„Chișinăul nu doar absoarbe, dar și poate exporta bune practici”. Declarația a fost făcută de Alexandru Săndulescu, înalt oficial al UE în sectorul energetic în cadrul noii ediției „EnergoShow”. Astfel, Uniunea Europeană se remarcă prin eforturile de dezvoltare a unui sector energetic durabil cu accent pe resurse regenerabile. Această abordare vizează nu doar securitatea energetică, dar și prevenirea schimbărilor climatice și dezvoltarea economiei verzi. Pentru a afla cum Uniunea Europeană sprijină țara noastră în adoptarea unui model energetic similar - vedeți în noul episod.
Astfel, în opinia lui Săndulescu, sectorul energetic din Republica Moldova „este foarte dezvoltat”.
„Dacă ne uităm la accesul la energie, 63% din localități au acces la gaze naturale.Eu sunt din România - de exemplu în România avem un procent mult mai scăzut privind accesul la gaze naturale. Practic 100% din cetățenii au acces la energia electrică. Din acest punct de vedere aș putea să spun că Republica Moldova are un sistem energetic foarte bine dezvoltat din punctul de vedere al accesului la energie”,a menționat Săndulescu.
Înaltul oficial al UE a menționat că în ultimii ani, R. Moldova a făcut pași importanți în vederea dezvoltării unor piețe concurențiale.
„Acum, din punct de vedere al mecanismului de piață. Sigur, mai sunt încă multe de făcut, dar s-au făcut în ultimii ani pași importanți în vederea dezvoltării unor piețe concurențiale, atât de energie electrică cât și de gaze naturale. E o anumită dependență de importuri, pentru că, după cum bine știți, 100% din gazele naturale sunt provenite din import și energia electrică.
Aceasta parțial provine din import, parțial produsă în centrala electrică de la Cuciurgan. Doar 20% din energia electrică este produsă pe teritoriul malului drept al răului Nistru. Dar și aceste dependențe de importuri nu sunt de fapt o problemă. Sunt țări precum Japonia care sunt și mai dependente de importuri, dar cheia aici este diversificarea surselor, diversificarea rutelor.
Adică cu cât mai multe posibilități, cu cât mai multe rute de aprovizionare cu gaze naturale, cu energie electrică vor exista pentru Republica Moldova, cu atât mai mulți participanți la piață, diverși furnizori din exterior vor putea oferi. În mod concurențial, până la urmă, urmează să cumpărați de la cine oferă prețurile cele mai avantajoase și asta va duce, în ultimă instanță, la creșterea siguranței în aprovizionare și la prețuri cât mai bune pentru cetățenii”, a menționat înaltul oficial al UE.
Acesta a mai spus că în R. Moldova există potențial de energie încă neutilizat.
„Vedeți și această dependență de importuri, până la urmă, creează niște oportunități. Creează oportunitatea de a crește producția locală, Exact cum spuneați, prin surse regenerabile de energie, pentru că există potențial în Republica Moldova, potențial încă neutilizat, prin măsuri de eficiență energetică, pentru că să nu uităm cea mai ieftină energie e cea pe care nu o consumăm.
Și atunci, și aceasta este o linie pe care o are în vedere Guvernul, există sprijini din partea Uniunii Europene. Și, în ultimul rând, interconexiunii. Noi interconexiunii care, cum spuneam, pot să aducă mai mulți participanți la piață, pot să aducă o creștere a securității energetice”, a mai spus Săndulescu.
Cum UE susține Republica Moldova în proiecte ce țin de dezvoltarea sectorului energetic
Printre acțiunile realizate de UE în R. Moldova în acest context este Fondul de Vulnerabilitate Energetică, creat în 2022.
„Printre lucrurile foarte bune făcute de Republica Moldova în ultimii doi ani ar fi acel fond pentru vulnerabilitate energetică, prin care de fapt sunt susținuți financiar consumatorii vulnerabili pe șapte categorii de vulnerabilitate prin bani. Pe factură. Deci acesta este un mecanism care este apreciat de către Uniunea Europeană, din câte știu, și e dat de regulă ca exemplu ca bune practici ale Republicii Moldova.
Vedeți? Republica Moldova nu numai absoarbe bune practici, practici în domeniul energetic, dar și poate exporta bune practici. După aceea sunt acele interconexiuni de care discutam, iar aici lucrurile au început acum mai mulți ani cu un prim interconector de gaze naturale între Iași și Ungheni, care după aceea a fost extins până la Chișinău, dar și pe partea română, astfel încât să joace un rol esențial în aprovizionarea cu gaze naturale. Sunt interconexiuni pe energie electrică, o interconexiune în zona de sud, care acum este extinsă până la Chișinău”, a mai spus înaltul oficial al UE
Vedeți mai jos un nou episod al proiectului „EnergoShow”.