Guvernul inițiază negocierile asupra proiectului Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei SUA în R. Moldova. Un acord în acest sens a fost aprobat miercuri, 10 aprilie, de cabinetul de miniștri.
Totodată, a fost împuternicită și delegația oficială pentru negocierea proiectului Acordului. Este vorba de: Artur Mija – secretar general al Guvernului, conducător al delegației; Victor Martin – șef al Secției tratate bilaterale din cadrul Direcției drept internațional, Ministerul Afacerilor Externe; Roman Șeremet – secretar I al Secției tratate bilaterale din cadrul Direcției drept internațional, Ministerul Afacerilor Externe.
Din delegație vor mai face parte Viorel Garaz – secretar de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării; Ion Glavan – consilier în cabinetul Ministrului Justiției; Alexei Boșneaga – șef al Direcției politici în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Sergiu Prodan – ministru al Culturii; Roman Cojuhari – director general al Agenției Proprietății Publice; Lilian Mindov – șef al Direcției cadastrul bunurilor imobile, Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.
Astfel, Statele Unite sunt gata de a deschide oficial negocierile cu guvernul SUA privind achiziționarea terenului de pe strada Tighina, fiind dat în vânzare cu 15 milioane de euro, în scopul construirii unei noi ambasade a SUA și a unui parc public aferent. La 30 martie, Ambasada SUA a publicat inclusiv un video în care este prezentat planul noului campus diplomatic.
Pentru construirea noii ambasade se vor investi peste 250 de milioane de dolari. De asemenea, se menționează că proiectul va crea „sute de locuri de muncă, va sprijini afacerile locale și va contribui la creșterea economiei”.
TV8.md reamintește că terenul de 5,2 hectare de pe strada Tighina din Chișinău va fi vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Totodată, vânzarea terenului vine cu câteva condiții obligatorii, printre care: păstrarea porților ca obiect arhitectural de valoare, crearea unei zone verzi pe acel teren și respectarea unor restricții de înălțime.
Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional, deschis în anul 1952. Însă, în 2006, a fost închis, iar un an mai târziu, la indicația fostului premier, Vasile Tarlev, a și fost demolat. Atunci, Tarlev promitea că, în locul stadionului, va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă, dar și un hotel. Lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început.