Primărița de la Orhei, Tatiana Cociu, vine cu reacție după ce șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că aceasta riscă să fie trasă la răspundere pentru tergiversarea anchetei în cazul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată și găsită moartă la opt zile de la dispariție. Într-un mesaj pe pagina sa, aceasta și-a exprimat nedumerirea față de „speculațiile” lansate de Cernăuțeanu.
Cociu susține că nu are nicio legătură cu declarațiile șefului IGP, potrivit căruia cea din urmă ar fi împiedicat organele de urmărire penală să preia înregistrările de pe camerele de supraveghere video din orașul Orhei.
Ba mai mult, primărița spune că acuzațiile sunt neveridice, neîntemeiate și nefondate, iar Cernăuțeanu ar face presiuni pentru că aceasta este susținută de Ilan Șor.
„Organele poliției au acces direct, nerestricționat și continuu la camerele video în mun. Orhei 24/7; Pe 14 aprilie 2024, specialistul IT din cadrul primăriei Orhei a fost telefonat de către reprezentanții organelor de poliție pentru a oferi detalii tehnice suplimentare și informații necesare de pe serverul de stocare a imaginelor video din camerele de supraveghere video din mun. Orhei. Toate aсeste informații și accesul necesar suplimentar a fost dat fără întârzieri – imediat, fapt care este înscris în scripturile serverului. Pe 18 aprilie 2024, la orele 13:00, a fost cunoscută informația, despre pornirea urmăririi penale și data acesteia – 15 aprilie 2024.
Pe 16 aprilie 2024, în cadrul investigației jurnalistice, postul de televiziune Canal 5, a solicitat filmări video. În conformitate cu prevederile Legii privind accesul la informație de interes public, având in vedere practica internă a Organelor de urmărire penală privind publicarea imaginelor și secvențelor video din diferite operațiuni, practica internațională de căutare a oamenilor dispăruți, care prevede publicarea oricărei informației pentru a ușura căutarea, această secvență video a fost prezentată postului TV.
Conform informației de pe canalul de Telegram oficial al Poliției republicii Moldova, persoana fost reținuta pe 16 aprilie 2024, iar secvența video de către Canal 5 a fost publicată tot la data de 16 aprilie 2024 la orele 21:30. Cum această publicare a împiedicat cercetarea urmării penale? Pe 18 aprilie 2024, între orele 13:20 – 13:29, Ofițer de urmărire penală al SUP a IP Orhei, Corina Muntean a primit toate secvențele video solicitate. Cum vedeți din procesul-verbal, în 9 minute, au fost efectuate toate acțiunile, și solicitatoarea și predare”, a scris primărița.
Tatiana Cociuc a venit și cu un mesaj adresat lui Cernăuțeanu:
„Dvs cunoașteți și noi la fel, că între angajații primăriei și ofițerii poliției există o corespondență prin care au efectuate informații, discuții. Acum, având în vedere că sunt date cu caracter personal, la moment nu voi publica aceste discuții, iar în cazul în care ajungem în instanța de judecată, ele vor fi prezentate în instanță ca probe”.
Cociu susține că în perioada 14 – 18 aprilie, Primăria Orhei nu a cunoscut despre existența unui dosar penal pe acest caz, totodată nici în această perioadă, dar nici în ziua ridicării secvențelor video nu a avut restricții de a divulga informația deținută pe acest caz.
Totodată, primărița susține că Primăria Orhei a reacționat „fulgerător” la toate cererile organului de urmărire penală pentru a prezenta imediat toată informația deținută.
TV8.md reamintește că anterior, într-un breafing de presă, Viorel Cernăuțeanu a declarat că crima a avut loc în orașul Orhei, unde primăria este afiliată lui Șor, iar înregistrările video nu fusese furnizate în primă fază angajaților de la urmărire penală, ceea ce a afectat „foarte mult” mersul urmăririi penale.
„Din considerentul dacă acel video nu apărea în spațiul public la acea etapă și lăsa ca ofițerii de investigație să documenteze cazul inițial, cu siguranță nu ajungeam să avem o serie de probe șterse, dispărute sau înlăturate”, declarase Cernăuțeanu.
În cadrul emisiunii „Moldova Gândește” de la TV8, Cernăuțeanu a dat de înțeles că primărița a preferat să plece la Moscova pe data de 17 aprilie, în loc să se implice direct în căutările tinerei:
„La 18 aprilie deja se făceau căutări masive în Telenești, și deja știam că este în raza localității Chițcanii Vechi și direcția în care trebuia să căutăm. Doamna primar imediat după această situație dificilă, când toată lumea era alertată și toți încercau să o găsească pe Ana-Maria, dumneaei a preferat să plece pe data de 17 la reuniunea de la Moscova”.
Ana Maria, tânăra de 19 însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămână de căutări într-o râpă dintr-o fâșie forestieră din raionul Telenești. Ea a fost căutată de sute de oameni. Ultima dată camerele de supraveghere au surprins-o în timp ce se urca într-o mașină de ocazie.
Luni, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope.
Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.