Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 681: Orașul Belgorod, din Rusia, bombardat masiv. Putin dă cetățenie cui luptă în Ucraina

05 ianuarie 2024, ora 16:05

La 681 de zile de la începutul războiului, Ucraina vrea să modifice legea privind mobilizarea în forțele armate, după ce conducerea militară a cerut această măsură pentru a suplimenta efectivul de trupe necesare pentru a face față invaziei rusești. Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, transmite Hotnews. Între timp, Putin continuă eforturile de a atrage străini care să lupte în Ucraina și a semnat un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor.

UPDATE Ucraina spune că a provocat „daune grave” sistemelor de apărare ale Rusiei din peninsula Crimeea în timpul atacului asupra unui post de comandă militar de acolo.

„Nu doar un post de comandă a fost lovit, dar o luptă cu adevărat puternică a avut loc în ultimele 24 de ore, inclusiv cauzarea unor daune grave sistemului de apărare din peninsula Crimeea”, a declarat Natalya Gumenyuk, purtător de cuvânt al forțelor de apărare din sudul Ucrainei.

Ucraina a raportat joi că a atacat o unitate militară rusă lângă Evpatoria, în Crimeea ocupată de ruși.

UPDATE Valeri Zalujnîi s-a opus mobilizării deținuților în armata Ucrainei și i-a invitat pe parlamentari să meargă chiar ei pe front. Disputa, relatată de publicația New Voice of Ukraine, a avut loc în contextul dezbaterii mai largi pe tema proiectului de lege privind mobilizarea, care ar trebui să crească efectivele armatei ucrainene.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a opus cu vehemență unor prevederi din noul proiectul de lege privind mobilizarea, scrie cotidianul New Voice of Ukraine, care citează surse politice. Printre altele, el nu a fost de acord cu propunerea recrutării prizonierilor în armată, după modelul rusesc. În același timp, el a vorbit despre necesitatea de a crește numărul de recruți și, la un moment dat, i-a îndemnat pe parlamentari să meargă chiar ei pe front, dacă nu asigură un nivel suficient de mobilizare.

UPDATE Alertele de raid aerian au fost activate în regiunea Kiev, vineri dimineață, a informat Administrația militară. Forțele aeriene ucrainene au avertizat, de asemenea, cu privire la amenințarea atacurilor rusești cu drone în regiunile Herson, Kirovohrad, Dnipropetrovsk, Odesa, Viniția, Cernăuți și Hmelnițki.

UPDATE Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a primit recent acces în sălile reactoarelor de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie (Zaporijjea) din „motive de securitate”, a afirmat vineri Moscova, care ocupă situl de aproape doi ani, informează AFP.

UPDATE Rusia a pierdut 363.070 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 790 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.

UPDATE SUA se angajează să sprijine Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, dar asta nu înseamnă că nivelul de sprijin va rămâne la cel din 2022 și 2023, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Republicanii din Senat au blocat un proiect de lege care conținea un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina la începutul lunii decembrie, în mare parte din motive politice interne. Președintele Joe Biden a spus că însă SUA vor continua să susțină.

UPDATE Moscova a lovit regiunea Harkov din estul Ucrainei cu rachete care nu sunt de de fabricație rusească, a declarat vineri guvernatorul regional Oleh Synehubov, la postul public de televiziune ucrainean Suspilne, informează Reuters. „Efectuăm toate examinările necesare. Voi spune deocamdată că marcajele au fost șterse de pe aceste rachete, dar ceea ce putem vedea (este că) țara care le-a produs nu este Federația Rusă", a declarat Synehubov, citat de Suspilne.

UPDATE Oraşul Belgorod din Rusia a fost joi seara ţinta unei noi serii de bombardamente ucrainene, la câteva ore după ce şcolile din regiune au primit ordin să îşi prelungească vacanţa din cauza riscului de noi atacuri, informează AFP. Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că cel puţin două persoane au fost rănite în ultimul atac, în timp ce canalele Telegram au difuzat ceea ce păreau a fi imagini cu maşini avariate în oraş.

