„Nu putem și nu trebuie să ne relaxăm”. Ucraina a emis un avertisment la o reuniune a miniștrilor de externe și de apărare din UE
23 aprilie 2024, ora 06:31
Ucraina îi avertizează pe aliații din Uniunea Europeană că „nu putem și nu trebuie să ne relaxăm”. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, la o reuniune a miniștrilor de externe și de apărare din UE împreună cu ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov.
„Salutăm cu toții decizia Camerei Reprezentanților din SUA de a oferi un pachet puternic de sprijin pentru Ucraina. Dar noi, în Europa, nu putem și nu trebuie să ne relaxăm. În primul rând, apărarea Europei este în primul rând o chestiune care ne privește pe noi, europenii.
În al doilea rând, pe parcursul celor șase luni de discuții în Statele Unite, Europa a demonstrat un leadership real și capacitatea de a acționa. Vă sunt recunoscător pentru acest lucru. Trebuie să ne amintim acest sentiment și să continuăm această mișcare înainte a Europei”, a declarat Dmytro Kuleba.
Totodată, oficialul ucrainean a îndemnat la conlucrare și acțiuni comune.
„Putem preveni cele mai grave scenarii dacă acționăm împreună și fără teamă. Avem nevoie de decizii concrete și îndrăznețe astăzi pentru a furniza Ucrainei sisteme Patriot și SAMP/T suplimentare, rachete, artilerie și muniție, precum și alte arme și echipamente cât mai curând posibil. Acum că sunteți cu toții aici, la masă, este timpul să acționăm, nu să dezbatem”, a subliniat ministrul.
Ministrul a subliniat că Ucraina este capabilă să oprească agresiunea rusă pe teritoriul său și să împiedice răspândirea acesteia în alte țări.
„Forța oprește Rusia. Prudența nu face decât să o provoace. Nu și invers. Singura modalitate de a-l împiedica pe Putin să declanșeze un război mai mare în Europa este de a provoca pierderi dureroase forțelor de ocupație rusești pe teritoriul Ucrainei. Doar provocându-i o înfrângere lui Putin pe teritoriul nostru îl putem forța să renunțe la planurile sale agresive pentru Moldova, Polonia, statele baltice, Finlanda și alte țări europene”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.
Camera Reprezentanților din Congresul SUA a votat sâmbătă pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, de 60,4 de miliarde de dolari. Se întâmplă după luni întregi de tergiversări și în contextul unei situații extrem de complicate pentru apărătorii ucraineni pe front, scrie BBC.
Rezultatul final al votului a fost de 311 la 112, voturile contra fiind ale republicanilor trumpiști. Democrații au votat alături de o parte a conferinței republicane pentru deblocarea ajutorului.
Este un moment de cotitură pentru Ucraina, a cărei situație pe front era tot mai dificilă și mai vulnerabilă.
Este de așteptat ca și Senatul SUA să aprobe și pachetul de ajutor în zilele următoare, urmând să fie, apoi, promulgat de președintele Joe Biden.
Conform oficialilor americani o parte din ajutoare vor ajunge pe frontul din Ucraina în cel mult o săptămână.
