Trei chișinăuieni au fost trimiși în judecată pentru facilitarea șederii ilegale a cinci muncitori din Moldova în Belgia, în anul 2018. Potrivit PCCOCS, învinuiții, cu vârste cuprinse între 32 și 36 de ani, doi dintre ei deținând și cetățenia României, ar fi furnizat buletine de identitate false pentru lucrătorii emigrați.
Actele de identitate false au fost găsite în bagajul altui membru al grupului infracțional, care a comandat fabricarea buletinelor, atunci când ieșea din țară, prin vama Leușeni. Acesta a fost trimis în judecată în 2018 și amendat cu 50.000 de lei, după ce și-a recunoscut vinovăția.
După ce a fost deconspirat în vamă, bărbatul a declarat că a fondat o companie de construcții în Belgia, subcontractând servicii către alte companii din domeniu. Cu toate acestea, cinci dintre muncitorii săi nu aveau dreptul de a munci fără documente de identitate ale Uniunii Europene.
Actele false erau fabricate într-un demisol din Chișinău, unde un „specialist” în domeniu producea buletine de identitate românești și permise de conducere false. Un „client”, care s-a dovedit a fi un agent sub acoperire, a cerut două buletine românești, a câte 200 de euro. Ulterior, actele false au devenit probe în dosarul penal.
Fabricantul a recunoscut că a produs aproximativ 50 de buletine românești false și 10 permise de conducere românești false. De la acesta au fost ridicate și 1.000 de plicuri, aproape 1.000 de cartele folosite la fabricarea actelor false, imprimante și un laminator electric. De asemenea, de la un alt membru al grupului infracțional au fost ridicate buletine de identitate false. Acesta și-a recunoscut vinovăția și a cooperat cu oamenii legii.
Un alt membru al grupului era responsabil de promovarea actelor false pe diverse platforme de socializare. După ce clienții comunicau cu aceștia pe internet, banii erau transferați prin intermediul unor servicii de taxi, iar actele false erau livrate în același mod.
În prezent, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, urmează să pronunțe o hotărâre pe caz. De asemenea, procurorii au solicitat sechestrul asupra mașinii celui care ar fi fabricat acte false, în vederea confiscării acesteia, după pronunțarea deciziei judecătorești.