UPDATE Vladimir Putin a semnat joi un decret ce permite ca cetăţenii străini care luptă pentru Rusia în Ucraina să obţină cetăţenia rusă pentru ei şi familiile lor. Decretul precizează că persoanele care au semnat contracte în timpul a ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială" în Ucraina pot solicita să obţină paşapoarte ruseşti pentru ei înşişi şi pentru soţii, copiii şi părinţii lor. Aceştia trebuie să furnizeze documente care să arate că au semnat contractele pentru o perioadă de cel puţin un an. Măsura pare să aibă ca scop crearea unor stimulente suplimentare pentru străinii cu experienţă militară pentru a-i tenta să se alăture forţelor ruseşti.

UPDATE Hackerii ruşi au intrat în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicaţii Kyivstar cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un "mare avertisment" pentru Occident, a declarat pentru Reuters şeful spionajului cibernetic din Ucraina, Illia Vitiuk. El spune că în spatele atacului stă grupul Sandworm, o unitate de război cibernetic a serviciilor de informaţii militare ruseşti.

UPDATE Piloții ucraineni care urmează în prezent cursuri de pregătire pentru avioane de vânătoare F-16 în Statele Unite ar trebui să își finalizeze stagiul până la sfârșitul anului 2024, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării în cadrul unei conferințe de presă, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Numărul ucraineanilor uciși în atacurile puternice ale Rusiei din 29 decembrie asupra Kievului a crescut la 32, după ce alte două cadavre au fost găsite, a declarat Serhii Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev. A fost cel mai mare atac asupra civililor din Kiev de la începutul invaziei pe scară largă, a declarat primarul Vitali Klitschko.

UPDATE Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei rachete balistice și lansatoare pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, dintre care unele au fost lansate de Rusia în Ucraina, a declarat joi Casa Albă, citând informații recent declasificate. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a calificat transferul de arme din Coreea de Nord către Rusia drept o „escaladare semnificativă și îngrijorătoare” și a declarat că Statele Unite vor impune sancțiuni suplimentare împotriva celor care facilitează tranzacțiile cu arme. În ultimele zile, a spus el, „forțele ruse au lansat cel puțin una dintre aceste rachete balistice nord-coreene în Ucraina”, adăugând că aceasta pare să fi aterizat în câmp deschis. Kirby a mai spus că Washingtonul crede că Rusia intenționează să cumpere sisteme de rachete de la Iran.

UPDATE Surse din serviciile de informații europene, citate de cotidianul german BILD, sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, în funcție de alegerile prezidențiale din SUA din acest an. Un avertisment vine și din partea premierului polonez Donald Tusk, care spune că Rusia poate ataca Europa în câțiva ani dacă țările din Uniunea Europeană nu trag concluzii din restructurarea economiei ruse pe linii militare și nu își întăresc capacitățile industriei de apărare. Informațiile europene sugerează că Rusia ar putea lansa un atac asupra Europei în timpul iernii 2024-2025, dacă Statele Unite se trezesc „fără un lider” în urma alegerilor prezidențiale din SUA din 2024, a informat tabloidul german Bild, citând surse din serviciile de informații europene, potrivit The Kyiv Independent.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 680: Consiliul NATO-Ucraina se reunește, în timp ce Putin promite cetățenie rusă mercenarilor străini
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina 679. Cheltuieli de peste jumătate de miliard de dolari și daune la scară largă. Avertismentul lui Zelenski
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

missing
05 octombrie 2024, ora 23:45

Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți.

Ca să răspund la întrebare, voi apela din nou la cifre oficiale. Pensia medie a unui bătrân din R. Moldova este astăzi în jur de 200 de euro. Este de aproape zece ori mai mare decât la începutul anilor 2000, dar la fel ca atunci cu greu acoperă cheltuielile minime de existență ale unui om. Mai mult de jumătate din pensie, bătrânii noștri o dau pe produse alimentare. Mănâncă prost, se îmbracă prost, iar iarna economisesc pe lemne și cărbune și îndură frig. 

La începutul anilor 2000, la fel de trist arăta și viața pensionarilor din România. Un bătrân din Iași sau București ridica pe atunci o pensie medie de 30 de euro, din care cu greu lega tei de curmei. Astăzi, la 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, pensia medie din țara vecină a ajuns la aproape 500 de euro, mai mult decât câștigă mulți salariați de la noi. Cu toate acestea, bătrânii din România au printre cele mai mici pensii din UE. 