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Atac mortal, critica UE și amintire din 2018. Rusia îl laudă pe Trump și amenință cu Al Treilea Război Mondial
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Șantaj pentru casa părintească: Tată și fiu ar fi amenințat cu arma un bărbat din nordul Moldovei
Recompense de la ANSA pentru cetățeni: Câți bani vor fi oferiți pentru fiecare cadavru de mistreț descoperit
R. Moldova va beneficia în curând de echipamente care să ne protejeze de dronele rusești. Anunțul președintei
Atenție, șoferi! A fost activat un nou semafor pe bd. Dacia, în apropierea Aeroportului Chișinău
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ Polonia critică Rusia: „Nu aveți destul pământ? Nu veți mai stăpâni niciodată la Kiev sau Chișinău”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Atac mortal, critica UE și amintire din 2018. Rusia îl laudă pe Trump și amenință cu Al Treilea Război Mondial
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Șantaj pentru casa părintească: Tată și fiu ar fi amenințat cu arma un bărbat din nordul Moldovei
Recompense de la ANSA pentru cetățeni: Câți bani vor fi oferiți pentru fiecare cadavru de mistreț descoperit
R. Moldova va beneficia în curând de echipamente care să ne protejeze de dronele rusești. Anunțul președintei
Atenție, șoferi! A fost activat un nou semafor pe bd. Dacia, în apropierea Aeroportului Chișinău
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ Polonia critică Rusia: „Nu aveți destul pământ? Nu veți mai stăpâni niciodată la Kiev sau Chișinău”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Atac mortal, critica UE și amintire din 2018. Rusia îl laudă pe Trump și amenință cu Al Treilea Război Mondial
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ Șantaj pentru casa părintească: Tată și fiu ar fi amenințat cu arma un bărbat din nordul Moldovei
Recompense de la ANSA pentru cetățeni: Câți bani vor fi oferiți pentru fiecare cadavru de mistreț descoperit
R. Moldova va beneficia în curând de echipamente care să ne protejeze de dronele rusești. Anunțul președintei
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
24 aprilie 2025, ora 20:55
Vizită de rang înalt la Chișinău. Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a ajuns astăzi în țara noastră. Aceasta a oferit un interviu exclusiv în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Am discutat despre riscurile de securitate din regiune, sprijinul Uniunii Europene în fața amenințărilor venite dinspre Rusia, dar și despre viitorul parcurs european al țării noastre.
- Aș dori să începem interviul cu subiectul planului SUA pentru Ucraina și opoziția unor state europene față de majorarea sprijinului. Când și cum ar putea fi depășită această situație, astfel încât Ucraina să beneficieze de un sprijin mai mare din partea Uniunii Europene pentru apărare?
- Majoritatea țărilor europene susțin Ucraina, iar în realitate este vorba doar de două țări care nu oferă acest sprijin. Așadar, sunt totuși 25 de state membre care fac mai mult. Și cred că acest lucru este extrem de important, mai ales când vorbim despre sumele alocate pentru apărarea Ucrainei. Anul trecut, țările Uniunii Europene au oferit 20 de miliarde de euro, iar anul acesta deja am alocat 23 de miliarde pentru a-i ajuta să se apere. Vedem foarte clar cum Rusia bombardează zilnic civili. Și în noaptea trecută, nouă persoane au fost ucise. Nu erau soldați. Erau oameni obișnuiți care își doreau doar să trăiască o viață normală. De aceea, este esențial să ajutăm Ucraina să se apere.
- Deci, Uniunea Europeană va crește sprijinul pentru Ucraina?
- Anul acesta am alocat deja, dacă comparăm cu anul trecut, când am oferit 20 de miliarde, anul acesta am ajuns deja la 23 de miliarde. Dar dacă luăm în calcul și contribuția Americii, împreună am oferit în jur de 40 de miliarde. Așadar, încă avem spațiu pentru a face mai mult, pentru a-i ajuta să-și susțină și să-și apere libertatea și țara.
- Aș dori să continuăm cu îngrijorarea Bruxelles-ului cu privire la amenințările la adresa securității Republicii Moldova și cum ne poate ajuta Uniunea Europeană.
- Securitatea voastră este foarte importantă și pentru Uniunea Europeană, pentru că, după cum știm, dacă ne uităm pe hartă, Moldova se află în Europa, iar Europa este o regiune foarte, foarte mică. Asta înseamnă că securitatea fiecăruia este și grija tuturor. Linia voastră de apărare începe acum din Ucraina, deci, practic, sprijinind Ucraina, sprijinim și securitatea Moldovei. Pe lângă asta, sprijinim forțele de apărare ale Moldovei cu ajutor neletal prin Facilitatea Europeană pentru Pace. ț
De asemenea, oferim sprijin poliției, punând la dispoziție diverse instrumente care contribuie la consolidarea rezilienței. În ceea ce privește influențele critice externe sau influența malignă străină, precum și combaterea dezinformării, avem deja instrumentele necesare. Avem echipe de reacție rapidă gata să intervină pentru ca alegerile să nu fie manipulate și ca moldovenii să poată decide liber, așa cum își doresc cu adevărat.
