Autoritățile, dar și cele două rețele de magazine în care au fost puse în vânzare peste 23 de tone de banane cu un conținut sporit de pesticide, se spală pe mâini și dau vina pe compania care a importat fructele din Ecuador. Agenția pentru Siguranța Alimentelor susține că aceasta a vândut bananele pentru a fi distribuite în lanțurile Linella și Fidesco, înainte să afle rezultatele analizei de laborator, prelevate în vamă. Problema a fost agravată și de birocrație. ANSA recunoaște că s-a constatat încă pe 30 aprilie că bananele depășesc norma de pesticide, dar, pentru că întâi mai a fost zi liberă, retragerea din comerț a produselor nocive a început abia pe 2 mai.
„ - Rezultatele au parvenit la data de 30 aprilie, dacă nu greșesc pe data de 26 au fost prelevate probele. Pe 30 aprilie agentul economic a fost informat că lotul este neconform și că nu poate fi comercializat.
- Tot pe 30 a fost retras?
- Pe 30 a fost informat. Pe data de întâi am avut o zi oficială de odihnă. Ieri am fost la control, el deja se inițiase procedura de retragere”.
Conducerea ANSA susține că singurul vinovat de plasarea în comerț a lotului de banane ofensive se face compania „Fruct Expert - Plus”. Afanasie Tarlev, unul dintre adjuncții directorului ANSA a precizat pentru TV8 că importatorul a semnat declarația pe propria răspundere prin care și-a asumat să nu vândă fructele atât timp cât așteaptă rezultatele testelor prelevate în vamă.
„Controlul inițiat pe cazul dat este în desfășurare. Agentul economic urmează să fie sancționat. Se examinează toate circumstanțele pentru a stabili ce măsuri pot fi aplicate asupra agentului economic, pentru că într-adevăr a plasat pe piață un produs care prezintă risc pentru sănătatea consumatorilor”.
Și Moldretail Group, deținătoarea lanțurilor de magazine Linella și Fidesco, dă vina pe partenerul care le-a livrat bananele. Într-un comunicat de presă compania precizează că....
„Responsabilitatea pentru depășirea limitelor de reziduuri de pesticide nu revine rețelelor de supermarketuri Linella și Fidesco, ci importatorului S.R.L „FRUCT EXPERT – PLUS”, care a furnizat lotul respectiv. Lotul respectiv a fost retras imediat de pe rafturile magazinelor. Pe cazul dat am inițiat o investigație internă amănunțită, pentru a preveni apariția incidentelor similare pe viitor”,
În condițiile în care Linella deține cea mai mare rețea de supermarketuri din țară, TV8 a încercat să afle câte din cele 23 de tone de banane cu reziduuri au fost vândute în perioada 29 aprilie - 2 mai. Responsabilii de comunicare, însă, ne-au spus că nu au timp pentru astfel de calcule. Ministra sănătății nu exclude că această scăpare ar putea avea consecințe grave pentru unii cumpărători.
„Deci unul va reacționa prin pancreatită acută. Altul va face o intoxicație alimentară. De asemenea este importantă vârsta pacientului. Dar în orice caz efectele sunt extrem de nocive pentru organismul uman și în special asupra copiilor. Rugăm părinții să fie foarte atenți când cumpără fructe exotice. Să fie siguri că acestea sunt de calitate deoarece reacția copiilor este mult mai dureroasă și mai complicată. Și adesea acești copii, iată de exemplu după consumul acestor banane cu pesticide, ajung în secțiile de reanimare”.
Amintim că aseară ANSA a emis o avertizare prin care recomandă moldovenilor să nu consume banane cumpărate de la Fidesco sau Linella, în perioada 29 aprilie - 2 mai, din cauza conținutului sporit de reziduri. În total este vorba de aproape 23,2 tone de fructe.