Știu, e greu să vă închipuiți, dar moș Thomas din Danemarca sau Olanda primește astăzi o pensie medie de 3000 de euro. Vă imaginați?! De 15 ori mai mult decât moș Vasile din Gura Galbenă. Asta chiar dacă prețurile pentru produse alimentare și medicamente în aceste două țări nu sunt cu mult mai mari decât cele de la noi. Și am să vă demonstrez asta un pic mai târziu. 

Pensia medie din Uniunea Europeană este de circa 1400 de euro. Iar în Italia, țara UE în care au plecat multe femei din Moldova să îngrijească de bătrâni, pensionarii primesc chiar mai puțin decât media europeană, în jur de 1200 de euro. 

Și ultimul exemplu pe care vreau să vi-l dau se referă la Țările Baltice. În 1990, noi am avut același start ca și ei. Ne-am trezit într-o bună zi lângă ruinele Uniunii Sovietice, puși în fața unei alegeri complicate. Rămânem lângă dărâmături, să-i plângem de dor, sau ne căutăm un alt rost în lume, alături de țări dezvoltate. Noi am ales ruinele. Estonia, Letonia și Lituania au ales calea spre UE. Astăzi, acei oameni, ajunși la vârsta de pensionare, ridică lunar 640 de euro. Și asta în condițiile în care prețurile în țările baltice sunt chiar mai mici decât în Moldova.

Știu, veți zice că și în Rusia pensiile sunt bune. Nimic mai fals! Pensia medie din țara lui Putin este astăzi de circa 220 de dolari, mai puțin decât în oricare din țările membre ale Uniunii Europene. Din cauza inflației și a deprecierii rublei, astăzi, un pensionar din Rusia primește cam aceeași pensie ca unul din Moldova. O sumă din care cu greu poți supraviețui. 

Și pentru a vă convinge definitiv că tot ce vă spun este adevăr curat, am decis să fac un experiment. Am verificat ce poți cumpăra dintr-un magazin din Danemarca, Lituania, Moldova și Rusia din pensia pentru o zi primită de bătrânii din aceste state. Vedeți mai jos ce am reușit să adun în coș din magazinele online din fiecare dintre aceste țări.

În Danemarca, banii din pensia pentru o singură zi, circa 745 de coroane daneze, sau 100 de euro, i-ar ajunge unui senior ca să își cumpere câte jumătate de kilogram de carne de pui, de porc și de vită, jumătate de kilogram de somon, jumătate de kilogram de alt tip de pește de mare, pâine, gem, unt, dulciuri, fructe și legume, vreo 3 kilograme de făină, orez și alte cereale, detergenți și produse de igienă. Toate cât să îi ajungă pentru aproape o lună. 

În Lituania, pensia de o zi, de 21 de euro, îi ajunge unui bătrân să își cumpere 1 kilogram de carne, legume și fructe, unt, lapte, cașcaval, pâine și chiar mai multe produse de cofetărie. Toate acestea, pentru aproape o săptămână de trai.

Pensia de o zi pentru un bătrân din Moldova cu greu îi ajunge pentru o pâine, un lapte, 1 kilogram de cartofi și unul de mere, 300 de grame de cei mai ieftini crenvurști, 6 ouă și 1 kilogram de hrișcă. 

Pensionarul rus, din pensia sa de o zi, își poate cumpăra aproape aceleași produse ca și cel din Republica Moldova, doar că în loc de 300 de grame de crenvurști, i-ar ajunge bani pentru 900 de grame de carne de pui. 

Probabil nu mai are rost să vă spun că niciun pensionar din Uniunea Europeană nu îndură foamete și frig. Statele UE au programe speciale de a-i ajuta pe bătrânii singuratici cu venituri mici. În schimb, potrivit datelor oficiale, în Rusia, fiecare al patrulea bătrân trăiește sub pragul de sărăcie. În Republica Moldova – fiecare al treilea. 

Pe final, vă spun verde-n față că e timpul să alegem cu mintea ce fel de viață ne dorim la bătrânețe. Una decentă, ca în UE, sau una sub pragul de sărăcie, ca în Moldova sau Federația Rusă. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Inundațiile, blestem peste Chișinău. Cum se (a)scuză autoritățile locale pentru consecințele catastrofale
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.