- Continuând subiectul influenței ruse în Republica Moldova, cum ar putea fi atenuată această influență? Pe baza experienței dumneavoastră ca fost prim-ministru al Estoniei, la ce ați recomanda să fim mai atenți?
- Cred că cel mai important lucru este educația media – ca oamenii să știe cu adevărat care sunt sursele de informație în care pot avea încredere și să învețe să distingă între diferitele tipuri de știri pe care le primesc. Este, de asemenea, esențial să știm ce să facem atunci când identificăm informații false, cum să le facem cunoscute publicului. În acest sens, activitatea fact-checkerilor este extrem de importantă și trebuie să funcționeze eficient.
Astăzi m-am întâlnit cu tineri de aici, din Moldova, care au un rol foarte clar în a depista acest tip de manipulare, pe lângă instrumentele deja existente. Totuși, este foarte dificil. Trăim într-o eră a informației în care minciunile de pe internet circulă extrem de repede. Mă surprinde și pe mine cât de ușor cred oamenii cele mai diverse și absurde lucruri. Așadar, cheia rămâne educația și mai ales alfabetizarea media, astfel încât fiecare individ să poată înțelege ce este adevărat și ce este fals din propriul său punct de vedere.
- Dar care au fost domeniile în care Estonia a înțeles, în 2022, că erau necesare intervenții urgente și radicale pentru a preveni influența internă a Rusiei?
- Da, în Estonia am făcut un lucru foarte clar: atunci când a început războiul, am închis toate canalele de propagandă rusești. Astfel, ele nu mai puteau fi urmărite. Am observat apoi cum percepția publică, inclusiv în rândul minorității vorbitoare de limbă rusă, a început să se schimbe,pentru că aveau acces la alte surse de informare.
Un alt lucru pe care îl implementasem deja și care s-a dovedit extrem de util în timpul pandemiei a fost crearea unui canal în limba rusă propriu, produs de noi. Astfel, minoritatea rusofonă putea să se informeze dintr-o sursă locală de încredere. Știu că un canal similar este în curs de dezvoltare și aici, în Moldova, tocmai pentru ca minoritatea vorbitoare de rusă să primească informații corecte, nu propagandă din Rusia, ci conținut informativ produs de televiziunile moldovenești.
- Cum poate deveni Moldova un nou membru al UE până în 2029 și cum ar putea afecta rezultatele alegerilor parlamentare acest proces?
- În ceea ce privește extinderea sau procesul de unificare al Uniunii Europene, Moldova trebuie să-și facă temele, dar și noi, ca Uniunea Europeană, trebuie să ne facem temele. Asta presupune reforme din partea voastră. Cel mai important aspect este statul de drept și reformele din justiție. Acestea nu sunt importante doar pentru Uniunea Europeană, ci și pentru Moldova, deoarece dacă oamenii sau investitorii au încredere în sistemul juridic al țării, vor avea și încredere să investească, ceea ce aduce prosperitate populației. În ceea ce ne privește pe noi, trebuie de asemenea să ne facem partea, în special în privința procesului decizional. Dar dacă voi vă faceți temele, nu ar trebui să existe obstacole din partea noastră, pentru că trebuie să ne respectăm promisiunile.
- Credeți că anul 2029 este realist pentru Moldova?
- Să fie între 2030 și 2028 – asta este ceea ce am auzit ca fiind termenii discutați. Cred că da, este nevoie de mult din partea Moldovei, dar cred că este realist dacă, știți, accelerați procesele de reformă. În ceea ce privește a doua întrebare, referitoare la alegeri, bineînțeles că poporul moldovean își va face propria alegere. Într-o democrație, există întotdeauna forțe diferite care luptă cu propriile idei despre cum ar trebui condusă țara. Și, din câte înțeleg din sondaje, sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană este ridicat. Așa că, cel mai probabil, acest lucru se va reflecta și în alegeri.
- Vreau să revin la subiectul Ucrainei. Cum vedeți negocierile de pace în formatul SUA–Rusia–Ucraina, fără participarea Uniunii Europene? Vă întreb în contextul atacurilor brutale recente ale armatei ruse asupra orașelor și populației civile din Ucraina.
