondial, specializată în crearea filtrelor de apă, atât pentru gospodăriile casnice, cât și pentru întreprinderile industriale și agricole. Compania are vânzări anuale de peste 100 de milioane de euro și vinde produse în 65 de state, inclusiv în țara noastră. Alexandru ne-a povestiti că a studiat la Universitatea Tehnică din Moldova, iar, ulterior, a obținut o experiență valoroasă în Israel, acolo unde accesul la apa potabilă este o problemă.
„Am reușit să obțin experiență în companii mari de nivel mondial, și împreună cu studii de calitate au dat rezultat. Acum sunt responsabil de tehnologia de filtrare a apei și linia de produse pentru companiile industriale și gospodăriile agricole, care se vând în toată lumea”.
Bărbatul crede că Moldova se va integra rapid în Uniunea Europeană, datorită oamenilor săi. E sigur că țara noastră va ajunge la rezultatele cu care se poate lăuda în prezent Estonia.
„În Moldova oamenii sunt harnici, asta nu se poate de negat. Văd moldoveni în toată lumea, deoarece călătoresc des, datorită profesiei mele. Cred că dragostea de muncă va da rezultate și cred în viitorul luminos al Moldovei”.
La Ambasada Republicii Moldova de la Tallin am reușit să întâlnim și alți moldoveni de succes, care au rezultate remarcabile nu doar în business, dar și în artă. Sergiu Frunze este originar din Orhei, locuiește de zece ani în Estonia și este acționar la o companie, care deține peste 7000 de metri pătrați de oficii și spații comerciale la Tallin, pe care le dă în chirie. Portofoliul imobiliar ajunge la o valoare de opt milioane de euro.
Un alt moldovean cunoscut și apreciat nu doar în Estonia, este pictorul Anatolie Triboi. Acesta a plecat la Tallin în anul 1983 unde a studiat grafica și designul la Academia de Arte. După absolvire, el a devenit membru a Uniunii Pictorilor din Estonia, funcție pe care o deține și în prezent. Artistul a avut timp de 21 de ani și propria galerie de artă în centrul istoric al Tallinului. În Estonia s-a acomodat rapid, iar beneficiile aduse de Uniunea Europeană l-a ajutat mult în carieră.
La ambasada Moldovei de la Tallin am făcut cunoștință și cu preotul moldovean Igor Prekup, care din anul 1992 a activat la mai multe biserici ortodoxe din Estonia. Părintele susține că s-a acomodat cu ușurință să trăiască în această țară și oficiază slujbe în limba slavonă pentru estonieni, ruși, ucraineni și desigur moldoveni. Totuși, ca și în alte regiuni, după începutul războiului din Ucraina, situația din Biserică a devenit mai tensionată pentru că se supune Patriarhatului moscovit.
Anna Echim este de șase ani profesoară de limba română la Școala Europeană din Tallin și coordonator de proiecte Erasmus plus. Femeia spune că Moldova trebuie să ia mult din exemplu Estoniei în ceea ce privește educația.
În prezent, diaspora moldovenească din Estonia numără peste 2000 de oameni, mulți fiind stabiliți încă din perioada sovietică. În prezent, balanța comercială dintre Republica Moldova și Estonia este de aproximativ zece milioane de euro anual. În țara noastră activează 40 de companii cu capital estonian.