Păstoritul, una dintre cele mai vechi ocupații, este pe cale de dispariție. O spun chiar crescătorii de oi, care se plâng că le este tot mai greu să găsească persoane care să le pască animalele. Astfel, din lipsă de ciobani, mulți vor să renunțe la oi.
Pe dealurile din preajma localității Buțeni, Hîncești, l-am surprins pe Valeriu Cnacu, păstor cu experiență, tot el și proprietarul unei stâne mai bine de 10 ani. În fiecare dimineața, scoate în câmp cele aproape 200 de mioare. O face de nevoie, întrucât în ultimii ani îi este tot mai greu să găsească persoane, care să pască animalele.
Bărbatul se plânge că crescătorii de animale sunt nevoiți să îngrijească de oi mai mult singuri: „M-am săturat singur. Vreau să le vând. Acum sunt mieii. Cineva trebuie să îi taie, cineva să îi pască”.
În lipsa ciobanilor dornici să muncească, îl ajută, cei doi câini, face haz oierul: „Unul e Ursulică, altul Sibiriak. - Vă ajută? - Ei! Sunt tineri”.
În ciuda eforturilor pentru găsirea unui cioban priceput, care să aibă grijă de o turmă de animale... o astfel de meserie este pe cale de dispariție, spune bărbatul: „Dispare din lipsa lucrătorilor. Le plătesc 5 mii de lei”.
Partea bună este că brânză se vinde ca pâinea caldă: „Vin și iau brânză de la stână. O facem la stână”.
Potrivit Ministerului Agriculturii, în prezent, în țară, sunt înregistrate peste 410 mii de oi.