- E nevoie de doi pentru a dori pacea. Dar e suficient unul singur pentru a dori războiul. Iar ceea ce vedem acum este că Rusia, în mod clar, vrea război, în timp ce toți ceilalți vor pace. Europenii vor pace, ucrainenii vor pace, pentru că le mor oameni, dar rușilor nu le pasă. Cât despre negocieri, administrația americană a spus la început că poate încheia acest război într-o singură zi. Deci, au instrumentele necesare în mâinile lor pentru a pune mai multă presiune pe Rusia, pentru că aici lucrurile sunt foarte clare: unul este agresorul, celălalt este victima. Cred că e important să exercităm presiune asupra Rusiei ca să oprească acest război, pentru că, așa cum am spus, ei vor război. Trebuie să facem tot ce putem ca și ei să ajungă să își dorească pacea – și atunci vom avea pace.
- Și cum?
- Avem aceste instrumente la dispoziție. Iar dacă ne gândim la Statele Unite, ele dispun de instrumente foarte puternice. De exemplu, principala sursă de finanțare a războiului din partea Rusiei este vânzarea de petrol, gaze, combustibili fosili. Impunerea unor sancțiuni suplimentare în acest sector, pentru a le tăia accesul la fonduri, ar putea pune capăt acestui război.
- Și ultima mea întrebare este despre relațiile UE-SUA. Mandatul dumneavoastră ca șefă a diplomației europene a coincis cu o perioadă delicată în relațiile UE-SUA. Cum vă propuneți să restabiliți relația cu autoritățile americane și care ar trebui să fie primul pas?
- Noi considerăm America un aliat și un prieten de lungă durată și, sincer, nu înțelegem de ce America adoptă poziția pe care o are în prezent. Este important să spunem, din partea noastră, că ușa este larg deschisă pentru cooperare. Nu suntem întotdeauna de acord asupra tuturor chestiunilor, dar întotdeauna am fost de aceeași parte. Așadar, întindem mâna către americani, însă administrația americană actuală preferă relațiile bilaterale cu diferite țări europene. Totuși, noi am convenit să acționăm împreună. Să luăm exemplul comerțului – acesta este o competență europeană. Facem aceste lucruri împreună. Și de ce? Pentru că suntem mai puternici când acționăm împreună și trebuie să ne apărăm interesele. Asta este foarte clar.
- Mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și pentru interviu.
Aflată într-o vizită oficială, de două zile, la Chișinău, vicepreședinta Comisiei Europene Kaja Kallas s-a întâlnit astăzi cu Maia Sandu. Șefa statului și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, au susținut o conferință de presă comună. /Doi bărbați din Chișinău sunt cercetați penal pentru falsificarea buletinelor de identitate, a pașapoartelor și a permiselor de conducere. Indivizii câștigau între 250 și o mie de euro pentru serviciile lor. /Cel puțin nouă morți și 63 de răniți, a lăsat în urma un atac masiv lansat de ruși asupra Kievului, noaptea trecută. Printre victime sunt și copii, au anunțat autoritățile ucrainene.
Știri cu Angela Gonța
Familiile cu copii mici și cele care au în grijă persoane cu dizabilități vor primi de la guvern un ajutor financiar cu ocazia Paștelui. /Un fost director al Centrului de adăpost pentru animale din municipiul Bălți a fost reținut de CNA. /Un atac cu drone rusești asupra regiunii ucrainene Dnipropetrovsk a ucis, azi dimineaţă, nouă persoane şi a rănit 30.
Știri cu Angela Gonța
Concedieri în lanț, la Chișinău, anunțate pe facebook de primarul Ion Ceban. Edilul capitalei a postat pe rețelele de socializare că și-a demis pentru „suspiciuni rezonabile”, mai multe rude angajate în cadrul întreprinderilor municipale. /Un omor, un accident soldat cu deces și peste 2600 de intervenții. Este bilanțul publicat de poliție pentru cele 3 zile de sărbătoare, în care peste 2 mii de oameni ai legii s-au aflat la datorie. /Niciun moldovean nu a avut de suferit în urma tragicului accident de la Vinița. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe de la Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Papa de la Roma a decedat, azi dimineață, la vârsta de 88 de ani. În Italia au fost anunțate nouă zile de doliu ce vor culmina cu înmormântarea Suveranului Pontif. /Peste 3700 de persoane au cerut ajutor de la serviciul 112, în ultimele 16 ore. În timp ce unii ajung la spital cu intoxicații alimentare, alții sunt internați cu diferite traumatisme după violențe și accidente provocate de consumul excesiv de alcool. /Sute de tone de ceapă se strică în depozitele fermierilor moldoveni. Agricultorii dau vina pe autorități, în timp ce ministerul Agricuturii vorșește despre o lipsă de planificare în procesul de producție.
Știri cu Angela Gonța
De joia mare, Arhiepiscopul de Bălți, Marchel a ratat zborul către Ierusalim. În timp ce acesta se plânge că a scăpat avionul spre Țara Sfântă din cauză că ar fi fost supus unui control riguros din partea poliției de frontieră, oamenii legii afirmă că fața bisericească nu a venit la timp la aeroport. /Un litru de motorină va ajunge să coste sub 19 lei, în acest weekend. Acest preț a fost înregistrat ultima dată acum trei ani, înainte ca Rusia să atace Ucraina. /Ucraina anunță că a semnat un draft al acordului privind mineralele cu SUA, iar liderul de la Casa Albă sugerează că documentul final ar putea fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Este oficial! Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 28 septembrie, a decis azi majoritatea parlamentară. Înainte ca inițiativa să fie supusă votului, Maia Sandu a susținut un discurs de la tribuna legislativului, pe fundalul huiduielilor opoziției. /Olesea Stamate cere ca o comisie de anchetă să investigheze modificările făcute acum trei ani la legea amnistiei. PAS, de cealaltă parte așteaptă ca organele de anchetă să stabilească cine este responsabil de crearea acestei breșe legislative. /Pagubele provocate în agricultură, de înghețuri, se ridică la peste 500 de milioane de lei, cele mai afectate fiind livezile de cireș, vișin, cais sau piersic, spun fermierii. Ministerul de profil afirmă că va oferi despăgubiri dar după ce va face toate evaluările necesare.
Știri cu Angela Gonța
PAS vrea ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 28 septembrie. Despre asta a scris Igor Grosu pe pagina sa de facebook, precizând că a fost înregistrat deja un proiect de hotărâre în acest sens, iar mâine se va cere și votul deputaților. /Sisteme noi de apărare antiaeriană ar urma să ajungă în țara noastră, până la sfârșitul acestui an, afirmă ministrul apărării. Acest lucru va fi posibil datorita Uniunii Europene care urmează să aprobe un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Republica Moldova. /Olesea Stamate nu renunță la mandatul de deputat, așa cum i-au cerut foștii colegi din PAS după scandalul cu legea amnistiei. Aceasta va rămâne în Parlament ca deputat neafiliat.
Știri cu Angela Gonța
Panică la bordul unui autobuz cu pasageri care venea din Ucraina. Vehiculul a luat foc din mers, lângă Anenii Noi, azi dimineață. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. /Dorin Sușițchi, condamnat anterior la detenție pe viață și eliberat datorită legii amnistiei a fost reținut de poliție, azi dimineață. Bărbatul a fost escortat înapoi la penitenciarul din Rezina, după ce timp de 2 luni s-a aflat în libertate. /Un copil de 9 ani din Hîncești a murit azi dimineață într-un tragic accident rutier. Acesta a fost strivit de un tractor în timp ce traversa strada neregulamentar.
Știri cu Angela Gonța
O femeie din Strășeni a înjunghiat-o pe amanta soțului său. Victima a murit până la sosirea ambulanței, iar soția a fost reținută pentru omor. /Doi moldoveni sunt anchetați în Rusia pentru terorism și trafic ilegal de substanțe explozive. Aceștia au fost reținuți de FSB-ul rusesc care îi prezintă drept agenți ai serviciilor speciale ucrainene. /Curtea Constituțională a decis că de acum încolo, procurorul șef al Autonomiei Găgăuze nu va mai fi ales la recomandarea Adunării populare din regiune. Decizia este irevocabilă.
Știri cu Angela Gonța
Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguța și șoferul reprezentanței diplomatice, au fost achitați în dosarul anabolizantelor. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Căușeni care au constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. /Scandalul scrisorii cu lista „procurorilor integri” continuă. Veronica Dragalin spune că este gata să treacă și poligraful ca să demonstreze că spune adevărul. /Tragedie aviatică la New York. Un elicopter, în care se afla directorul unei companii internaționale din domeniul ingineriei, împreună cu familia sa s-a prăbușit în apă. Toate persoanele aflate la bord, inclusiv copiii omului de afaceri, au murit.
Știri cu Angela Gonța
Evghenia Guțul își va petrece mandatul de arest la domiciliu purtând o brățară electronică. /Ministerul agriculturii a programat pentru săptămâna viitoare o ședință cu reprezentanții direcțiilor agricole raionale și cu asociațiile de profil din sector pentru a discuta despre pagubele provocate de înghețurile din ultimele zile. /Donald Trump a suspendat pentru 90 de zile taxele vamale impuse săptămâna trecută, inclusiv și Republicii Moldova și a crescut tarifele pentru China până la 125 de procente.
Știri cu Angela Gonța
A nins ca în toiul iernii, la nord, mai multe raioane ale țării fiind acoperite de zăpadă. Fenomenul a stârnit îngrijorare în rândul agricultorilor și a provocat mai multe accidente pe șosele. /Procurorii anticorupție cer prelungirea mandatului de arest pe numele Evgheniei Guțul. Bașcana a fost escortată la judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani unde s-au adunat și susținătorii săi. /Modificările făcute în 2022 la legea amnistiei au fost suspendate de Curtea Constituțională până la examinarea sesizării procurorului general. Între timp, autoarea proiectului a venit cu noi explicații la subiect.
Știri cu Angela Gonța
În jur de 600 de milioane de lei vor fi alocați pentru ca primăriile din țară, dar și asociațiile de locatari din Chișinău să poată beneficia de proiecte de infrastructură, cum ar fi drumuri locale, trotuare și curți. Potrivit Guvernului, dosarele pot fi deja depuse. /CFM va primi încă 250 de tone de motorină de la guvern, așa încât să poată achita, până la sfârșitul lunii mai restanțele salariale acumulate în 2024. Ce alte măsuri întreprinde instituția pentru a scăpa de datoria de peste 190 de milioane de lei. /China și SUA s-au angajat într-un război comercial total. Trump amenință că va impune taxe de peste 100 de procente, dacă statul chinez nu va ridica până la sfârșitul acestei zile tarifele de 34 la sută anunțate în replică Statelor Unite.
/VIDEO/ Preț minim istoric la motorină și ieftinire continuă la benzină: Cât vor costa carburanții pe 19, 20 și 21 aprilie 2025
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Preț minim istoric la motorină și ieftinire continuă la benzină: Cât vor costa carburanții pe 19, 20 și 21 aprilie 2025
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: Pediatra care a îngrijit mii de copii, dar niciodată pe ai săi. Cum o poți ajuta pe mătușa Parascovia
/VIDEO/ „Cutia Neagră”: Interviu exclusiv cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas
/VIDEO/ După 14 ani în Italia, s-a întors acasă și a deschis o brutărie: „M-am îndrăgostit de pâine pentru toată viața”
/VIDEO/ Propagandă, îmbrăcată în suferință: Cum sunt folosite emoțiile pentru a submina acțiunile organelor de drept
/VIDEO/ Preț minim istoric la motorină și ieftinire continuă la benzină: Cât vor costa carburanții pe 19, 20 și 21 aprilie 2025
/VIDEO/ Dezvăluiri din „laboratorul” politic al lui Ilan Șor. Lista cu prețuri și oamenii trimiși să construiască un partid proeuropean
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de greutăți, deplânge pierderea fiului în singurătate. Cum o poți ajuta pe mătușa Olga
/VIDEO/ „Bătrânii noștri”: După o viață plină de muzică și glasuri de copii, o bătrânețe în tăcere. Cum o poți ajuta pe mătușa Liubov